newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

ZDRAVÁ PRSA: JAK SE SPRÁVNĚ A DOSTATEČNĚ CHRÁNIT PŘED RAKOVINOU?

 
ZDRAVÁ PRSA: JAK SE SPRÁVNĚ A DOSTATEČNĚ CHRÁNIT PŘED RAKOVINOU?

Strašák zvaný rakovina prsu. Víte, jak chránit svá prsa před touto zhoubnou nemocí? Jaká je účinná prevence? Proč je důležité neopomíjet samovyšetření prsu? Mějte na paměti, že vždy je lepší onemocnění předcházet, než ho pak léčit.

 

Karcinom prsu je jedním z nejvíce medializovaných druhů rakoviny, což se odráží na informovanosti žen. Na druhou stranu však sebemenší nález bulky v prsu vede k panice a obavám z toho nejhoršího. Proto neponechejte nic náhodě a nepodceňujte prevenci.

PRAVIDELNÉ SAMOVYŠETŘENÍ PRSU

To se provádí pohmatem jednou měsíčně, buď 7 až 10 dní před začátkem menstruace nebo 2 až 3 dny po jejím skončení, kdy v prsou nejsou již žádná napětí. Ideální je provedení před zrcadlem. Ruce mějte volně podél těla a postupně je zvedejte až nad hlavu, sledujte případné změny, jako jsou například vtažená místa, vyklenutí, důlek, barevné změny, zarudnutí, zvětšení prsu, změna tvaru. Je vhodné se náležitě prohlédnout také s rukama sepnutýma pod bradou, za hlavou i v předklonu.

Dále je třeba provést pohmat prsou krouživými pohyby třemi prostředními prsy, nezapomeňte ani na okolí poprsí a podpaží. V prsou by neměl být žádný tvar, který tam dříve nebyl. Po stisknutí dvorce by se neměl objevit červený až hnědý výtok nebo krvácení u bradavky. Výše uvedený postup je vhodné provést i ve sprše a v leže. Toto samovyšetření je důležité, ale rozhodně nenahrazuje mamografické vyšetření.

MAMOGRAFICKÉ VYŠETŘENÍ

Dalším krokem v rámci řádné prevence je pravidelné absolvování mamografického vyšetření. Nárok na bezplatné vyšetření jednou za dva roky má u nás každá žena od 45 let. Ženy mladší podstupují toto vyšetření, jestliže náleží do rizikové skupiny, tj. jde o ženy se zárodečnou mutací genů související s vyšším rizikem vzniku karcinomu prsu, ženy s dědičnou predispozicí, s histologickým nálezem či s prodělanou radioterapií.

FYZICKÁ AKTIVITA A ZAŘAZENÍ URČITÝCH POTRAVIN DO SVÉHO JÍDELNÍČKU

V boji za zdravá prsa je perfektní každá pohybová aktivita. Dokonce i mírná má dle vědců pozitivní efekt, a to bez ohledu na to, v jakém věku se cvičením začnete. Každý pohyb se počítá.

Důležité je rovněž zařazení prospěšných potravin do svého běžného jídelníčku. Jedná se zejména o olivový olej, neboť strava bohatá na olivový olej má kladný vliv na snížení rizika rakoviny prsu, dále je vhodná konzumace celozrnných potravin, dostatečné množství zeleniny, nejlepší je samozřejmě v syrovém stavu. V rámci prevence rakoviny prsu je zejména účinná zelenina sytějších barev, která obsahuje karotenoidy, jedná se tak o brokolici, mrkev, papriku, špenát, rajčata, červenou řepu.

Nezapomeňte ani na ovoce, vhodné jsou červené hrozny, jahody, maliny, borůvky, broskve, hrušky, banány či jablka. Podstatný význam mají i vejce. Zde dokonce bylo zjištěno, že kdo v dospívání jedl vejce, tak se u něj prokázalo výrazně nižší riziko onemocnění rakovinou prsu v pozdějším věku.

Jsou věci, které nelze změnit, ovlivnit, ale rozhodně lze jíst zdravě, hýbat se a pravidelně si prohlížet a kontrolovat vlastní tělo.

 

2019.03.23 | Kateřina Lulková | přečteno: 30065x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: mamograf samovyšetření prsu zdraví prevence

 
archiv

Nejzajímavější články

 

ŠPANĚLSKÝ FLAN

  Budete se účastnit mého prvního pokusu o výtečný španělský dezert jménem FLAN. A pokud máte rádi pudin...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.02.11 | přečteno: 30282x

Tepová frekvence a hubnutí

Spojitost tepové frekvence a tvarování postavy zacílené zejména na trvalé zhubnutí je dlouze diskutovaným tématem. Na...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.05.05 | přečteno: 30083x

Jalovec je stále oblíbenější rostlinou pro široké využití v zahradách

Jalovec je stále oblíbenější rostlinou pro široké využití v zahradách. Tato obliba je dána jak jeho krásným a všestranný...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.04.13 | přečteno: 30147x

Grilovací sezóna odstartovala! Zásobte se kvalitním dřevem na zátop!

Oblíbená doba pikniků a zahradních párty je tady. Také jste se těšili? Tyto příležitosti se pochopitelně neobejdou be...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.06.23 | přečteno: 30229x
 

Portál pro ženy