newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Fenomén raw stravy

 
 

Proč vyzkoušet Raw stravu?

Raw strava je dnes již trend, který se šíří celým světem. V České republice můžeme najít desítky restaurací, které nabízí hlavní jídla i dezerty založené na raw stravě a tyto restaurace získávají čím dál více příznivců. Mnoho lidí se rozhoduje pro zavedení této stravy ze zdravotních důvodů. Dnešní potraviny, které jsou k dispozici, mají jednu velkou výhodu – jsou trvanlivé, vydrží měsíce i roky, jsou dostupné a levné. Nicméně těmto potravinách chybí základní složky potravy. Postrádají dostatek vitamínů, minerálů, enzymů, které jsou pro tělo důležité a snadno stravitelné. Raw potraviny všechny tyto látky obsahují a mimo to detoxikují tělo a posilují imunitní systém. To, že raw strava funguje a tělu prospívá, zjistíte v prvních týdnech. Člověk není po jídle tak unavený, cítí se svěží a má lepší kondici.

Jaké potraviny jsou tedy vhodné?

Jedná se o syrové potraviny, které se nijak tepelně neupravují, aby živiny zůstaly zachované. Řeč je tedy o zelenině, ovoci, semínkách (dýňová, slunečnicová, chia, sezamová…) nebo oříškách (kešu, para, vlašské…). Příznivci raw stravy kladou důraz na dostatečný příjem zelených rostlin, to znamená brokolice, špenát, salát nebo mangold. Pokud se nebojíte experimentovat, využívají se i plané květiny jako pampeliška, sedmikráska nebo kopřiva. Všechny tyto rostliny obsahují chlorofyl, který pomáhá odstraňovat z těla těžké kovy a hleny. Výše zmíněná zelenina zase obsahuje minerály jako je hořčík, vápník, vitamíny a aminokyseliny, ze kterých si tělo tvoří důležité bílkoviny.

 

Raw strava je jedním z trendů, který propaguje zdravou, neupravenou stravu. Díky zvyšující se popularitě roste i zájem společnosti, který se projevuje rozšířením bio prodejen a restaurací. Raw potraviny pročistí organismus, posílí imunitní systém a dodají tělu látky, které potřebuje.

 

| přečteno: 30137x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: raw strava, zdraví, potraviny, jídelníček

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Co s nevhodným dárkem?

Dostali jste dárek, který se vám nezamlouvá? Co s takovým dárkem? Pokud se bavíme o levnějších dárcích a nemáte nikoh...
 
celý článek | Admin | 2016.01.14 | přečteno: 30080x

Pošírování aneb zdravě znamená chutně

Ačkoliv termín „zdravá příprava jídel“ není v českých, moravských a slezských končinách příliš zakotven, ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.11.05 | přečteno: 30219x

Proč je důležité nosit v létě sluneční brýle?

Sluneční paprsky jsou na jednu stranu blahodárné, přispívají ke tvorbě vitamínu D a k lepší náladě, na druhé straně však...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.03.16 | přečteno: 30175x

Cheesecake dvou barev

Máte zálusk na nepečený dort? Zkuste známou a velmi oblíbenou variantu zvanou cheesecake! Přinášíme vám hned dva osvě...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.03.06 | přečteno: 30309x
 

Portál pro ženy