reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Chcete být více sexy? Není nic snazšího!

 
celý článek | Admin | přečteno: 30089x 2014.07.22

Cukroví, kam se podívám

 
celý článek | Beáta Matyášová | přečteno: 30090x 2013.12.18

Výměna manželek

 
celý článek | Andrea Sýkorová | přečteno: 30104x 2013.03.16

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Beáta Matyášová: Psaní jako životní terapie

 
Beáta Matyášová: Psaní jako životní terapie

Již druhý měsíc se stala Beáta Matyášová na www.portalprozeny.cz redaktorkou měsíce a kladné ohlasy na její články přicházejí ze všech stran. Od začátku jsem měl na Beu spoustu otázek, a proto jsem moc rád, že kývla na můj návrh a mohu vám nabídnout krátké interview, které jsme společně dali dohromady

 

Beo, píšeš pod pseudonymem. Od začátku mě zajímá proč? 

Pseudonym tvoří jména mých dětí. Přišlo mi, že k sobě ladí a obě jsou lehko zapamatovatelná. Oproti tomu je mé civilní jméno složitější a lidé ho často komolí. To je ovšem jen jeden z důvodů. Ještě mám nějaké, ale ty bych si s dovolením nechala pro sebe :-).

Působíš na mě hodně vzdělaně, co jsi studovala?

:-) díky za kompliment, ale nic zvláštního. Gympl v Děčíně a pak Českou zemědělskou univerzitu v Praze. Jsem vystudovaná ekonomka.

Vím, že píšeš pro více portálů. Psaní tě živí?

Živí je někdy celkem nadnesené přání, zatím je to tak, že jsou měsíce bohatší a měsíce chudší. Asi abych se musela pořád snažit a neusnula na počátečních vavřínech. Momentálně píšu pro čtyři portály a jeden časopis. Do toho se samozřejmě pokouším najít čas i na své knihy.

Vyděláváš si tedy ještě jinak, než psaním?

Jinak ne. Mám dvě malé děti a šikovného muže, myslím, že tento model, kdy maminka pracuje z domova, naší rodině plně vyhovuje. Jsem OSVČ, ale musím přiznat, že jsem si to původně představovala o dost jednodušší, než to skutečně je. Učím se ale rychle :-).

Nikdy jsem knihu nepsal ani nevydával. Můžeš shrnout, co všechno to obnáší?

Na začátku stojí pocit. Touha něco ze sebe dostat. Asi je to u každého jiné, ale já to tak mám. Potom se mi v hlavě rodí velmi hrubá kostra příběhu a pak už jen píšu a žiju svými postavami. Přemýšlím o nich. Jen jeden rukopis zatím vyšel jak já říkám „na první dobrou“, s ostatními se často peru ještě několik měsíců po jejich dopsání.

Co se týče vydávání, rozhodující pro mě bylo oslovit s prvním rukopisem ty z mého pohledu nejlepší. A klaplo to. Jsem opravdu ráda, že moje knihy vydává právě nakladatelství Motto (Albatrosmedia), mám ze spolupráce s nimi velmi dobrý pocit.  

Vlastně všechno kolem knížek je to pro mě přirozené. Maminka je knihovnice, já sama hned po škole ve dvou nakladatelstvích pracovala, od dětství s nadšením čtu... :-).

Dokážeš odhadnout, kolik si toho už za život napsala?

Těžko :-) Se psaním jsem začínala brzy, někdy ve dvanácti letech a záhy zjistila, že mě to neskutečně baví. Napsala jsem několik povídek o rodičích, spoustu úvah dospívající holky, fejetony a pět knih...doufám, že tohle všechno je jenom začátek :-).

Vydala si knížku. Jaké to je, být spisovatelka?

Zvláštní je, že přesně po tom jsem vždycky toužila, ale dlouho to nedokázala uchopit. První dvě knížky mi vyšly ještě za svobodna a pod mým dívčím jménem. Pak se mi narodily děti, dost rychle po sobě, a na psaní nebyl čas ani síla.

V mých dvaatřiceti nastal zlom a já si uvědomila, co všechno mi psaní dává. Že je pro mě jedinečným ventilem a že je to vlastně přesně to, čemu se chci dál věnovat. Zpočátku jsem se skoro styděla označit se za spisovatelku, ale myslím, že není proč, je to krásné povolání :-).

 Máš kolem sebe velký kruh podporovatelů. Čím to, že tě lidé čtou tak rádi?

Předpokládám, že především ženám se líbí můj styl. Vlastně kopíruje dobu. Je rychlý a výstižný. Nebojím se otevřeně zpracovat témata, která jsou někdy pro společnost tabu – ať mluvíme o pobytu v psychiatrické léčebně, závislosti na alkoholu nebo pochybnostech o sobě a touze po lásce...Ženských témat je hodně, vyhovuje mi rovina, v níž je prezentuju, trocha nostalgie a pozitivní ladění. Myslím, že text by měl vždycky přinést naději.

Myslíš si, že každý pisatel si najde svého čtenáře, nebo by psaní mělo zůstat na nějaké úrovni?

Psaní je určitá forma sebeprezentace a pokud něco publikuju, myslím, že by to mělo mít hlavu a patu, pokud možno bez chyb a překlepů. V tomhle jsem celkem náročná.

Co se týká vulgárních výrazů, patří k dnešní době, ale pokud je jich příliš, v textu mi vadí. Sama jimi šetřím. V poslední knize jsem jednou nechala „do prdele“ a maminka mi hned volala, že jsem sprostá :-).

Jak vnímáš psaní pro náš Portál pro ženy?

Je to formát, který mě baví. Krátká zamyšlení, často se mi rodí v hlavě. Jsem ráda, když je stihnu zaznamenat a pak se k nim vracet.A když si přečtu nějaký zajímavý komentář, zase mě to posune dál. Kolikrát mi k tématu někdo napíše e-mail nebo pošle něco, co by mě mohlo zajímat. Třeba k tématu Ženské kruhy jsem dostala článek o oslavě první menarché. Byla jsem okouzlena a určitě to použiju nejen v reálném životě své holčičky, ale i v knize, na níž se chystám. Bude právě o vztazích mezi matkami a dcerami...

Máš nějaký vzkaz pro čtenáře našeho portálu?

Možná bych se ráda vrátila ke svému mottu. "Každá kostka má šest stran." Pochází z Japonska a myslím, že je v něm kus pravdy. Snažím se nevidět svět černobíle a ve svých textech odkrývat i jiné pohledy na danou věc. Někdy je pohodlné něco jen tak odsoudit nebo se pro něco naopak velmi rychle nadchnout, ale obohatí nás to?

Jsem moc ráda, že mé texty čtete a ještě raději, pokud se odhodláte reagovat!

 

Beo, díky moc za rozhovor. Byla to pro mě velká inspirace a věřím, že si naše čtenářky rády přečetly pár řádků o tobě :-) Přeju hodně štěstí ve psaní, v životě a těším se na další spolupráci.

Pokud chcete Beátu kontaktovat, můžete jí napsat na mail beata.matyasova@gmail.com, nebo jí také najdete na facebooku na adrese http://www.facebook.com/bea.matyas.

 

Foto: Robert Tichý 

2013.05.07 | Jan Kodl | přečteno: 30097x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: interview; rozhovor; Beáta Matyášová; psaní; knihy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak nakupovat chytře a výhodně? Přes internet a se slevovými kupóny

Patří nakupování mezi vaše hobby? Nebo se mu naopak vyhýbáte, dokud vás situace nedonutí? V obou případech vás jistě pot...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.09.21 | přečteno: 30133x

Sluneční záření a vitamín D

  Dnešní svět není příliš zdravé místo na žití. To všichni moc dobře víme.  Svět je plný znečištění, kt...
 
celý článek | Alice Drápal Audyová | 2013.01.31 | přečteno: 30121x

Zvětšení prsou může být splněným snem

Cesta k vytouženému tvaru i velikosti vašeho poprsí může vést i přes chirurgickou operaci zvětšení prsou. Každá ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.04.04 | přečteno: 30182x

Lehká strakatá mlska nejen na víkend

Také milujete lehké dezerty? Takové, které vás po jejich konzumaci nevyřadí ze hry na celé odpoledne, ale udělají pou...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.05.30 | přečteno: 30111x
 

Portál pro ženy