newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Vana plná přírody

 
Vana plná přírody

Co pro jednou zkusit vrátit se do let našich babiček a prababiček a využít jejich jedinečné znalosti přírody? Vana plná těch správných bylinek či květin okouzlí vaše smysly a tělo dostane to, co právě potřebuje. Správně připravená horká koupel by měla hravě zatočit s různými neduhy a pomoci například s léčbou nachlazení, což se v tomto ročním období určitě bude hodit.

 

V nabídce sprchových gelů, pěn a solí do koupele a dalších koupelových přísad se dnes už velmi snadno ztrácíme. A vlastně mnohdy ani pořádně nevíme, podle čeho takovou přísadu vybrat, aby splnila naše požadavky například na relaxační působení, regeneraci pokožky, její vyhlazení, odstranění odumřelých buněk, dodání přesně té správné dávky hydratace či zvláčnění.

                                                                

Jak bylinková koupel vlastně funguje?

Éterické oleje obsažené v rostlinách se uvolňují právě v kontaktu s teplou vodou a tělo je následně vstřebává kůží a dýchacími cestami. Pokud tedy chcete obohatit svou koupel o jedinečné účinky bylinek, přísady si můžete zakoupit, ale také si je připravit doma. Nejjednodušším způsobem je prostě dát bylinky do hrnce, zalít je vodou a nechat louhovat stejně tak, jako když připravujete čaj. Následně vše scedíte a nalijete do vany či připraveného lavoru, například pro koupel nohou.

                                                                

Výběr surovin pro koupel záleží nejenom na konkrétním léčivém účinku, kterého chcete dosáhnout, ale také na vaší náladě. Například takový rozmarýn zažene únavu, konopí zase zklidní vaši přetíženou mysl, meduňka uleví od bolesti svalů a zázvor či eukalyptus prohřejí tělo a posílí imunitní systém, takže v podzimním a zimním období jsou pro nás opravdovými „top“ přísadami.

Pro každou příležitost

Jestliže se vám bylinkové koupele zalíbily, ale dosud nejste odbornice v jejich používání, pojďme se teď spolu podívat blíže na účinky jednotlivých (a těch nejznámějších) rostlin.

Začneme samozřejmě těmi, které jsou aktuální právě v těchto chladných a pochmurných dnech, kdy nachlazení a virózy čekají na každém rohu.

Pro chladné dny

Zázvor

Již zmíněný zázvor, který je mimochodem rostlinou s neobyčejně širokým záběrem, co se tělesných potíží týče, je na Dálném východě považován za největšího bojovníka proti nachlazení. Tato bylina pomáhá ale také těm z vás, které trápí studené nohy.

                                                                

Zázvorová koupel stimuluje krevní oběh a během pár vteřin prohřeje nejen vaše nohy, ale i celé tělo. Navíc podporuje odstraňování toxinů z těla a posiluje imunitní systém.

Eukalyptus

Eukalyptová koupel je první pomocí při ucpaném nose, protože eukalyptus naprosto skvěle uvolňuje dýchací cesty, působí proti nachlazení a jak už jsme zmínili, má silný prohřívací účinek. V koupeli s eukalyptovým olejem si navíc výborně odpočinete, uvolníte se a naberete nové síly.

                                                                

Jedle

Obyčejná jedle vám přinese do koupelny posilňující vůni lesa a používá se samostatně také jako osvěžovač vzduchu. Koupelový jedlový olej nebo koupelová sůl s čerstvým jedlovým jehličím mají vitalizující účinky, zmírňují bolesti svalů a kloubů, a rovněž uvolňují dýchací cesty.

                                                                

Tymián

Jakmile nakapete tymiánový olej do teplé vody, rozprostře se po okolí podmanivá vůně, která mimo jiné podporuje vykašlávání. Působí ale také relaxačně a protizánětlivě, a proto je tymián nezbytným pomocníkem při nachlazení. Navíc vám dokáže poskytnout úlevu při stresu, ale také při smutku.

Pro krásu a péči

Konopí

V USA a Kanadě jsou již dlouhá léta velmi oblíbené takzvané „koupele v trávě“. A jejich popularita každým rokem roste i u nás. Konopí je ceněno jako superpotravina, ale také jako zkrášlující prostředek a relaxační přísada. Koupel s konopnými listy či konopným olejem účinně pomáhá při stresu a napětí.

                                                                

Zároveň vyživuje pokožku a dodává jí potřebnou péči, skvěle se osvědčila také při kožních problémech různého druhu.

Vlčí mák

Použití vlčího máku vás možná překvapí, protože se o něm v souvislosti se zdravím moc nemluví. Přesto, ať už jsou vlčí máky žluté, bílé nebo červené, jedno mají společné – opojnou vůni. Ta sama o sobě dokáže okouzlit vaše smysly a uvolnit psychické napětí všeho druhu.

                                                                

Výtažky z listů, semen a květů zase působí skvěle na pokožku. V semenech červeného máku je obsaženo velké množství kyseliny linolové, která má blahodárné hydratační a regenerační účinky.

Růže

Vana plná „královny květin“ je doslova darem z nebe zejména pro suchou, citlivou a podrážděnou pokožku, kterou dokonale hydratuje a vyživuje. Asi nemusíme zdůrazňovat, že smyslná, jemná a povznášející vůně růží harmonizuje a příjemně zklidňuje vaši psychiku.

                                                                

V tipech na koupele s bylinkami bychom mohli pokračovat snad až do nekonečna. Tak si závěrem alespoň připomeňme ty rostlinky, jejichž účinky vám přinesou pocit vitality, osvěžení a úlevy od bolesti. Nejlépe se hodí meduňka, máta peprná, rozmarýn či šalvěj.

Přejeme příjemný a účinný pobyt ve vaně plné přírody.

 

2021.11.28 | Jana Brandtlová | přečteno: 30065x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: rostliny příroda koupel bylinky květiny léčba uvolnění napětí harmonizace prožitek

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Běháme, makáme a tentokrát to dáme!

Patrně to byly motivační knihy o běhu (Jez a běhej, Hledání ultra, Zrozeni k běhu), které mě po roce přiměly opět naz...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.10.02 | přečteno: 30057x

Monika Benešová – odvážná žena, která sama zdolala Pacifickou hřebenovku

Pacifická hřebenovka je jedna z nejtěžších pěších tras, které mohou dobrodruzi na světě absolvovat. Měří přes 4 200 km a...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.12.12 | přečteno: 30170x

Jak vyléčit bolavá záda?

Bolest zad patří mezi jedny z nejčastějších onemocnění v populaci. Trpí jí těměř všichni, kdo dlouhodobě vykonávají seda...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2018.06.24 | přečteno: 30207x

Seznam motivačních knih

I když se snažíme udržovat určitou sportovní morálku a aspoň někdy si jít zacvičit, čas od času nastane období, kdy s...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.08.20 | přečteno: 30125x
 

Portál pro ženy