newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Umění kombinace – jak sladit zlaté šperky a nešlápnout vedle

 
Umění kombinace – jak sladit zlaté šperky a nešlápnout vedle

Dobře víme, že ta správná sada šperků povznese každý outfit o úroveň výš. Jenže jak to všechno správně vybrat? Jak neskončit pokaždé u té samé kombinace doplňků ze strachu, že šlápneme vedle? To by přece byla škoda. A ještě větší škoda by byla vyhnout se šperkům úplně. Nabízí se přece tolik možností! My vám poradíme, jak se v nich zorientovat.

 

Zjistěte svůj barevný typ

Jako základní vodítko k výběru šperků, které vám budou slušet, perfektně poslouží odstín kůže a barva vlasů a očí. Váš barevný typ totiž hraje zásadní roli v tom, jaké oblečení a doplňky nejlépe zdůrazní váš přirozený půvab.

Pokud jste spíše studený typ a máte velmi světlou pleť, vlasy se studenými tóny a oči chladně šedé, světle modré nebo černé, budou vám slušet také studené barvy kovů a kamenů, tedy např. šperky z bílého zlata s modrými akvamaríny či safíry.

Krásu žen, které splňují charakteristiky teplého typu, tedy zdánlivě opálená kůže po celý rok, teplé odlesky ve vlasech a často hnědé či jantarové tečky v očích, zase přirozeně podtrhnou teplé barvy kovů a kamenů, např. zlaté šperky se zeleným olivínem nebo červeným rubínem.

Nic samozřejmě neplatí na 100 % a dnes je v módě kombinovat i různé barvy zlata, klidně i u prstenů navrstvených na jednom prstu. Váš barevný typ vám ale může pomoci zejména při vybírání doplňků, které chcete nosit často.

Šperky podle příležitosti

Při jakých příležitostech budete šperky nosit, je další důležitá otázka, kterou si musíte položit. A to jak při koupi, tak při vybírání a kombinování šperků, které už doma máte. Při nákupu se vyplatí myslet hlavně na celkový styl vašeho života. Vládne v práci neformální atmosféra, s kolegy chodíte na pivo a bowling, víkendy trávíte na výletě v přírodě a na plese jste byla naposledy při vlastní maturitě? Pak asi luxusní soupravu z pravých mořských perel moc často neužijete. Pokud naopak k vašemu pracovnímu i osobnímu životu okázalé společenské akce neodmyslitelně patří, budou se vám hodit i luxusnější a výraznější klenoty.

Pro každodenní nošení a neformální příležitosti jsou nejvhodnější minimalistické šperky bez výrazných kamenů. Dobře vám poslouží třeba jednoduché náušnice pecky, tenký prsten a zlatý řetízek. Jako spojovací prvek můžete zvolit barvu kovu nebo konkrétní geometrický motiv.

U speciálních událostí záleží na jejich povaze. Při těch formálnějších, jako jsou promoce, plesy a svatby, doporučujeme volit klasiku: zlaté náušnice a přívěsky s diamanty. Ale třeba na oslavu narozenin nebo na párty s přáteli se budou hodit i odvážnější šperky neobvyklých tvarů, z moderních kovů či s nápadnými drahokamy.

Základní pravidla kombinování šperků

Méně je více. Při kombinování používejte raději pouze jeden výrazný šperk, případně soupravu (například stejný model safírových náušnic a náhrdelníku). Nápadný prsten s barevným drahokamem doplňte spíše decentními náušnicemi nebo přívěskem. Jemnými šperky nemůžete nic zkazit, dokonce ani při slavnostní příležitosti.

Ladit musí i oblečení. Při vybírání šperků pro konkrétní příležitost nezapomeňte styl a barvy přizpůsobit i tomu, co budete mít na sobě. Šaty se spoustou krajek nebo výrazných prvků nejlépe doplní decentní šperky. Nechcete přece, aby se jednotlivé ozdoby navzájem přebíjely a výsledek budil dojem pouťové atrakce. V jednoduchém outfitu se naopak nemusíte bát experimentovat, například navrstvit několik prstenů či různě dlouhých řetízků.

Nechte si poradit, ale rozhodněte se podle sebe

Pro inspiraci i pro radu se můžete zastavit například v rodinném ateliéru KLENOTA v samém srdci Prahy. Doporučí vám zde, jaké šperky se k sobě hodí, případně vám dají dohromady přímo ucelenou soupravu.

Na závěr je potřeba dodat, že bez ohledu na více či méně pevně daná pravidla by vaše šperky vždy měly odrážet vaši osobnost a vkus. Nemá smysl mít krásnou ladící sadu moderních šperků, která se ale vám osobně prostě nelíbí a necítíte se v ní dobře. Dejte proto při vybírání i na svou intuici a pocity.

 

 

2019.04.10 | Martina Limbergová | přečteno: 30346x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: šperky zlato sada šperků zlatnictví klenoty

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vybíráme prostěradla: Jaký materiál je nejlepší?

Často se mluví o vlivu postele a matrace na kvalitu našeho spánku. Ale možná se tak trochu zapomíná na to, že stejně důl...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.12.01 | přečteno: 30391x

Vše potřebné pro cyklistiku

Během jízdy na kole se nejen dokážete maximálně unavit, ale zároveň i načerpat mnoho duševních sil. Na rozdíl od mnoha j...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.08.24 | přečteno: 30160x

Tipy na vánoční dárky 1

Vánoce jsou za rohem! Možná se vám toto prohlášení zdá zbytečně unáhledné, když je za námi teprve polovina listopadu, na...
 
celý článek | Markéta Zuziaková | 2020.11.19 | přečteno: 30141x

Dostupná exotická dovolená

Stále ještě přemýšlíte, kam letos vyrazit na dovolenou? Chtěli byste vyzkoušet trochu exotiky? Láká vás například pro...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.05.25 | přečteno: 30119x
 

Portál pro ženy