newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Kostival je nejen na zlomeniny, výrony a záněty

 
Kostival je nejen na zlomeniny, výrony a záněty

Blíží se podzim a s ním doba, kdy k přípravě mastí, tinktur nebo např. i vína používáme byliny. Z Kostivalu lékařského ( Symphytum officinale L.) využijeme list a kořen. Tato léčivá rostlina patří svými účinky mezi oblíbené byliny, kterou používáme na obklady, do koupele, jako mast nebo čaj. Najdeme ho na mokrých loukách, ve vlhkých příkopech, na rumištích, kde kvete celé léto a nebo bychom ho měli pěstovat na svých zahrádkách.

 

K čemu se používá

Používá se kořen, méně často list.  Aplikován zevně i vnitřně pomáhá hojit zlomeniny kostí, ale působí příznivě i při zánětech, podvrtnutí, výronech nebo pohmožděninách. Při revmatickém otoku kloubů velmi rychle pomáhá tinktura. Při vnitřním podání působí hojivě a tišivě na trávicí trakt, zejména na peptický vřed, na zánětlivé projevy v žaludku a střevech, působí též ochranně na sliznice. Formou obkladů z nálevu lze aplikovat při menších spáleninách a omrzlinách. Teplé obklady z kaše kořenu pomáhají při bércových vředech, revmatickém zduření svalů, bolestech šíje nebo zánětu okostice.

Způsoby užívání

Způsoby přípravy čaje z kořenů - Dvě čajové lžičky nadrobno nařezaného kořene vyluhujeme v 1/2 litru studené vody přes noc, ráno jen zahřejme a scedíme. Pijeme po doušcích.

Míchaný čaj při žaludečních vředech - Vrchovatou čajovou lžičku směsi na 1/4 litru vody spaříme a necháme vyluhovat 3 minuty. Denně pijeme tři až čtyři šálky po doušcích.

Kašovité obklady - Dobře usušené kořeny pomeleme na moučku. V šálku vřelé vody, do které jsme přidali několik kapek jedlého oleje, rychle smícháme na kaši, natřeme na plátěný hadřík, teplé položíme na nemocné místo a zabalíme.

Obklady z listů - Čerstvé listy umyjeme, na desce válečkem (možno použít i teplých na obklad) na nudle rozválíme, položíme na příslušné místo a zavážeme.

Přísada do celkové koupele - 500g čerstvých nebo sušených listů necháme máčet přes noc v 5 litrech studené vody. Druhý den vše zahřejeme do varu a tekutinu vlijeme do vody ve vaně. Při sedací koupeli postupujeme stejně, ale použijeme pouze 200g listů.

Tinktura z kořene - Kořeny kostivalu umyjeme a kartáčkem očistíme, nadrobno rozřežeme. Volně jimi naplníme láhev až po hrdlo,kostival zalejeme režnou nebo jinou ovocnou pálenkou, postavíme na 14 dní na slunce nebo blízko kamen. Kořeny musí být v pálence ponořené.

Mast z kostivalu - Vezmeme 4-6 (podle velikosti) čerstvých, umytých kořenů, jemně posekáme a krátce upražíme v 250g čistého sádla, přes noc necháme stát, druhý den ohřejeme, scedíme přes hadr a zbytek vylisujeme. Naplníme malé čisté nádobky a vložíme do chladničky. Mast z kostivalu můžeme použít místo obkladu z kaše. Je nepostradatelná při léčení ran lidí i zvířat.

Víno z kostivalu - Vyluhujeme 2-5 čerstvých, umytých a nadrobno nasekaných kořenů v litru přírodního bílého vína po dobu 5-6 týdnů. Je to vynikající lék při chorobách plic.

Sběr a úprava

Kořen se sbírá především na jaře před začátkem vegetace nebo na podzim v září a v říjnu. Rychle se omyje, rozpůlí, suší na slunci nebo při umělé teplotě, která nesmí být vyšší než 45 stupňů. Droga je bez pachu a je svíravé chuti, poněkud nahořklé. Na průřezu musí být bílá. Někdy se užívá čerstvý kořen.  

Upozornění při vnitřním užití

Podle výzkumů byly v kostivalu nalezeny tzv. pyrolizidinové alkaloidy podezřelé z kancerogenity a hepatotoxicity. Po zvážení všech okolností je názor odborníků, že při zevním použití není žádný problém a při vnitřním použití je vhodné jen krátkodobé používání.
Nelze doporučit krátkodobé používání v silnějších dávkách.
Nejlepší je poradit se se svým bylinkářem.  

www.realityprozeny.cz

Zdroj: Maria Treben - Zdraví z boží lékárny
         J.A. Zentrich - Byliny v prevenci
foto: Pixmac

2014.09.08 | Vendula Králová | přečteno: 30040x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Zdraví; léčení; bylinky; kostival lékařský

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Oprava betonové podlahy – zvládnete ji sami?

Prakticky žádný materiál nevydrží věčně, ani na první pohled tak stálý a odolný beton. Pozorujete na své betovoné podlaz...
 
celý článek | Hana Grmelová | 2019.05.09 | přečteno: 30287x

Věděli jste o klíšťatech, že…?

Na léto se většina z nás těší jako na období dovolených, rozptýlení a výletů do přírody. Často však můžete naraz...
 
celý článek | Admin | 2016.06.10 | přečteno: 30115x

Naše tipy pro elegantní jarní outfit

Vypadat skvěle v jakémkoli ročním období je pro každou z nás jakousi samozřejmostí. Co si ale obléct do poč...
 
celý článek | Admin | 2016.04.26 | přečteno: 30117x

Přestaňte hubnout a zhubněte. Bylinky vám s tím pomohou

Ačkoli se problém obezity vyskytoval i v minulých generacích, v dnešní době začala být nadváha velký problém, ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.07.31 | přečteno: 30087x
 

Portál pro ženy