newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Umíte si vážit ručních prací?

 
Umíte si vážit ručních prací?

Každý člověk má talent pro nějakou činnost. Jeden plete z papíru, druhý háčkuje hračky, třetí peče a zdobí perníčky, čtvrtý zase ze zbytků látek tvoří krásné deky a doplňky, pátý dělá domácí mýdla a krémy. Každý z nich ví, kolik práce je zapotřebí k vyrobení jejich finálního produktu a tak také hodnotí svou práci dosti vysoce. 

 

 

Už je to pár let, co jsem pletla na zakázku pro jednu slečnu svetr. Materiál měla svůj vlastní, účtovala jsem si tedy pouze práci. Byl to dosti složitý vzor a dalo mi to dost práce, tak jsem si řekla o pět set korun. Slečně i její mamince se to zdálo drahé. Nakonec mi požadovanou sumu zaplatily, ale dost mě tenkrát pomluvily.

O několik let později za mnou přišla maminky kamarádka, jestli bych jí neupletla svetřík pro její dceru, že dostala spoustu vlny jako dárek a leží jí doma nevyužitá. Neměla jsem zrovna do čeho píchnout, tak jsem jí kývla. Když jsem jí dávala hotový výrobek, tak mi dala čokoládu a poděkovala. Byla jsem v té době bez práce, tak bych spíše ocenila peníze a taky mě dost mrzelo, že si mé práce cení pouhou čokoládou, ale byla má chyba, že jsem se neozvala.

Moje kolegyně v práci kdysi dostala od své kamarádky darem nádherný svetr s háčkovanými zády. Byl opravdu krásný a velice cenný, protože byl vzpomínkou a darem od člověka, kterého si nesmírně vážila. Bohužel se svetr i přes velice šetrné zacházení po tolika letech začal „sypat“. Nabídla jsem se, že se pokusím svetr opravit, bohužel jsem přecenila své síly a tak jsem požádala o pomoc  známou, která uháčkuje cokoliv. Předem jsem kolegyni upozornila, že to nebude zrovna levná záležitost, ale souhlasila. Když donesla hotový výrobek a řekla si o sumu pěti set korun, tak kolegyně dala na stůl tisíc korun a řekla, že o odměně nehodlá diskutovat a dodala, že jí je velice vděčná za její čas, práci i ochotu.

Vážit si práce někoho druhého a ocenit lásku, s níž člověk vyrábí svetr, dečku, krém nebo jen třeba obyčejnou podložku pod hrneček, to svede jen člověk, který dokáže ocenit kvalitu nebo se také věnuje ruční práci. S daným výrobkem prodáváte vlastně i kousek sebe. Je s ním spjat určitý okamžik vašeho života či vzpomínka.

Kupujete rukodělné výrobky nebo dáváte přednost spíše diskontu? Nebo jste na tom jako já a snažíte se to kombinovat?

 

http://www.freedigitalphotos.net/

2014.04.21 | Meridene | přečteno: 30030x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: ruční práce; koníčky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Představujeme fajnové možnosti bydlení v Praze

Bydlení v hlavním městě má své nesporné výhody. V Praze je to všude kousek, je zde největší možnost kulturn...
 
celý článek | Admin | 2014.07.31 | přečteno: 30126x

Jak si vyrobit domácí droždí? Přinášíme 3+1 recepty na vlastní kvasnice

Současná situace s pandemií koronaviru a obava z možné nákazy přiměla hodně lidí sáhnout po receptech svých maminek a ba...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.04.08 | přečteno: 30510x

Češi žijí na dluh, půjčují si i na dovolenou

  V naší společnosti jsou půjčky rozšířené, v mnoha případech jde i o zahraniční dovolenou. ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.01.30 | přečteno: 30110x

Moderní kuchyně na míru? 4 + 1 důvodů, proč do ní investovat

Chystáte se na renovaci staré kuchyně nebo plánujete její vybavení ve své novostavbě? Pak určitě nezapomeňte věnovat dos...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.04.21 | přečteno: 30292x
 

Portál pro ženy