newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Nehty zdobí a opticky prodlužují ruce. Co (ne)dělat, aby zůstaly krásné?

 
Nehty zdobí a opticky prodlužují ruce. Co (ne)dělat, aby zůstaly krásné?

Pro většinu žen jsou největší ozdobou vlasy a nehty, tedy pokud vynecháme ty správné křivky těla, které nejsou vždy k dispozici. Nehty se dají snadno stříhat, modelovat, lakovat různými barvami i přidávat třpytky či obrázky. Existuje ale mnoho věcí, které nehtům vysloveně škodí, ačkoliv byste to do nich možná neřekly.

 

Nehty se vyvinuly z pařátů dávných dravců, ale ačkoli značně ztratily na své síle i nám pomáhají k uchopení a udržení různých věcí. Známou pravdou je, že nehtům, stejně jako rukám celkově, neprospívá kontakt s čistícími prostředky a nejrůznějšími chemikáliemi. Existuje ale další řádka věcí, které nehtům vysloveně škodí. Na co si dát pozor?

1) Silný tlak

Většina z nás používá nehty k nejrůznějším účelům – odškrabávání cenovek, otevírání víček, balíčků či k vytahování různých malých, ale nedobytných předmětů. Všechny takovéto činnosti vystavují nehty velkému tlaku a je jen otázkou času, kdy se začnou lámat a třepit. V uvedených případech se jako nouzové řešení nabízejí nůžtičky nebo klíče.

2) Lak na vlasy

Pravděpodobně ho používáte taky, i když možná jen zcela výjimečně. V tom případě jsou vaše nehty spokojené. Méně šťastné ženy, které lak používají, aby udržely tvar a objem svého účesu, si podle statistik většina žen poté ještě účes upraví prsty. A to je kámen úrazu.

                                                                

Běžný lak na vlasy totiž obsahuje 50 % alkoholu, který vaše nehty okamžitě vysuší a zvýší jejich lámavost. Ve stylingových přípravcích obecně jsou navíc sloučeniny naleptávající laky na nehty. Není tedy nic překvapivého, že v mnoha domácích rádcích je právě lak na vlasy přípravkem, který se doporučuje jako velmi účinný při odstraňování skvrn z oblečení.

3) Odstraňování kůžičky

Malá část kůže u nehtového lůžka není zrovna nejhezčí, proto ji i profesionálové rádi odstraňují. Podle zdravotníků je to ale chyba. Tato část kůže totiž vytváří ochrannou bariéru proti infekcím, choroboplodným zárodkům či bakteriím. Když tuto ochranu nehtům vezmete, stanou se náchylnější k různým onemocněním, včetně plísní. Příště tedy nestříhejte, ale kůži zatlačte dolů k tomu určenými pomůckami nebo pomerančovým dřívkem.

                                                                

4) Příliš dlouhé drápy

Dnes už si můžete nechat udělat akrylové nehty libovolné délky. Dlouhé nehty jsou sice více sexy, ale ty kratší jsou zase mnohem zdravější. U dlouhých nehtů totiž dochází k zachytávání různých nečistot a bakterií. A pokud si dopřejete umělé nehty, značně poškozujete kvalitu těch svých. Aby vám akrylová paráda dobře držela, je potřeba nehty zbrousit, čímž se stanou tenčí a slabší.

                                                                

5) Návštěvy bazénů

Plavání se doporučuje jako jeden z nejzdravějších sportů pro celé tělo. Chlór dokonce může napomoci chránit vaši pokožku i nehty před bakteriemi. Bohužel však také dráždí a vysušuje, což pro nehty znamená zhoršenou kvalitu, zvýšenou lámavost a oslabení. Pokud bez bazénu nemůžete být, nehty si alespoň ošetřete bezbarvým lakem, tím zabráníte ztrátě vlhkosti. Poté ruce potřete silnou vrstvou krému, nejlépe s lanolinem, který negativní účinky chlóru zmírní.

 

2022.11.06 | Jana Brandtlová | přečteno: 30101x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: nehty péče o nehty lak na vlasy dlouhé nehty práce s nehty manikůra

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Aby ruce byly vaší ozdobou

Stará známá pravda říká, že ruce jsou naší vizitkou. Bezesporu pořád platí a platit bude dál. Proto kromě hedvábné pokož...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.01.05 | přečteno: 30176x

Vztah bez závazků? V dnešní době to není tabu ani pro ženy

Rozpadl se vám dlouholetý vztah a potřebujete přijít na jiné myšlenky? Je docela možné, že se vám právě nechce rozvíjet ...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.06.29 | přečteno: 30137x

Co umí správná výživa pro krásné nehty? Zamezí lámání a podpoří růst!

Nehty nejsou jen jedním z atributů naší krásy. Také ukazují, jak o sebe pečujeme a občas nám skvěle poslouží i jako prac...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.02.26 | přečteno: 30223x

JAK VYHNAT MRAVENCE Z KREDENCE

Váš dům je váš hrad, ale to neznamená, že je zcela nedobytný. S jarem přichází sezóna, kdy se k vám chce nastěhovat armá...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2020.04.11 | přečteno: 30099x
 

Portál pro ženy