newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

TYTO ČÁSTI POTRAVIN NEVYHAZUJTE, MOHOU VÁM JEŠTĚ POSLOUŽIT!

 
TYTO ČÁSTI POTRAVIN NEVYHAZUJTE, MOHOU VÁM JEŠTĚ POSLOUŽIT!

V kuchyni vyprodukujeme spoustu odpadu, zvláště pokud vaříte každý den. Správná hospodyně vyhazuje zbytky potravin do bioodpadu, ale věděli jste, že pro ně můžete najít další využití? Nejen při úklidu, na zahradě, pro zkrášlení nebo při zdravotních potížích, všude tady si z často vyhazovaných částí potravin vyrobíte levné a přírodní pomocníky.

 

1. SLUPKY OD BANÁNŮ

Banány se poměrně rychle kazí a ty zralejší pak většinou končí jako přísada do nějakého moučníku či v mléčném koktejlu. Vynikající jsou i banánové palačinky. Nicméně ani slupky nemusíte hned vyhazovat a poslouží vám k dalším účelům. V domácnosti je využijete jako skvělé přírodní leštidlo na boty – vnitřkem povrch obuvi potřete a suchým hadříkem vyleštíte. Stejným způsobem ale můžete vylepšit i listy pokojových rostlin, které se pak budou krásně lesknout a ozdobí váš interiér.

Zalijete-li banánové slupky vodou a necháte alespoň den louhovat, získáte hnojivo pro rostliny plné minerálních látek a stopových prvků. Samotné slupky lze také uvázat k rajčatům, kterým tak dodáte mnoho potřebných živin.

Dále můžete použít slupky od banánů k bělení zubů, k obkladu po komářím štípnutí, k uvolnění zadřené třísky nebo také jako odpuzovač mšic.

 

2. BRAMBOROVÉ SLUPKY

Ty působí proti stárnutí a používají se stejným způsobem jako okurkové plátky. Pomáhají zesvětlit tmavé kruhy pod očima či pigmentové skvrny, protože obsahují enzym katecholázu, který dokáže zesvětlovat kůži.

Dále je využijte při popáleninách, vývar z bramborových slupek pak můžete také použít jako přeliv na vlasy při prvních šedinách.

 

3. SKOŘÁPKY OD VAJEC

Vyčistí usazeniny ve váze, termosce i šálcích, vybělují prádlo, prášek ze skořápek lze použít jako výživový doplněk, na zahradě působí jako ochrana před slimáky a přidáním do půdy získáte zdroj vápníku pro rostliny nejen na zahradě, ale i doma.

 

4. STARÝ CHLÉB JAKO GUMA

Využití starého chleba na strouhanku či krutony je notoricky známé, věděli jste však, že chléb vám může posloužit jako guma? Máte-li na stěnách šmouhy nebo dokonce čmárance od pastelek, otřete místo hadříkem a místo pak přejeďte krajícem chleba bez kůrky. Textura podobná houbičce vám pomůže s vyčištěním.

 

5. CIBULOVÉ SLUPKY

Obsahují velké množství účinných látek působících protizánětlivě, výluh se používá při onemocněních dutiny ústní, dýchacích cest, ledvin a močového měchýře, dále také obsahuje silný rostlinný pigment quercetin, který snižuje krevní tlak a předchází ucpání tepen.

 

6. POMERANČOVÁ KŮRA

Slupky z pomerančů vám poslouží jako přírodní repelent, především jako odpuzovač mravenců – obsahují složku limonen a dobrou zprávou je, že komáři a mouchy ho také nenávidí.

 

7. SKOŘÁPKY OD ARAŠÍDŮ

Pokud chcete ušetřit za stelivo pro kočky a navíc být šetrní k životnímu prostředí, pak se rozhodně nezbavujte skořápek od arašídů. Namočte je do vody, přidejte nějaké biologicky odbouratelné mýdlo a nechte uschnout. Nakonec je posypejte jedlou sodu pro pohlcování zápachu. Ekologické stelivo pro kočky je na světě.

 

8. KÁVOVÁ SEDLINA

Až si vychutnáte svou oblíbenou kávu, sedlinu nemusíte hned vyhazovat – má mnoho dalších užitečných využití! Působí jako hnojivo pro květiny, odpuzuje řadu nepříjemných škůdců, v lednici vám pomůže v boji s nepříjemným zápachem a v kosmetice ji můžete využít jako přírodní peeling.

 

 

2019.04.23 | Tereza Nechvílová | přečteno: 30136x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: potraviny odpad slupky ekologie

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Bulka

  Divný slovo. Dokáže vyděsit. Tím spíš, když si uvědomím, kolik příběhů jsem za posledních pár měsíců slyše...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.05.02 | přečteno: 30163x

Netradiční sladko slané záviny z listového těsta

Není snad typičtějšího ryze podzimního sladkého pokrmu, nežli tradičního jablečného závinu. Co jej však tentokrát nah...
 
celý článek | Adela Rychtáriková | 2015.11.03 | přečteno: 30238x

Zuzana Osako tvoří pro jižní Moravu

Módní návrhářka a ilustrátorka Zuzana Osako, autorka kolekce pro české olympioniky, tvoří sérii kreseb a ilustrací pro p...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.03.31 | přečteno: 30217x

Máte strach odejít ze vztahu, který už nefunguje? Zjistěte proč

Někdy není lehké rozpoznat den, kdy bychom měly ze vztahu odejít. Partnera máme rádi, cítíme všechna přání a víru, ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.05.15 | přečteno: 30241x
 

Portál pro ženy