newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Veronika (29 let): Tchyně nás tlačí do dalšího dítěte

 
Veronika (29 let): Tchyně nás tlačí do dalšího dítěte

Mám hodného manžela, tříletého syna, vysněný dům, i když s velkou hypotékou, vlastně nám nic nechybí. Bohužel mi ale toto všechno kazí má tchyně. Moc by chtěla další vnouče a začíná být svou urputností velmi otravná. Bydlí ve stejné vesnici, takže se vidíme hodně často. A každý rozhovor se během chvíle stočí k tomu, kdy konečně budeme mít další dítě. Začala s tím, sotva se malý postavil na nohy, a je to čím dál horší. Prý je už nejvyšší čas, aby od sebe děti nebyly věkově daleko a rozuměli si, že je přece nesmysl hledat si práci, když budu co nevidět těhotná a podobně. Na moje argumenty o drahé hypotéce, snaze nás raději zajistit a podobně vůbec neslyší. Jsem z těch řečí tak otrávená, že bych další dítě nechtěla teď už z principu kvůli ní. Manžel se s ní nechce hádat, tak vždycky jen řekne, ať si toho nevšímám, to ale nejde. Začínám toho mít plné zuby a obávám se, že mi brzy bouchnou saze. Jak mám tchýni vysvětlit, že to už opravdu přehání?

 

 

Milá Veroniko,

nejjednodušší rada je opravdu to, co říká manžel, nevšímat si toho, co tchyně říká. Jenže chápu, že to nejde. Už jenom proto, že je to takový genderový stereotyp, jakože „mezi námi ženami“. A také samozřejmě fakt, že Vy se ke tchyni musíte chovat jinak než její syn, tudíž ji nemůžete jen tak s jejími řečmi odmítnout.

Takže co se nabízí? Pokud se tchyni nelze úplně vyhýbat, můžete na její dotazy odpovídat stále dokola „nevím“. „Nevíte, kdy bude další dítě, nevíte, jestli to vůbec půjde.“… a podobně. Na to Vám sice pravděpodobně odpoví, že proč by to nešlo, když jste oba zdraví. Na to nemusíte nijak reagovat, opět „nevíte“, pokrčíte rameny… Argumentů, které Vaše tchyně může vynést na světlo, je bohužel mnoho. Lékařská péče, která umí léčit neplodnost a další a další.

Přesto trvejte na svém nevím, a že až to přijde, tak to bude. Vy i manžel tomu necháváte volný průběh. Ale do té doby, než otěhotníte, přeci nemůžete jen tak sedět doma, takže je normální shánět si práci.

Jakmile se necháte vtáhnout do rozhovoru, i když byste náhodou slovní přestřelku vyhrála co do argumentů, nepříjemný a zlostný pocit ve Vás zůstane a budete se užírat tak, jako dosud. Snažte se proto za každou cenu převést hovor jinam. Nebude to lehké, tchyně se bude k tématu dalšího potomka stále vracet, ale Vy se stále vracejte k nějakému svému nebo neutrálnímu tématu. Dobře fungují dotazy. Jak se ona má, co daný den dělala… 

Bohužel toho není o moc víc, co bych Vám mohla poradit. Prostě to nejde a Vy k tomu nemáte co dodat.

Zkuste a uvidíte, zda se budete cítit lépe, protože máte naprostou pravdu v tom, že tady nejde o případné další miminko, ale o to, že Vás celá situace strašně emočně vyčerpává a zbytečně Vám kazí náladu. Když nepomůže to, co jsem zmínila, budete muset zatlačit na manžela, ať Vám pomůže, protože už to není snesitelné a že jste ochotna jít s ním do manželské poradny celou věc řešit. To by mělo zabrat.

Přeji hodně štěstí ve Vašem jinak spokojeném životě.

JB

 

Máte nějaký dotaz nebo problém, se kterým si nevíte rady? Napište na e-mailovou adresu jana.b@portalprozeny.cz naší psycholožce Janě Brandtlové.

 

2021.06.08 | Jana Brandtlová | přečteno: 30202x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: tchýně vztah s tchýní rodina dítě děti manipulace vztek

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Soutěž o doplňky stravy Inca Botanika pro štíhlé a zdravé tělo

Soutěž už skončila. Děkujeme za účast a gratulujeme výherkyni Veronice L.! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.11.19 | přečteno: 1356x

Trendy obývací stěny? Vzdušnost a funkčnost jdou ruku v ruce

Představte si, že přijdete z práce domů a chcete si odpočinout. Nebo k vám dojde návštěva. Kam v obou případech zamíříte...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.03.29 | přečteno: 30078x

Pošírovaný losos jako zdravé zpestření vánočního jídelníčku

Dodržujete i během Vánoc zdravou životosprávu? Jíte s mírou a jste zastánci pořekadla, že od všeho trochu a s rozumem...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.12.18 | přečteno: 30163x

Špicberky 2012 - Dokud dýchám, doufám...

A je to tady. Dlouho očekávaná a téměř rok plánovaná mise na sever, pouhých cca 900 km od Severního pólu, 78° sev...
 
celý článek | Jiří Hošek | 2013.07.21 | přečteno: 30058x
 

Portál pro ženy