newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zimní zahrada v paneláku? Proč ne!

 
Zimní zahrada v paneláku? Proč ne!

Když se řekne balkon nebo dokonce lodžie, většina si představí nevyužitelnou šedou nudli, kam se dávají boty, věší kola a suší prádlo. Šedých balkonů jsou zkrátka plná města. Co se s tím dá dělat a dá se s tím vůbec něco dělat? Samozřejmě! Získejte to, co skoro žádný byt nemá. Zahradu! Jak na to, jsme vám shrnuli do několika základních bodů.

 

1. Co vám v bytě chybí?

Než se do toho pustíte, rozmyslete si, jak vlastně balkon využijete. Chybí vám úložný prostor na sportovní věci? Nebo třeba pracovna? Využíváte balkon k sušení prádla a chtěli byste tu možnost zachovat? Vše si zapište a na jedno po druhém hledejte řešení. Sportovní věci? Jako úložný prostor může sloužit i budoucí stolek nebo lavička. Pracovna? I na ten nejužší balkon se vejde skládací nábytek, vyberte si, můžete využít sklápěcí stolek a lavici/úložný prostor, nebo i naopak, vše je na vás. Věšení prádla? Využijte polohovací závěsné tyče. Prádlo pověsíte a jednoduše vytáhnete až ke stropu. Nezaberou tak celý balkon a vy budete moct relaxovat venku i při sušení prádla.

2. Pracujte s celým prostorem, ne jen s podlahou

To, že je prostor úzký, rozhodně neznamená, že je malý. Do svého plánu proto nezapomeňte zahrnout také zdi a strop. Tento prostor můžete využít různými způsoby. Jako klasický úložný prostor se nabízí vysoká skříň. Na tu však zapomeňte. Použijte třeba nízkou lavici a nad ní vybudujte tzv. vertikální zahradu, kde jsou květníky umístěny nad sebou a lehce vykloněny. Zaberou tak minimum místa a výsledek vás ohromí! Ke stropu můžete zavěsit řadu květníků, nebo jen jeden s popínavou rostlinou, to dodá prostoru další rozměr a vám pocit, že jste skutečně v zahradě. Samozřejmě je to i další místo, kam můžete zavěsit například kolo, nebo lyže. To už je na vás.

3. Vytvořte si místo pro sebe, ne pro své věci

Přestože jsou úložné prostory hodně důležité, skříň vás nepřiměje strávit celé odpoledne na vašem „novém“ balkonu. Myslete tak na to, že chcete především prostor pro vás. Určitě chcete na balkoně nejen pracovat, ale i odpočívat. Co třeba dlouhá lavice, která půjde jednoduše rozložit na pohodlnou lenošku, kde se budete moct věnovat tomu, co máte rádi, nebo si dát odpoledního šlofíka. Díky zděnému zábradlí, levnému obložení z rákosu nebo třeba vzrostlému, odolnému bambusu na vás nikdo neuvidí.  Pokud nepotřebujete moc úložného prostoru, vymyslete si nějaký skvělý zlepšovák. Co třeba minibar? Můžete si ho nechat vyrobit na míru, nebo si koupit jednoduchou skříňku, do které umístíte malou ledničku a to nejnutnější, pár skleniček, misku na ovoce či oříšky, nějaké ty drobné zásoby a třeba i shaker na koktejly, nebo letos tak oblíbený smothie maker. Jen si představte tu pohodu!

4. Rostliny vybírejte pečlivě

Při výběru rostlin si dobře rozmyslete, který prostor věnujete sobě a který rostlinám. Nezapomeňte, že je také důležité, na jakou stranu je váš balkon orientovaný a rostliny vybírejte podle toho. Pokud máte třeba kočku nebo jiného domácího mazlíčka, vyhněte se jedovatým květinám. Nezapomeňte na bylinky, mátu, nebo malá cherry rajčátka. Zvažte, kolik budete mít na péči o rostlinky času. Pokud jste hodně zaneprázdnění, vybírejte nenáročné rostliny. A pokud zjistíte, že vás to baví, vždycky můžete rostliny vyměnit nebo přidat.

5. Užívejte si nový prostor celoročně

A teď to nejlepší. Asi si říkáte, proč si každé léto dávat tolik práce a pak všechno na podzim uklízet před deštěm? Tak to ale vůbec být nemusí. Skvělý způsob, jak uchránit nejen nábytek, ale i rostlinky, je zasklení. V dnešní době už to nevypadá nevkusně a rušivě. Vybírat můžete i z bezrámových systémů zasklení, které nebude nikterak rušit jak vzhled domu, tak i váš výhled ven. Navíc pak budete moci nainstalovat i příjemné rolety z přírodního materiálu a v případě velikých veder nebo nepříjemného nočního světla balkon, potažmo i byt, odstínit.

Tak co myslíte? Je lepší mít u bytu šedivý nicneříkající prostor, nebo osobité místo, které vám budou všichni závidět?

 

2016.10.07 | Admin | přečteno: 30223x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: bydlení byt balkon zimní zahrada

 
archiv

Nejzajímavější články

 

DĚTI A PROBIOTIKA

Probiotika jsou hodné bakterie, které se přirozeně nacházejí v našem těle. Doplňují a podporují růst těch přátelských a ...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.03.05 | přečteno: 30100x

Můj stoletý hrdina

Tahle knížka mě zaujala tak, že mám potřebu o ní napsat. Nechci fušovat do řemesla literárním kritikům, jen se podělí...
 
celý článek | Jitka Rázková | 2014.02.06 | přečteno: 30098x

Bulka

  Divný slovo. Dokáže vyděsit. Tím spíš, když si uvědomím, kolik příběhů jsem za posledních pár měsíců slyše...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.05.02 | přečteno: 30154x

Soutěž: Ozdravení těla i ducha - kniha pro vás....

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2016.03.29 | přečteno: 30025x
 

Portál pro ženy