newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Chia semínka nejen na snídani

 
 

 

Chia semínka jsou jednou z účinných, funkčních a výživných potravin, jsou vynikajícím zdrojem vlákniny plným antioxidantů a bílkovin, obsahují velké množství vitamínů a minerálů a platí za nejbohatší známý rostlinný zdroj esenciálních mastných kyselin. Chia semínka obsahují 32 % tuku, z toho je 60 % omega-3 alfa-linolenové kyseliny.

Chia vám poskytnou dávku energie, která vás bude doprovázet několik hodin, podobně jako aztéckým bojovníkům, které jediná lžíce udržela aktivní a ve střehu po celý den. Vzhledem k tomu, že chia semínka absorbují poměrně velké množství vody a současně mají hodně rozpustné vlákniny, pomáhají velice pozvolna uvolňovat energii z nerafinovaných sacharidů do krevního oběhu. Navíc absorbují poměrně velké množství vody a mají hodně rozpustné vlákniny a pomáhají velice pozvolna uvolňovat energii z nerafinovaných sacharidů do krevního oběhu. Lidské tělo může trávit Chia semínka velice snadno. Semínka pomáhají i k trávení dalších potravin tím, že obsahují velké množství vlákniny (asi 7 g v porci). Také podporují pravidelné vyprazdňování. Chia semínka se dají používat do koktejlů, polévek, kaší, krekrů a dezertů. Jsou také skvělým zahušťovadlem. Nejsou náročné na skladování a vydrží v suchu dlouhou dobu, aniž by se kazila.

Historie

Chia semínka (Salvia hispanica L.) byla hlavním zdrojem potravy pro americké domorodce po celá staletí. Aztéčtí válečníci jedli chia při válečných výpravách. Indiáni z jihozápadu Severní Ameriky, kteří putovali za obchodem od řeky Colorado až k Tichému oceánu, jedli chia semínka smíchaná s vodou.

Použití Chia semínek

Semínka lze namočit a už po pěti minutách se vytvoří hutný želatinový gel, který je základem pro studenou snídaňovou kaši. Semínka můžeme přidávat i bez namočení přímo do koktejlu. Můžete je také pomlít na jemný prášek a ten používat jako pojivovou a zahušťovací ingredienci. Chia najdou široké uplatnění i při přípravě mnoha dalších pokrmů – např. do chlebů, buchet, na saláty. Zvlášť v období vrcholícího jara nám příroda začíná nabízet bohaté možnosti ve výběru ovoce – a právě čerstvé ovoce je do chia kaše skvělé (a už nakrájené nebo namixované). Navíc můžeme přidat med nebo palmový kokosový nektar, skořici, kakaový prášek, zázvor, kakaové boby, ořechy, slunečnicová nebo konopná semínka, proteinový prášek, … zkrátka co máme zrovna po ruce nebo co je nám po chuti. V zimě se dá čerstvé ovoce snadno nahradit sušeným.

Chia semínka mají:

  • více omega-3 než losos
  • více antioxidantů než čerstvé borůvky
  • více vlákniny než ovesné vločky
  • více vápníku než mléko
  • více bílkovin, vlákniny a vápníku než lněné semínko
| přečteno: 30023x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: BIOzdravá výživagastronomie

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Odpustit nevěru?

Kladete si otázku, zda svému partnerovi máte nebo nemáte odpustit nevěru? Anebo se spíše ptáte sama sebe, kdyby se ta...
 
celý článek | Darina Adámková | 2013.12.20 | přečteno: 30170x

Pivoňky - Feng Shui, historie, zdraví, krása, koření

Květ radosti, symbol  lásky a vášně. Podle feng shui obraz nebo květ pivoňky (Paeonia officinalis) v ložnici, ne...
 
celý článek | Vendula Králová | 2013.07.02 | přečteno: 30057x

Nepřehlédnutelně přehlédnutelná kniha

Knihu Stehlík Donny Tarrtové snadno přehlédnete, i když je to více jak sedmisetstránková „bichle“. Když u...
 
celý článek | Eva Štíbrová | 2016.03.22 | přečteno: 30035x

Jak oživit vaše hnědé vlasy?

Pyšníte se hnědou hřívou, ovšem už vás její vzhled tak trochu nudí? Hledáte způsoby, jak dodat hnědým vlasům ještě vě...
 
celý článek | Admin | 2015.02.01 | přečteno: 30118x
 

Portál pro ženy