newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

OSLAĎTE SI ŽIVOT: JAK A ČÍM?

 
 

 

Bílý cukr je zabiják, o tom není pochyb. Stejně tak třtinový cukr není až tak zdravou alternativou. Každopádně existují a na trhu jsou dostupné mnohem prospěšnější možnosti v rámci oslazení. Pro vaši lepší orientaci se hodí následující vysvětlení pojmů, neboť v tom nemají mnozí jasno. V případě sacharózy se jedná o bílý či řepný cukr. Glukóza je hroznový cukr, oproti tomu fruktóza je ovocným cukrem a maltóza je sladový cukr.

Čím si tedy osladit kávu či čaj? Co použít při pečení? Která alternativa je dokonce vhodná i pro diabetiky?

PŘÍRODNÍ VARIANTA SLAZENÍ

Zde se nabízí využití cukru v ovoci, kde sice převažuje zpravidla fruktóza, ale ovoce obsahuje rovněž vlákninu a mikroživiny. A v tomto případě velmi efektivním ovocem jsou datle. Dokonce se hodí právě více ke slazení než přímé konzumaci. Stačí datle namočit a poté rozmixovat a použít pro slazení dezertů a při pečení.

POUŽITÍ SIRUPU ANEB JAK SE OD SEBE JEDNOTLIVÉ DRUHY LIŠÍ?

  1. Agávový sirup – přírodní forma sladidla na základě fruktózy. Sirup obsahuje vyšší množství ovocného cukru, ale jedná se o lepší formu než uměle vyráběná sladidla. Předností je nízký glykemický index a následné pomalé vstřebávání cukru do krve.
  2. Rýžový sirup – vyniká příjemnou neutrální chutí. Ideální použití do kaší, jogurtů, dezertů apod.
  3. Javorový sirup – získává se z mízy javoru, obsahuje především vodu a sacharózu, tj. převládají ve složení jednoduché cukry. Typická je specifická chuť, kterou v mnohých receptech nelze nahradit ničím jiným. Perfektní je na palačinky, vafle či lívance.
  4. Datlový sirup – výroba je z přezrálých čerstvých datlí, charakteristická je jeho tmavá barva a konzistence obdobná jako u medu. Náleží mezi nejchutnější, pozor poměrně dost sladí, stačí malé množství. Použít ho můžete do jogurtu, tvarohu, ovocného salátu i při pečení do dezertu.
  5. Kukuřičný sirup – tento druh sirupu se vyrábí hydrolýzou škrobu, typická je jeho tekutější konzistence. Vhodné použití při pečení do moučníku, dezertu, ale také ho můžete použít do kaše, jogurtu.
  6. Čekankový sirup – sladidlo vyrobené patentovanou metodou z kořene čekanky vyniká vysokým obsahem vlákniny a velice nízkým glykemickým indexem. Sirup neobsahuje konzervanty, lepek a laktózu. Použití ke slazení studeného i teplého nápoje, při pečení dezertů, ale také je vhodný do jogurtu, na palačinky apod. Při pečení dokonce dokáže částečně nahradit pokrmový tuk. Tento typ sirupu je vhodný i pro diabetiky.

POPULÁRNÍ STÉVIE

Hit posledních let. Má pozitivní vliv na zdraví, je nekalorická, glukóza se uvolňuje do těla postupně, nezpůsobuje kazivost zubů, jako je tomu v případě klasického slazení cukrem apod. Stévie dokonce ničí řadu bakterií a podporuje funkci slinivky břišní. Je ideální při diabetické i redukční dietě.

 

| přečteno: 30135x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: stévie, přírodní slazení, sirupy, zdraví, cukr

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Co pro vás znamená udržitelný životní styl? Bez změny myšlení totiž nepřežijeme

Člověk žije na této planetě již nějakou dobu a jistě už také ví, co ke svému životu potřebuje. S nástupem nových technol...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.05.17 | přečteno: 30144x

Vybíráme interiérové dveře. Jsou lepší klasické nebo posuvné?

Dveře jsou nedílnou součástí každé místnosti v domácnosti. Jsou ryze praktickým, ale také výrazně designovým prvkem. Při...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.11.10 | přečteno: 30205x

Nebojte se nakupování léků online. Na Dr. Max máme slevu

Budoucnost je tady a vy teď máte možnost nakupovat pohodlně léky online. Pokud se vám zrovna nechce navštívit jeden z ka...
 
celý článek | Admin | 2018.07.12 | přečteno: 30160x

MyProtein recenze: Jak jsou na tom vitaminy a sladkosti této značky?

MyProtein je společnost z Manchesteru, jejímž cílem je zpřístupnit sportovní výživu širokému spektru zákazníků. Kromě vý...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.12.16 | přečteno: 30193x
 

Portál pro ženy