newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jana (36): Měla by dcera doma pomáhat?

 
Jana (36): Měla by dcera doma pomáhat?

S manželem se nemůžeme shodnout na výchově naší dcery. Od malička byla jeho princeznou, která si ho uměla omotat kolem prstu. A je to tak doteď. Dceři je 10 let a doma mi s ničím nepomůže. Když ji chci zapojit do povinností, najde zastání u tatínka. Ten se do mě pustí, že snad z ní nechci dělat služku a taky že na nějaké domácí práce je ještě malá. Jenže jako služka si u nás doma připadám já a už mě to vážně štve. Nejradši bych někam odjela a nechala je v tom vymáchat. Zatím jsem na to ale nenašla odvahu. Přece je normální, že děti pomáhají v domácnosti? Měla by dcera pomáhat nebo je na to ještě opravdu malá?

 

Milá Jano,

v první řadě bych chtěla poděkovat za důvěru, se kterou se na mě obracíte. Váš problém je problém snad většiny současných rodičů. Děti vyrůstají jinak, než tomu bylo u generace jejich rodičů. Jednak je to vlivem doby, ale také změnou výchovných přístupů, které propaguje současná psychologie.

Zatímco dřív byl kladen důraz na důslednou výchovu, která zahrnovala jasné příkazy a zákazy a podporovala zapojení se dítěte do práce doma, na zahrádce a podobně, dnes se klade důraz právě na to, aby naše děti byly „jako v bavlnce“, ochráněny před „ošklivou realitou“, která zahrnuje i práci.

Měla by tedy Vaše dcera pomáhat? Já osobně se snažím vždy najít nějakou rovnováhu. Dcery většinou jsou pro své tatínky malými princeznami, ale tím nechci obhajovat přístup Vašeho manžela.

Každopádně, a mnohdy bohužel, na prvním místě je jednotný přístup rodičů k výchově dítěte. Tedy učinit nějaký kompromis, abyste v požadavcích na dítě byli za jedno, nikoli aby jeden zakazoval a ten druhý povoloval.

Měla by dcera pomáhat nebo je na to ještě příliš malá?

Nemyslím si, že Vaše dcerka je na to, aby doma pomáhala, příliš malá. To určitě není. Samozřejmě náročnost úkolů musí odpovídat jejímu věku, ale to jistě sama dobře víte.

Napadají mě dvě důležité věci. Jednou je to, že se musíte s manželem dohodnout. Proto bych zkusila navrhnout něco ve stylu, že Vám pro začátek dcerka bude „asistovat“ u domácích prací. Během úklidu ji zkuste tu a tam poprosit, ať Vám podá mop, ať setře trošku prachu, pomůže vyndat nádobí z myčky a podobně. Ideální by bylo, kdyby celou věc mohla považovat spíše za hru než nutnou práci. Pokud se s manželem neshodnete na zapojení dcerky do pomoci v domácnosti jako takové, na variantu formou hry by byl možná ochoten přistoupit. Určitě by stálo za to to alespoň vyzkoušet.

Varianta, že je v tom necháte „vymáchat“, je sice razantní řešení, ale nemyslím, že by si z toho manžel a dcera odnesli nějaké ponaučení, obávám se, že zejména manžel by vše úspěšně obrátil proti Vám a získal o to větší pocit, že svou princeznu musí chránit.

Vaši situaci naprosto chápu, že si připadáte jako služka. I to je problém mnoha současných žen mimo jiné proto, co už jsem zmínila. Tedy to, že v dnešní době obecně dětem umetáme cestičky, máme na ně minimum požadavků, hlavně aby se necítily nějak emočně zraňovány. Jenže to vše není příliš dobrou přípravou pro život, který vyžaduje jak práci, tak samostatnost a zodpovědnost.

Takže se vracím zpátky na začátek a k tomu, abyste vše zkusila formou hry nebo nějaké zábavy. Úklid je například skvělou formou cvičení, společný úklid může podpořit Vaše pouto s dcerou, jen je potřeba, abyste s ohledem na podmínky u Vás doma sama zkusila přijít na nějaký nápad, jak pomoc v domácnosti „ozvláštnit“, případně použít formu „pomoc – odměna“.

Pomoc a odměna

Když Vám dcera vypomůže za to, že pak získá nějakou odměnu, v žádném případě se nejedná o roli služky, ale je to normální součást života a vlastně příprava na něj. Chodíme do zaměstnání a získáváme odměnu ve formě výplaty.

Nedokážu Vám dát přesnou radu, ale snažte se využít své kreativity a výše zmíněných tipů. Spěchat nemusíte, věk Vaší dcery je tak akorát, určitě je dost času na to postupovat krůček po krůčku.

Věřím, že Vaše snaha se vyplatí a Vaše princeznička se nakonec úspěšně rozvine ve Vaši parťačku a pomocnici.

Se srdečným pozdravem,

JB

 

Máte nějaký dotaz nebo problém, se kterým si nevíte rady? Napište na e-mailovou adresu jana.b@portalprozeny.cz naší psycholožce Janě Brandtlové.

 

2023.09.16 | Jana Brandtlová | přečteno: 529x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: dítě děti dcera pomoc úklid domácnost děti a úklid výchova způsob výchovy rozpory ve výchově rodiče

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Rozhovor s kapelou Queenie

  Rozhovor s Michaelem Kluchem, frontmanem skupiny Queenie. Dne 22.3. bude mít v Domě kultury koncert kapela...
 
celý článek | Andrea Sýkorová | 2013.03.16 | přečteno: 30137x

Ložnice podle Feng - shui

Ložnice je místem relaxace a regenerace. Je takovou osobní oázou klidu a míru. Návštěvy si většinou do ložnice nevodí...
 
celý článek | Katka Mikulášková | 2015.10.12 | přečteno: 30072x

Au-pair, slečna na hlídání

Práce slečny na hlídání není jen o tom zapnout dětem televizi, ale je to také pěkná zkouška nervů. ...
 
celý článek | Darina Adámková | 2013.07.09 | přečteno: 30042x

JSTE ZERO WASTE?

Zamýšleli jste se někdy nad tím, kolik odpadu za rok vy nebo celá vaše domácnost vyprodukujete a co se s ním děje potom?...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.03.22 | přečteno: 30205x
 

Portál pro ženy