newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Týden ve Skotsku-první část

 
Týden ve Skotsku-první část

Skotsko patří mezi cestovatelské lahůdky, je populární nejenom svou bohatou historií a tradicí, které nedokazují pouze četné hrady a dudáci v kiltech, ale také skrývá nádhernou a nezaměnitelnou přírodu. Co vše se dá obejvit za týden?

 

V pondělí odpoledne jsme přistáli v hlavním městě Edinburghu, hned jsme si půjčili auto a vydali jsme se do malého městečka Perth, kterým protéká nejdelší skotská řeka Tay. Centrum městečka je malé, ale za to okouzlující. Zajisté stojí za to se podívat na místní City Halls, také na moderní divadlo a úzkými uličkami se proplést na nábřeží.

Úterní ráno jsme zajeli navštívit palác Scone, který stojí na kraji města. Palác je z velké části obrostlý břečťanem, takže na konci léta a na začátku podzimu hraje všemi barvami. K němu jsou připojeny rozsáhlé zahrady i s pěkně upraveným labyrintem. Poté jsme se vydali do města Inverness, centra severní části Skotska. Cesta vedla přes národní park Cairngorms a rázem jsme se ocitli uprostředpřírodní oblasti zvané Highlands, která zajisté Skotsku dominuje. Nádherné  hory, které mají nazaměnitelný tvar, jsou obrostlé vřesem. Vřes v tuto roční dubu zrovna kvete, všude se pasou ovce a krávy, které si občas udělají výlet i na silnici. A protože cesty vedou často přes vrcholky, nabízí se nezapomenutelný výhled na údolí.

Do města Inverness jezdí za zábavou a za nákupy obyvatelé severních ostrovů i všichni z okolí. Na pravém břehu řeky Ness se tyčí cihlový hrad a na břehu levém stará episkopální katedrála. Turisté často vyhledávají Kaledonský kanál, který díky četným kaskádám umožňuje lodím projíždět i přes značné výškové rozdíly vod.

Z Inverness jedeme ještě více na sever do malého přímořského městečka Lossiemouth. Popravdě to vůbec nebylo v plánu, ale nikde blíž se nám nepodařilo sehnat ubytování, všude je plno. Z pobřeží dokonce můžete zahlédnout i delfíny a tuleně, ale přijíždíme až k večeru, kdy je ohromný odliv.

 

Středeční den má být ve znamení Loch Ness, nicméně než se k němu dostaneme, uděláme si zastávku ještě na hradě Cawdor, který je přibližně v půli cesty mezi Loussiemouthem a Inverness. Tento hrad se mi líbil asi ze všech nejvíce. Nebyl příliš rozsáhlý, vypadal trochu jako z pohádky a byl obklopen nádhernými zahradami. Pověst pravý, že jeden z předků Cawdorů chtěl pro svůj rod postavit nové sídlo. Aby se mu dařilo, vzal na výběr pozemku s sebou osla, na kterého přivázal pytle se zlatem. Tam, kde se osel zastavil únavou, měl budoucí hrad stát. Osel si nakonec lehl pod korunu stromu, jehož kmen stojí stále ve sklepení hradu jako připomínka.

Cesta k Loch Ness je znovu doprovázena krásnou krajinou, až nás nakonec čeká zastávka u zříceniny hradu Urquhart, z jehož věží se naskýtá úchvatný pohled na velkou část jezera. V centru pátrání po příšeře Nessie jsme se nicméně nestavili a radši jsme se vydali směrem k našemu dalšímu ubytování ve Forth William, které bylo znovu podmíněno nedostatkem místa v okolí. Ani ne půlhodiny cesty z Forth William dojedete k viaduktu Glenfinnan, který je zasazený v nádherné přírodě. Můžete ho najít i na skotských bankovkách a nebo třeba i ve filmech o Harrym Potterovi, kde přes něj projíždí Bradavický express. Abyste se dostali nad něj, musítě ujít kus cesty do kopce, která ale vede přes dobře upravenou stezku. Stezka vede na nejbližší vlakové nádraží a asi uprostřed cesty vidíte jeden z nejkrásnějších možných skotských výhledů. Po levé straně máte hory s viaduktem, které se postupem času mění na glenfinnanské údolí vedoucí až k glenfinnanskému jezeru, nad kterým se tyčí obrovský památník. A nakonec znovu další hory.

To by k prvním dnům stačilo, pokračování zase příště :).

2014.08.26 | Lucie Martincová | přečteno: 30130x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: cestování; Skotsko; prázdniny; dovolená

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Kvalitní dřevěná podlaha vám bude sloužit po generace

Podlaha patří mezi nejdůležitější komponenty domu. Už jen z toho důvodu je na místě jejímu výběru věnovat patřičnou pozo...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.12.07 | přečteno: 30067x

Originální zvířecí trička přinesou radost a dobrou náladu

Milujete kočky nebo psy? Cítíte se dnes ráno jako šelma nebo byste nejraději prospali celý den jako netopýr? Ukažte t...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.08.29 | přečteno: 30094x

Módní teplíčko pro vaše nohy

Něco nám právě šeptá, že je správný čas obout své nožky do tepla. Ano, jsou to teploty pod bodem mrazu, které vidíme ...
 
celý článek | Nikola Liduchová | 2015.12.08 | přečteno: 30056x

Tipy pro bleskové uvolnění a harmonizaci těla i mysli

Spokojenému životnímu stylu v rovnováze a štěstí se věnuje mnoho knížek, webových stránek či seminářů a workshopů. Je to...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.11.15 | přečteno: 30225x
 

Portál pro ženy