newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Obrácený koláč s chutí a vůní jablek

 
 

 

Obrácený koláč

  • Náplň: 5 větších jablek, skořice, cukr a med podle potřeby
  • Na lité piškotové těsto:  5 žloutků, 5 lžic cukru krupice, 5 - 6 lžic polohrubé mouky (podle toho, jak velká vajíčka použijeme), sníh z 5 bílků a kakao (v případě tmavého korpusu) - množství surovin velmi snadno upravíme podle velikosti pečící formy
  • Čokoládová poleva

 

Postup: Jablka oloupeme, očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Ovoníme skořicí, případně podle chuti medem nebo třtinovým cukrem. Jsou-li jablka dostatečně sladká, je už další cukr zbytečný. Vyšší pekáč nebo zapékací formu navlhčíme vodou a vyložíme papírem na pečení. Na něj rovnoměrně navrstvíme strouhaná jablka do výšky 1,5 až 2 cm a lžící dobře upěchujeme.

Troubu předehřejeme na 170 °C. Bílky oddělíme od žloutků a ušleháme tuhý sníh. V jiné misce utřeme žloutky s cukrem do pěny, vmícháme mouku a nakonec jen velmi lehce sníh z bílků. Opatrně rozetřeme na jablečnou vrstvu a dáme péci asi na 30 minut. Po upečení necháme zchladnout a pomocí dalšího plechu nebo tácu otočíme. Stáhneme pečící papír a polijeme čokoládovou polevou. Hotovo! Stačí nechat ztuhnout a pak už jen nakrojit...obrácený koláč může vypadat třeba takhle:

 

                                 

 

Recept je snadno zapamatovatelný a také velmi variabilní. Můžete ho obohatit zakysanou smetanou, domácím smetánkem, pudinkem, barevně experimentovat s tmavým korpusem a bílou čokoládou, nebo zaměnit jablka za hrušky. Místo piškotové vrstvy lze pochopitelně použít jakékoliv jiné lité těsto, jen se zřejmě bude delší dobu péci a nebude tak vláčné jako pravý piškot. Všechny tyto variace jsem ale vyzkoušela a fungují také. Originál je ale jen jeden...

 

                       

 

Přeji dobrou chuť!

Foto: Archiv autorky

 

| přečteno: 30410x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: obrácený koláč, recept na obrácený koláč s jablky, dezert

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Netradiční sladko slané záviny z listového těsta

Není snad typičtějšího ryze podzimního sladkého pokrmu, nežli tradičního jablečného závinu. Co jej však tentokrát nah...
 
celý článek | Adela Rychtáriková | 2015.11.03 | přečteno: 30227x

Zpestřete si večer erotickou masáží

Erotická masáž je příjemným zpestřením postelových hrátek. Dokáže perfektně navodit vzrušující atmosféru a zároveň pr...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.01.20 | přečteno: 30064x

Jak si vybrat kvalitní stylovou kabelku?

Milé ženy, přiznejte se, kolik kabelek se skrývá ve vaší skříni? Určitě málokterá z vás odpoví, že jen jedna. A tak j...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.10.21 | přečteno: 30058x

Buďte nepřehlédnutelná díky originálním letním šatům

Dny plné sluníčka a téměř letních teplot přímo lákají k odhození svršků, s tím je však spojená i nezbytná obmě...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.05.26 | přečteno: 30100x
 

Portál pro ženy