newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

TRX-zavěste se, prosím

 
TRX-zavěste se, prosím

TRX neboli Total-Body Resistance Exercise vám procvičí pomocí silových cviků celé tělo. V této době frčí prakticky ve všech fitness centrech. V čem tento závěsný posilovací systém spočívá?

 

TRX je na první pohled jen pár popruhů s madly pro ruce a nohy ve žlutočerných barvách. Neznalci se nabízí asociace s dřevěnými gymnastickými kruhy v Sokole. Na TRX byste se ovšem nepohoupali. Užijete si s ním ale i tak hromadu zábavy.

Na těchto popruzích nepotřebujete zvedat žádnou zátěž, vystačíte si pohodlně s váhou vlastního těla a krutou skutečností jménem gravitace. TRX patří mezi silové sporty a dáte si s ním pořádně do těla. Takže se, prosím, zavěste a posilujte tělo ve všech možných úhlech. Velmi důležitá je stabilita pomocí core (velmi oblíbeného slova posledních měsíců, označujícího střed těla, tedy břicho, záda, hrudník a pánev), kterou pomocí tohoto cvičení posílíte. Core potřebujete mít pevné nejen pro hezčí tělo, ale pro správné provádění prakticky všech každodenních pohybů. Během lekce TRX však zapojíte i takové skupiny svalů, o nichž jste ani nevěděli, že je máte, protože je při běžných činnostech nepoužíváte, přestože i ty jsou pro vaše zdravé tělo nesmírně důležité.

Počátky lze vysledovat u americké armády, kde bylo samozřejmě nutné cvičit fyzickou sílu, ale bez nároku na větší prostor či širší paletu posilovacího nářadí. Nenechte se však mýlit, TRX není určen jen pro supervysportované borce, je vhodný i pro úplné začátečníky. Intenzita cvičení se stupňuje dle potřeby prostřednictvím nastavení úhlu, v němž vůči závěsným madlům cvičíte. TRX není jen krátkodobý módní výstřelek světa fitness pro nalákání klientů. Využívá se i jako součást tréninku vrcholových sportovců. Neexistují ani žádné věkové hranice. V našich končinách to ještě není tolik běžné, ale ve světě na TRX cvičí i senioři. Prostřednictvím TRX lze provádět i rehabilitační cvičení po zraněních atp.

Nemusíte se bát svalových dysbalancí. TRX posiluje muskulaturu rovnoměrně.Pokud naopak hledáte kompenzační cvičení, TRX vám pomůže. Zkrátka je to cvičení pro všechny a pro všechno. Vyzkoušejte a sami pak budete moci posoudit, jak moc účinný tento závěsný systém je.

TRX se dá pořídit i domů, údajně s ním lze cvičit i venku, třeba na zahradě, kde se dá zavěsit na strom (jakkoliv to zní dvojznačně :) Všichni však víme, jak to většinou s těmito investicemi do domácí posilovny dopadá. Vyražte raději na skupinovou lekci. Zaposilujete si, pobavíte se a třeba vás budou motivovat i výkony ostatních. V Brně je možno TRX cvičit téměř na každém rohu, např. ve fitness centru Befit na Pionýrské.

 

Image courtesy of sdmania at FreeDigitalPhotos.net

2015.04.22 | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30054x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: posilování sálové lekce pohyb

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Snídaně je základ dne. Nebo to jde i bez ní?

Pravděpodobně nám všem už od dětství bylo s dobrým úmyslem vtloukáno do hlavy, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne, k...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.12.18 | přečteno: 30148x

Zajíc v pytli 1. - LADYBOX

Ne každý zajíc v pytli je špatný zajíc a já se rozhodla, že vám představím pár těch milých zajíců, ze kterých bu...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.07.04 | přečteno: 30126x

Tipy na podzimní aktivity s dětmi v lese. S našimi nápady nebudou chtít domů

O prospěšnosti přírody a zejména lesa nejen na lidské zdraví, ale i psychiku, už toho bylo napsáno mnoho. Ale. Pro samot...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.10.07 | přečteno: 508x

Vybíráme ideální osvětlení do kuchyně

Osvětlení je jedním z nejdůležitějších prvků domácnosti. Platí to u všech místností, obzvlášť pak v kuchyni...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.02.05 | přečteno: 30172x
 

Portál pro ženy