reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Jaké látky vybrat na letní horké dny?

 
celý článek | Nina Albertová | přečteno: 30241x 2020.08.13

Čtyři dohody

 
celý článek | Andrea Tomanová | přečteno: 30107x 2014.01.10

Posilovací vs. dynamické sporty

 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30652x 2015.04.07

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Seriál o grilování: 6. díl – Jak správně grilovat maso?

 
 

Jaké maso se hodí na gril?

Dá se říct, že skoro všechno, pokud je kvalitní a čerstvé. Samozřejmě čím libovější je, tím bude pokrm zdravější. Ale zase je potřeba vybírat takové, které není příliš suché nebo tuhé. Z vepřového masa je nejlepší krkovička, kotleta, panenka nebo žebra, naopak třeba kýta vhodná vůbec není, protože je hodně suchá. I plynový gril s horním víkem by v tomto případě nebyl zárukou dobrého výsledku. Z hovězího masa je ideální nízký roštěnec nebo svíčková, přední a zadní hovězí je na grilování příliš tuhé. Vepřové a hovězí maso se dá také na grilu skvěle připravit mleté a podávat třeba v podobě lahodných domácích hamburgerů. Z drůbežího masa se nejčastěji připravuje to kuřecí, kde se dá využít prakticky vše. Výborná jsou grilovaná křidýlka, stehna, ať už celá nebo vykostěná, a samozřejmě kuřecí prsíčka. Oblíbené jsou i grilované ryby, o nich si ale řekneme více až v příštím díle seriálu. Méně často se pak v našich končinách griluje skopové maso nebo zvěřina, i když i tyto pečínky jsou lahůdkou.

Jak maso před grilováním připravit?

Pokud budete připravovat steaky nebo medailonky, musíte maso samozřejmě nakrájet na plátky. Nešetřete přitom a nechte je dostatečně silné. Steak by měl být silný zhruba dva až tři centimetry, kuřecí prsa nechejte klidně vcelku. A určitě maso nenaklepávejte. Sice by bylo o něco křehčí, ale zároveň vysušené, protože by z něj vytekla šťáva a právě ta dělá onu lahodnou chuť.

Jak dlouho marinovat?

Typickou úpravou masa je marinování, které mu díky použitému koření dodá chuť a vůni přesně podle chuti. Na marinádu použijte nejlépe čerstvé bylinky, ty jsou prostě nejlepší. Ale chuťově dobré jsou i různé sušené směsi koření. Rozmíchejte je v kvalitním olivovém oleji, kterého stačí jen minimální množství. Můžete přidat i další ingredience podle chuti, například pivo, víno, med či třeba netradiční povidla. Marinádu ale nikdy nesolte! Sůl vytahuje z masa vodu a bylo by tak zbytečně méně šťavnaté. Maso ve směsi dobře obalte a nechte jej v lednici odpočívat a nasávat chutě koření. Délka marinování záleží na druhu masa a velikosti jednotlivých porcí. Hovězí se může nechat ležet klidně i dva dny, aby dobře zkřehlo, u vepřového obvykle stačí marinovat přes noc. Kuřecí maso je křehčí a zvládne nasát vše i během několika hodin. Čím pikantnější marinádu máte, tím by měla být kratší doba marinování, aby výsledek nebyl až moc ostrý a nepřebil chuť masa.

Je správné dát maso z lednice rovnou na gril?

Jedině u mletého masa, to můžete dát z lednice rovnou na rozpálený gril. Jinak potřebuje maso nějaký čas na aklimatizaci. Pokud byste dali studené maso na gril, zvenku by se opeklo, zevnitř by ale bylo studené a nedodělané. Nechte ho raději aspoň půl hodiny venku z lednice, aby získalo pokojovou teplotu. Před položením na gril je dobré z něj papírovou utěrkou lehce setřít přebytečnou marinádu, aby neodkapávala do ohně a netvořily se tak karcinogenní látky. Teď je ten správný čas maso osolit a poté jej položit na gril.

 

Jak vše dobře propéct?

Nejlepší je maso nechat prudce zatáhnout, aby se uvnitř uzavřela šťáva, a poté ho nechat na mírnějším žáru dodělat. Je samozřejmě potřeba dobře ho hlídat, aby se nepřipalovalo. K otáčení masa používejte grilovací kleště, protože při napichování na vidličku z něj zbytečně vytéká chutná šťáva. Odhadnout dobu přípravy jednotlivých druhů masa chce trochu cviku, záleží na typu grilu i velikosti porcí. Pokud máte termosondu s hrotem, je jednodušší zjistit, zda je už maso hotové. Když je uvnitř teplota 70°C a více, je už dobře propečené.

Na závěr nechte maso na talíři chvíli „vydýchat“, než se do něj pustíte. Vychladne tak na příjemnou teplotu a rozvinou se v něm všechny chutě a vůně. Dobrou chuť!

 

Čtěte také předchozí díl seriálu: Jak grilovat zdravěji?

| přečteno: 30100x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: seriál, grilování, příprava masa, maso na gril

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Snídaňové koktejly dodávají tělu tolik potřebné vitamíny a minerály. A nejen ty.

Rozličnost světa, ve kterém žijeme, charakterizuje různorodost, mnohost, variabilita. Totéž platí i u potravin. Polož...
 
celý článek | Alice Drápal Audyová | 2012.12.07 | přečteno: 30063x

Co prozradí spodní prádlo o vaší osobnosti?

Ačkoliv jde o tu nejméně viditelnou součást našeho oblečení, hraje spodní prádlo důležitou roli. Výrazně se podílí na na...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.02.27 | přečteno: 30225x

Opět jste je nestihli zkonzumovat včas? Nezoufejte, i přezrálé banány můžete šikovně zužitkovat

Přezrálé banány již nevypadají atraktivně, a proto končí často na kompostu či v odpadkovém koši. To je ale obrovská škod...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2024.03.16 | přečteno: 157x

Švédsko, Polsko, Maďarsko 2012 - 4 města ve 4 dnech (Göteborg, Gdaňsk, Stockholm, Budapešť)

Dlouhé období na zemi (už skoro víc, než měsíc) a taky příjemné pracovní povinnosti mi nachystali přímo vyzývající ví...
 
celý článek | Jiří Hošek | 2013.07.31 | přečteno: 30034x
 

Portál pro ženy