newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Ryzce: kuchařka i fotoatlas prvotřídní kvality

 
 

Dobré, masité houby, lze v receptech, které tu jsou uvedeny snadno nahradit třeba hlívou ústřičnou nebo jinými houbami (ať hřiby, nebo žampiony z obchodu nebo nyní václavkami), ovšem až najdete někdy pod stromem mléko ronící houbu, možná si vzpomenete na ryzce.

Mnoho druhů je jich jedlých a velmi chutných. Ba dokonce jsou to podle autorů výtečné houby. Ačkoliv byly známy spíše jako houby vhodné k nakládání, jsou neprávem opomíjeny v teplé kuchyni. Kuchařská část, kterou tvoří poslední třetinu knihy, je natolik fascinující, že snad autoři prominou, ale já si jejich skvostnou publikaci dávám do knihovny ke KUCHAŘKÁM.

Je to barevný a krásný receptář prvotřídní kvality. A poradí třeba i to, kam s množstvím hub, když nemáte k dispozici žádné pořádné zavařovací propriety a máte třeba jen sklenici a lahev kvasného octa.  Napadlo by vás, že nadúrodu hub můžete z chalupy domů dovézt zalitou v octě a doma pak jen opláchnout a zpracovat, jak jste zvyklí?

Už jen proto, že naložit podušené houby do láku jako utopence nebo je smíchat se zavináči a poté po uležení si pochutnávat, to jsou nápady hodné ŘÁDY ZLATÉ VAŘEČKY.

Atlasová část je velmi poučná, stručná a jasná

Kniha je doplněna o spoustu barevných a krásných fotografií, kdy si dovolím tvrdit, že i díky mistrnému popisu hub (včetně rizik záměn) se při sběru snad ani splést nemůžete. Navíc když zůstaneme jen u těch nejznámějších a nejběžnějších druhů ryzců, rozšíří se tak sběrná sezóna hub od května až do října.  Ryzce rostou do zámrazu.

Jsou nejen chutné, ale i léčivé

Autoři obohatili knihu o pojednání o léčivých účincích ryzců. Známé jsou léčivé účinky hlívy ústřičné nebo jidášova ucha, ale o ryzcích nikdo nikdy neslyšel. Je to chyba! Mají široké spektrum léčivých bioaktivních látek, od působení proti rakovině, pro podporu imunitního systému, až po jednoduché antivirové nebo antibiotické účinky.  I když se třeba nestanete jejich sběrači a nenajdou cestu na vaši pánvičku, zaslouží si obdiv. Co všechno do nich příroda uměla zakouzlit a jak komplexní léčivo se v nich ve skutečnosti skrývá?

Skvělé obrázky ukazují i barvu mléka, takže si při sběru nemůžete splést. Případné záměny jsou popsány, ale většinou jsou dobře rozeznatelné.

Kniha by si možná zasloužila větší formát, protože je zpracovaná jako výborná encyklopedie a dokážu si ji představit ve velkém provedení.  Přesto je na ní v každé případě opravdu radost pohledět a potěší nejen houbaře a příznivce přírody, ale právě i kuchařky a zapálené milovníky nových jídel.

Najdete tu nejen omáčky, zapékaná jídla, ale i skvostné metody nakládání a to nejen do skleniček. Uchvátily mě recepty na ryzce na způsob pečenáčů, zavináčů nebo utopenců. Množství rychlých chuťovek třeba k pivu nebo studených pomazánek. 

A není-li po ruce ryzec, pak hlívu na stůl a Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky, do ruky!

 

 

 

 

O autorech:

Jiří Kovač: (nar. 1950, Trutnov) Od roku 1978 je členem České společnosti pro mykologii a houby jsou jeho celoživotní vášní. Je vynikající znalec hub se širokým rozhledem, přičemž se dobře orientuje i v mnoha obtížných a málo prostudovaných rodech hub. Známý je především svou dlouholetou fotografickou činností.  Svými snímky přispěl do mnoha českých mykologických publikací.

JUDr. Aleš Vít: (nar. 1953, Velké Hamry) Od roku 1969 žije v Praze a je členem České mykologické společnosti, kde se dlouhodobě věnuje problematice jedlých hub a jejich využití v kuchyni. Přispívá do časopisů a na houbařské weby, autorsky i fotograficky se podílel na několika houbařských a kuchařských knihách.

RNDr. Radomír Socha, Dr.Sc.: (nar. 1946, Krnov) Vystudoval obor fyziologie živočichů na přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně.  Do konce roku 2013 pracoval jako vedoucí vědecký pracovník v Biologickém centru Akademie věd v Českých Budějovicích, publikoval ve svém oboru přes 150 prací, za které byl také oceněn presidiem AV ČR. Celý život se aktivně zajímá o houby, je členem České mykologické společnosti a autorem mnoha knih nejen o houbách, ale i o přírodě, publikoval také v řadě českých časopisů.

Jiří  Hák: (nar. 1945, Jaroměř) aktivní mykolog, který se specializuje především na rod pavučinců, později i holubinek a ryzců. Dost času věnoval kulinárnímu vyžití hub, především pak konzervaci. V soutěžích o nejlepší houby ve sladkokyselém nálevu získal třikrát republikový mistrovský titul. Je spoluautorem knihy Holubinky (Academica, 2011) a z jeho iniciativy díky spolupráci s RNDr. Sochou vznikla tato kniha.

Vydalo nakladatelství Eminent, 2015, www.eminent.cz

| přečteno: 30078x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: houby, houbařství, kniha, ryzce, receptář, kuchařka

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Potraviny podporující mozek a rozvoj kreativity

Mozek je nejdůležitější orgán lidského těla, který dodnes zůstává vědci nepochopený. Aby však fungoval správně, je potře...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.06.25 | přečteno: 30081x

Čtyři dohody

Praktický průvodce osobní svobodou…     „Ve čtyřech dohodách odhaluje don Mi...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.01.10 | přečteno: 30106x

Věděli jste, jaký vliv má na vás kromě samotného jídla i prostředí, kde ho jíte?

Nejen lákavě naservírované jídlo, ale i místo, kde stolujete a chutné pokrmy konzumujete, jsou velice důležitými faktory...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.01.04 | přečteno: 30168x

angličtina ve výuce neslyšících

povinná výuka anglického jazyka se ne všude shledává s pochopením a nadšením. ...
 
celý článek | Lenka Mašlaňová | 2013.04.05 | přečteno: 30084x
 

Portál pro ženy