newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Velikonoční osení - dekorace i vitamínová bomba

 
Velikonoční osení - dekorace i vitamínová bomba

Velikonoce jsou za dveřmi a první jarní den už přímo klepe na dveře. Je tedy nejvyšší čas pozvat jaro k vám domů. Jedním z tradičních způsobů, jak to udělat, je klíčení velikonočního osení, které nejen moc hezky vypadá, ale je i vcelku nenáročné na "výrobu". Některé navíc můžete i sníst. Nevíte, jak na to? Možností je celá řada. 

 

 

Osení patří dlouhá léta mezi oblíbené jarní a velikonoční dekorace. Svou sytě zelenou barvou umí navodit veselou a hravou atmosféru, která k jaru prostě neodmyslitelně patří. Je také dobře známo, že zelená barva na nás působí pozitivně a uklidňuje náš organismus, což v dnešní době určitě všichni uvítáme. Zásobujte se proto osením, zelené totiž není nikdy dost! Můžete ho nechat jen tak samotné, ozdobit ho velikonočními zápichy, kraslicemi, proutím či třeba výrobky vašich dětí, ať už těmi, které si přinesou ze školy a školky, nebo společným domácím tvořením. I do příprav a zakládání osení můžete děti bez problémů zapojit, takové rodinné chvilky jsou opravdu nenahraditelné a budete na ně všichni rádi vzpomínat. Také lunární předpověď je v těchto dnech vysévání semínek nakloněna, tak jen směle do toho!

 

Pšenice nebo ječmen       

Pšenice a ječmen jsou asi nejznámějším druhem obilí, které se pro účely velikonoční travičky vysévá. Velikonoční semínka koupíte v každém zahradnictví i některých hobbymarketech, chovatelé domácího zvířectva ani nikam chodit nepotřebují. Obezřetní buďte pouze při nakupování v prodejnách zdravé výživy. Tam sice tato zrníčka s velkou pravděpodobností seženete, bývají ale často tepelně upravovaná a jsou tak určená pro přímou konzumaci, nikoliv pro výsev. Do připravených nádobek, košíčků nebo misek stačí nasypat zeminu, na ni zrní a navrch znovu tenkou vrstvu zeminy. Chcete-li si ušetřit starost s případným uhníváním, udělejte na dně každé nádobky malou dírku, která bude v případě potřeby odvádět přebytečnou vodu. Ideální doba pro takovýto výsev je cca 7-10 dní před svátky. Osení začne růst během pár dní, do krásné zelené podoby by se tedy mělo dostat přesně na Velikonoce. Rychlost růstu však záleží na dostatečné vláze, přísunu světla a hlavně na teplotě prostředí. Pokud osení roste rychleji, než chcete, přemístěte ho do chladna, ale zachovejte dostatek světla. Jeho růst se znatelně zpomalí. Jestliže i tak doroste do nebeských výšin a přepadává, svažte ho stuhou nebo provázkem - působí to přirozeně a nikdo váš nezdar nepozná. Chladnější prostředí platí v případě, že toužíte po hustším a pevnějším porostu, který udrží i těžší dekorace. Odnášejte proto osení na noc do chladnější místnosti a uvidíte ten rozdíl. Pokud jste na obilí pozapomněli a naopak potřebujete, aby rostlo rychleji, vytvořte mu hned zpočátku prostředí pařeniště nebo skleníku pomocí fólie nebo igelitového sáčku. Vyrazí tak rychleji. Zrní můžete i namočit a nechat nabobtnat, tím urychlíte jeho klíčení.   

 

Travní semeno

Pozadu nezůstává ani klasická tráva. Vysévá se rovnoměrně na vrstvu zeminy a stejně jako ostatní zelené rostlinky se pravidelně rosí. V pokojové teplotě vzejde také během několika dní, jen trošku déle trvá, než zhoustne. Hodí se zejména pro výsev do větších nádob, v truhlíku na okenním parapetu vám ale bude dělat parádu až do léta. Doporučuji použít odolnou hřišťovou trávu nebo travní osivo pro golfové trávníky.

 

     

 

Řeřicha

Řeřicha je nejen velmi dekorativní, ale také velice zdravá. Na vlhké vatě ji takto můžete pěstovat po celý rok. Stačí vystlat mělkou nádobu obyčejnou vatou, ubrousky či odličovacími tamponky, mírně navlhčit a posypat semínky, které teď zjara koupíte v každém marketu se stojanem semen či v zahradnictví. K velikonočnímu zkrášlování domácnosti se řeřicha hodí stejně jako ostatní osení, výhodou je, že s ní můžete ozdobit i pokrmy a také ji zkonzumovat. Řeřicha je velkou zásobárnou vitamínu C, posiluje obranyschopnost organismu a působí detoxikačně. Všechny tyto její vlastnosti na jaře jistě oceníme. Po Velikonocích můžeme ochutnat i ječmen, který je známým zdrojem koenzymu Q10 využívaného zejména v boji proti stárnutí. Jeho konzumace v této podobě není v našich končinách sice až tak obvyklá, má ale velmi blahodárné účinky na naše zdraví - rozmixované lístky mladého ječmenu údajně působí jako elixír mládí. 

 

           

 

Čočka, mungo a jiné výhonky

Klíčení luštěnin znaly už naše babičky a dnešní generace se k němu začíná pomalu vracet. Výhonky všech možných obilovin jsou velmi zdravou záležitostí, což mnozí ani netuší. Dají se použít jak pro zpestření jídelníčku, tak jako netradiční dekorace u příležitosti svátků jara. Stačí je nechat nabobtat ve sklenici s vodou, scedit a pak už jen udržovat ve vlhkém prostředí pravidelným proplachováním. Klasické klíčení "po domácku" ve sklenici zakryté gázou se hodí pro výhonky pohanky, fazolí či vojtěšky. Naklíčit můžete nechat ale i slunečnicová semínka nebo třeba tmavou indiánskou rýži. Vyzkoušejte, jak zajímavě výhonky vypadají i chutnají. Velikonoční tabule je k tomu jako stvořená.

 

       

 

Vyzkoušejte i vysévání do vaječných skořápek či silonových punčoch, díky kterým získá osení podobu myšky či ježečka. Můžete si tak vytvořit originální a neotřelou dekoraci. 

A jaké osení jste zvyklí vysévat vy? Už vám klíčí?

 

Image courtesy of Supertrooper, Sura Nualpradid, tiverylucky, Mister GC, aireowrt and SOMMAI at FeeDigitalPhotos.Net

2016.03.16 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30206x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: velikonoční osení ječmen pšenice čočka mungo řeřicha tráva bylinky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

KOMÁŘI ÚTOČÍ – JAK SE JIM BRÁNIT?

S teplým počasím nastává období grilování a venkovních oslav. Ovšem většinou nejste jediní, kteří plánují vydatnou hosti...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.05.28 | přečteno: 30805x

Vyhněte se 6 nejčastějším chybám a grilujte jako šéfkuchař

Léto a grilování patří k sobě. Krásné počasí, dobrá parta přátel a voňavé lahůdky z grilu promění i jinak všední den v z...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.07.21 | přečteno: 30139x

Kratom a jeho právní status: Současná situace a budoucnost kratomu ve světě

Jak konopí a další přírodní psychedelika pronikají do legality, jsou sledovány i další rostliny pro jejich léčivé účinky...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.06.13 | přečteno: 30411x

Znáte top sexuální polohy pro ženský orgasmus a další inspiraci pro skvělé sexuální zážitky?

Asi tušíte, že ženy dosahují během sexu vyvrcholení méně často než muži. Věděli jste, že dokonce každá 10. žena nezažije...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.10.27 | přečteno: 30995x
 

Portál pro ženy