newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Vůně dělá dům či byt domovem

 
Vůně dělá dům či byt domovem

Vůně je to, co dělá z našeho domova útulné místo, kde rádi trávíme svůj čas. A je to také to, co si z návštěvy u nás zapamatují nevědomky i naši přátelé. Protože právě vůně (nebo v horším případě zápach) je tím prvním, čeho si naše smysly při vstupu do místnosti všimnou a značně to ovlivní náš dojem a pocity.

 

 

Provonět svůj příbytek a navodit tak příjemnou atmosféru je tradice dlouhá celá staletí. Dnes je na výběr více možností, jak přinést vůni domů. Můžete si zvolit z různých rozprašovačů, odpařovačů, vonných kuliček či potpourri - kupované nebo namíchané doma. Vůni si jistě vybíráme především podle toho, co je nám příjemné, ale měli bychom věnovat pozornost také tomu, do jaké místnosti bude určená. Pro každý pokoj se totiž hodí trošku jiné silice.

Ložnice – Romantickou atmosféru navodíme pomocí růže nebo pelargónie. Levandule v nás probouzí lásku a pohodu. Meduňka nám pomůže zklidnit mysl před spaním a uvolnit se. Místnost navoníme ideálně těsně předtím, než si jdeme lehnout. Opatrně ale s množstvím, aby sama vůně naopak nebyla tím rušivým elementem.

Obývák – Tato místnost má více účelů a pro každý z nich můžeme zvolit vhodné vůně. Pokud chceme trochu povzbudit a nabrat síly, bude se hodit růže, pelargónie, pomeranč nebo levandule. Pocit exotiky navodí santalové dřevo nebo ilang-ilang. Pro zábavu s přáteli bude ideální šalvěj muškátová, jasmín, voňatka a nerol. Pro slavnostní chvíle, kdy chceme vznešenější atmosféru, můžeme použít směs kořenitých vůní – santalové dřevo, cedrové dřevo, skořice, pomeranč.

Pracovna – Tady se potřebujeme soustředit, aby nám šla práce od ruky. Citron nám pomůže zvýšit výkonnost, bazalka povzbudí unavenou mysl, rozmarýn zase pomáhá se soustředit a také zmírňuje bolest hlavy. Proti únavě a pocitu přepracování působí šalvěj muškátová nebo jalovec. Skvělé do pracovny jsou i bergamot a meduňka. Pokud ale pracujeme ve velkém prostoru s dalšími lidmi, není dost dobře možné provonět celou místnost. Pak stačí dát si na stůl hrnek horké vody a kápnout do něj trošku vonného oleje.

Kuchyně a koupelna – V těchto místnostech bývá často vlhko a horko, což jsou skvělé podmínky pro šíření bakterií. Silnými antiseptiky jsou v tomto případě tea tree, bergamot, citron, borovice a levandule.

Pokud někdo z rodiny onemocní, je vhodné pročišťovat vzduch v pokoji, kde leží, vonným olejem z eukalyptu, jalovce nebo bergamotu.

 

Foto: http://www.freedigitalphotos.net/

2013.07.24 | Martina Limbergová | přečteno: 30017x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: domov atmosféra vůně

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Káva - palivo moderní doby

V době, kdy je potřeba být funkční již od prvního okamžiku probuzení, byť já tohoto stavu nikdy nedosáhl, se tat...
 
celý článek | Martin Klose | 2013.07.11 | přečteno: 30068x

Saunové ceremoniály: Když se saunování promění v zážitek pro všechny smysly

Jen máloco se vyrovná pocitu, kdy po dlouhém chladném dni vstoupíte do rozehřáté sauny, čas se na chvíli zastaví a vy mů...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.12.14 | přečteno: 331x

7+3 tipy, jak zatočit s nespavostí

Spánek se vám vyhýbá obloukem a ovlivňuje vás to jak v osobním, tak i pracovním životě? Potom máte nejspíš problém ...
 
celý článek | Hana Grmelová | 2018.11.27 | přečteno: 30115x

Seriál o grilování: 2. díl – Proč jsou plynové grily tak oblíbené?

Slunečná odpoledne a vlahé večery se rychle blíží, je tedy na čase představit si další z typů grilů, pokud elekt...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.05.02 | přečteno: 30056x
 

Portál pro ženy