newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zřejmě jsem shopaholik

 
Zřejmě jsem shopaholik

Oniománie

- chorobná touha po nakupování

- nezdrženlivé nakupování a hromadění i nepotřebných věcí a předmětů, vedoucí až k psychické závislosti

                                                                                       (Slovník cizích slov)

 

Měla jsem v plánu psát článek o tom, jak mne stresuje nakupování. Jak jsem zoufalá z toho, že si nemůžu vybrat a když mi nepadne první nebo nejhůř druhý kousek, jdu raději s prázdnou domů. Chtěla jsem to srovnat se shopaholiky, kteří vyrážejí na nákupy proto, že je to baví a proto, že tím nahromaděný stres uvolňují. Začala jsem tedy shánět informace a zjistila přitom, že nejsem až takový antishopaholik, jak jsem si myslela.

Všude, kde jsem hledala informace, spojují shopaholismus hlavně s nákupem oblečení, kabelek, šperků a vůbec módních věcí. Má to logiku. Shopaholismus se týká většinou žen - ale ani muži nejsou imunní - a ty si snadno omluví nákup nějakých těch bot, nebo halenek, aby si spravily náladu, nebo se odměnily za cokoliv. Mě nákup oblečení opravdu spíš stresuje, proto jsem asi původně usoudila, že se mě tahle nemoc netýká. Já mám podobné pocity například u nákupu elektroniky. Ale zase si nekoupím nový mobil po každém prožitém stresu. To prostě nejde. Opravdovým nebezpečím jsou pro mne psací potřeby. Vážně. Miluji notýsky, propisky, zvýrazňovače a podobně. Naštěstí se většinou spokojím s něčím obyčejnějším, stačí, že to píše. Ale chodím okukovat Parkera a Moleskine a podobné značky. Zatím se ovládám, ale kdo ví, touha je silná.

Teď chvilku vážně. Shopaholismus není žádná legrace. Lidé jsou schopni se zadlužit, jen proto, aby si mohli koupit něco, co většinou nepotřebují a někteří ani nepoužijí. Ohroženi jsou podle mne všichni. Může to začít tím, že přeci potřebuji nějakou malou radost. Na tom opravdu není nic špatného. Ale pokud vám radost udělá už pouze to nakupování, máte asi problém. V životě je toho mnohem víc, než nová kabelka (propiska, hodinky,...).

Našla jsem pár bodů, podle kterých byste měli poznat, jak je to s vámi. Podle mého názoru si u prvních dvou bodů řekne každý, že ano. Tam záleží spíš na frekvenci toho konání. Další tři body už naznačují problém. Pokud máte pocit, že vás nakupování ovládá, zkuste sebou nenosit tolik peněz, najít si jinou radost a hlavně někoho s kým si můžete promluvit.

1) Nakupuji věci, které nepotřebuji

2) Nakupování mi zvedne náladu

3) Nakupuji hodně často a cítím se naplněna

4) Dokáži utratit všechny peníze

5) Raději koupím nové šaty, než bych zaplatila nájem.

Tak co, jak jste na tom?

 

Foto: freedigitalphotos.net

2014.02.26 | Jitka Rázková | přečteno: 30062x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: shopaholismus oniománie nakupování

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Slevové kódy šetří váš čas i peníze

Nakupování přes internet dnes už většina z nás bere jako naprostou samozřejmost a mnozí si bez něj neumí život a...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2017.04.25 | přečteno: 30209x

Pošírovaný losos jako zdravé zpestření vánočního jídelníčku

Dodržujete i během Vánoc zdravou životosprávu? Jíte s mírou a jste zastánci pořekadla, že od všeho trochu a s rozumem...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.12.18 | přečteno: 30155x

Soutěž o plyšového medvěda XXL, kterého si děti zamilují

Soutěž už skončila. Děkujeme za účast a gratulujeme výherci Pavlovi T.! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.05.22 | přečteno: 30490x

Lékárna, kam se podívám

Poslední dobou si všímám, jaký zažívají lékárny u nás ve městě boom. Možná je to jen můj pocit, ale přijde mi, že kde...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.06.20 | přečteno: 30107x
 

Portál pro ženy