newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

3 fakta při utváření vztahů

 
3 fakta při utváření vztahů

Vztahy navazujeme denně, ať je to na pracovišti, na ulici či ve škole. Podle čeho si vlastně vybíráme lidi, se kterými svévolně navážeme vztah? Co utváří naše rozhodnutí? V tomto článku se dozvíte 3 hlavní aspekty, které hrají roli při navazování a fungování vztahů.

 

 

1) Interpersonální přitažlivost

Jedno kritérium, které musí být splněno při navazování vztahů, je samozřejmě sympatie. Vybíráme si tedy osoby, které se nám určitým způsobem líbí nebo nás přitahují. Při hledání partnera si vybíráme podle našeho úsudku rovného k sobě samému z hlediska atraktivity. Jak se říká „vrána k vráně sedá“ a je to pravda. Když se ocitneme v novém prostředí a chceme se seznámit s někým novým a navázat přátelský vztah, vybereme si člověka, který se nám zdá atraktivně dostupný. 

2) Podobnost, rozdílnost

V případě, že si hledáme partnera, hledáme ho podle těchto kritérií – podle podobnosti nebo rozdílnosti. V prvním případě se snažíme najít někoho, kdo by nám byl podobný, ať už z hlediska zájmů, oboru nebo vlastnostmi. Díky tomu je zřejmé, že si s danou osobou budeme rozumět a zároveň se i chápat, jelikož ten druhý je stejný. Samozřejmě to má i jisté nevýhody a to například, že nám tato osoba může začít lézt rychle na nervy, protože bude mít podobné návyky nebo špatné vlasnosti. Je zde také druhý typ lidí, který se snaží najít naopak někoho, kdo by ho mohl doplnit v určitých věcech. Například nacházíme partnera, který má vlastnosti nebo schopnosti, které my osobně nemáme, a tímto způsobem se snažíme kompenzovat naše nedostatky.

3) Vzájemná náklonnost

Máme rádi ty, co nás mají rádi. Určitě jste se už někdy setkali s člověkem, kterého jste měli rádi jen na základě toho, že vám vyjadřoval svoji přízeň a náklonnost. Jak jste to poznali, že se té osobně zamlouváte? Časté úsměvy, oční kontakt, snaha navázání konverzace a vyhledávání vaší přítomnosti. Díky této iniciativě začínáme obvykle náklonnost opětovat. V opačném případě, pokud nás někdo nemá rád, tak ani my jeho. Ať už tato nesympatie vznikla kdykoliv, začneme ji pociťovat velmi brzo. Dá se to rychle vyčíst ve výrazu v obličeji, tónu  při konverzaci nebo v postoji k naší osobě.

 

Při navazování a utváření vztahů platí občas zajímavá pravidla a paradoxy, které si mnohdy ani neuvědomujeme. S někým máme sympatie při prvním setkání, a ani se nedokážeme vysvětlit, proč tomu je, a někdy naopak se vyhýbáme určitým lidem, aniž bychom si uvědomovali, co nám na nich tak vadí. Pochopíme-li tyto 3 fenomény, mohlo by nám to přinést více porozumění v navazování a fungování vztahů. 

 

2017.11.24 | Petra Zápotočná | přečteno: 30089x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: vztahy psychologie efekty

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jaro klepe na dveře. Pořiďte svým dětem kvalitní jarní obuv od českých výrobců

Dětské nohy neustále rostou a vyvíjí se, proto je velmi důležitá správná obuv, která jim dopřeje dostatek prostoru, a...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.02.29 | přečteno: 30085x

výživa v těhotenství

Co jíst a nejíst během nejkrásnějšího období ženy - těhotenství ...
 
celý článek | Lenka Mašlaňová | 2013.03.16 | přečteno: 30011x

Kurz permanentního make upu - 4 pádné důvody, proč byste se měli naučit techniku pudrového obočí

Chcete absolvovat kurz permanentního make upu, kde byste se naučili aktuálně velmi žádanou techniku pudrového obočí...
 
celý článek | Lea Kubová | 2020.12.31 | přečteno: 30436x

Jak začít sportovat a přitom se nezničit XVI – Trénink na běhátku /2.část

I když se zdá, že trénink v hale nebo na běžeckém pásu je zimní záležitost a v teplých jarních dnech se běhá už ...
 
celý článek | Eliška Anna Kubičková | 2015.05.30 | přečteno: 30315x
 

Portál pro ženy