newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Kuchyně v sezóně, aneb jablkový závin na dva způsoby

 
Kuchyně v sezóně, aneb jablkový závin na dva způsoby

Touto dobou už bývají jabloně obtěžkané zralými plody a přišel čas úrodu sklidit. Miluju plné bedny vonících jablek, a stejně tak zpracovávání otlučených a odřených kousků, které nejsou vhodné k uskladnění. A to od moštování, sušení až po pečení. A když péct, tak určitě štrůdl.

 

Štrůdl u nás bývá rozhodně nejoblíbenější „buchtou“.

Jablka do něj mám nejraději nastrouhaná (nezapomeňte důkladně vymačkat šťávu) a samozřejmě proslazená a provoněná skořicí, často přidávám sekané ořechy. A podsypávám drcenými piškoty.

 I když jsem se několikrát pokoušela o různé variace, stále u nás zůstal tím nejoblíbenějším závin z tvarohového těsta.

Tvarohové těsto:

  • kostka másla
  • kostka tvarohu
  • půl prášku do pečiva
  • 350g polohrubé mouky

Máslo nakrájíme na menší kostky, vložíme do mouky s kypřícím práškem, ve které jsme udělali důlek a přidáme tvaroh. Potom už jen „hňácáme“ a hněteme. Vyrobené těsto necháme alespoň půl hodinky odpočinout, rozválíme a naplníme jablečnou „nádivkou“. Pečeme na 200°C dozlatova.

Trošku časově náročnější je závin kynutý, já musím říct, že dílem z pohodlnosti zadělávám těsto v domácí pekárně, ale hlavně také proto, že se mi v ruce nikdy nepodařilo tak krásné a vláčné. Určitě ale ty šikovnější, mohou zadělat ručně, tak jak jsou zvyklé.

Kynuté těsto:

  • 100g změklého másla
  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce rumu
  • špetka soli
  • 100 g cukru
  • 250g polohrubé a 250g hladké mouky
  • 20g droždí
  • 1 vejce na potření

Vypracované těsto necháme hodinu až hodinu a půl kynout, rozdělíme na dva až tři díly, každý vyválíme, naplníme jablky a zavineme. Přeneseme na plech a necháme ještě 20 minut kynout. Poté potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 180°C asi 20 minut

 

Oba dva jsou nejlepší ještě teplé a za ten břichabol rozhodně stojí, dobrou chuť :)

 

A jaký je ten váš nej??

 

2014.09.29 | Andrea Tomanová | přečteno: 30066x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: štrůdl s jablky tvarohový štrůdl kynutý štrůdl recept

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Mlsání je hřích? Se zdravými přírodními sladidly nikoli!

Taky občas rádi mlsáte? A míváte potom výčitky? Není proč! Existují i zdraví prospěšná sladidla s nízkým glykemi...
 
celý článek | Alice Drápal Audyová | 2013.03.22 | přečteno: 30024x

5 tipů, jak minimalizovat riziko vaginální infekce

Vaginální infekce je krajně nepříjemná a často i nebezpečná záležitost. Léčba bakteriálních či virových onemocnění se mů...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.09.24 | přečteno: 30158x

Belgický rýžový dort

Před pár lety jsem měla tu čest prožít pár dní v Bruselu. Kochat se místním koloritem a především ochutnávat jíd...
 
celý článek | Sabina Stehnová | 2013.03.04 | přečteno: 30088x

Jak získat skvělou postavu a sebevědomí, i když vás tlačí čas?

Léto se blíží a s ním neúprosně i plavková sezóna. I když budou letošní prázdniny možná trochu jiné, příležitosti ke kou...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.05.04 | přečteno: 30668x
 

Portál pro ženy