newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Trnitá cesta k miminku

 
Trnitá cesta k miminku

Život přináší každému z nás mnoho radosti, ale i různá trápení. Narození dítěte obvykle bývá naším nejšťastnějším dnem. Pokud se ale z jakéhokoliv důvodu nedaří přivést na svět vytouženou ratolest, bývá to pro ženu i jejího partnera jedno z nejtěžších období v životě. Důležitá je síla partnerského vztahu, vzájemná opora a hlavně včasné řešení problému.

 

  

Neplodnost nebo neschopnost donosit potomka existovala na světě vždy, jen se o ní zkrátka nemluvilo. Konečně tak tomu bylo s mnoha dalšími nepříjemnými tématy. Dnes však žijeme v moderní době, kdy už problém s neplodností dávno není tabu. Právě naopak. Je tak rozšířeným pojmem, že málokdo z nás nezná ve svém okolí někoho s podobným trápením. S dobou jde naštěstí i medicína, a dokonce ji často předbíhá. Pomocí moderních metod tak dokáže pomoci i zdánlivě beznadějným párům k tomu, aby se dočkaly největšího štěstí - miminka.

 

            

 

Metody asistované reprodukce

O metodách asistované reprodukce se jako laici dočteme jen velmi okrajově nebo pouze v nic neříkajících zkratkách v délce tří až čtyř písmen. Moderních postupů neustále přibývá a centra asistované reprodukce se v nich zdokonalují den ode dne. To, co bylo před několika lety převratnou novinkou, je dnes už běžné, ne-li ještě vylepšené. Jaké možnosti tedy neplodné páry v dnešní době mají?

 

IUI

Inseminace (intrauterinní inseminace) je metoda, při které dochází k samovolnému a přirozenému oplodnění. Při inseminaci se pouze vpraví promyté spermie do dělohy – zkrátí se jim tak cesta, kterou musí běžně překonat do vejcovodu k vajíčku. IUI se hodí pro ženy s průchodnými vejcovody, které před samotným zákrokem obvykle podstoupí vhodnou hormonální stimulaci pro dozrávání vajíček v tzv. řízeném cyklu. Důležité jsou v tomto případě ale hlavně splněné parametry spermiogramu partnera.

 

Nativní cyklus

Nativní nebo také naturální cyklus je vůbec nejpřirozenější metoda v asistované reprodukci. Dochází většinou k odběru jednoho nebo několika vajíček, která dozrála bez vlivu hormonů nebo s minimální hormonální přípravou. Provádí se u žen, kterým byly odstraněny vejcovody nebo v případě nepříznivého spermiogramu muže. Vzhledem k nízkému počtu vajíček se odběr nemusí provádět v narkóze. Po oplodnění a kultivaci v embryologické laboratoři proběhne přenesení embryí zpět do dělohy.

 

IVF   

In vitro fertilizace je metoda, o které se většinou mluví jako o „umělém oplodnění“. Je to proces, při kterém je vajíčko oplodňováno spermiemi mimo tělo ženy, tedy in vitro. Potomci počatí touto cestou bývají často označováni jako „děti ze zkumavky“. Tento způsob mimotělního oplodnění byl původně vyvinut pro ženy, které nemají průchodné vejcovody, nyní je ale nejběžnějším postupem pro neplodné páry. Žena podstoupí hormonální stimulaci, která vyvolá dozrávání většího počtu vajíček. Ta jí jsou v celkové anestézii pod ultrazvukovou kontrolou odsáta. Poté jsou předána do laboratoře buď ke klasickému IVF, tedy kdy se spermie přidají k vajíčku a dojde k přirozenému oplodnění, nebo k ICSI, kdy je pomocí mikrojehly spermie do vajíčka vpravena. Po kultivaci embryí probíhá opět tzv. embryotransfer zpět do dělohy. Nejčastěji se zavádí jedno nebo dvě embrya, ostatní se mohou zamrazit pro případné pozdější pokusy.

 

                

 

ICSI

Intracytoplazmatická injekce spermie je metoda asistované reprodukce již popsaná výše. Oplození vajíčka probíhá pod mikroskopem s obrovským rozlišením a slouží k němu tzv. mikromanipulátor, který převádí činnost lidské ruky do miniaturních pohybů. Používá se zejména v případech, kdy spermiogram partnera nebo kvalita odebraných vajíček ženy nejsou dostačující. Dalším důvodem pro indikaci ICSI mohou být imunologické faktory. Výhodou je, že před samotným vpichem do vajíčka je možné vybrat tu jednu nejvhodnější spermii podle jejich funkčních vlastností a zvýšit tak úspěšnost.

 

              

 

Je potřeba říct, že pojem neplodnosti nebo snížené plodnosti není zdaleka jen záležitostí žen. Přestože ještě před několika lety nebyl velký rozdíl mezi poruchami plodnosti žen a mužů, v současné době se příčina neplodnosti u žen pohybuje kolem 30% a až 90% mužů nemá normální hodnoty spermiogramu. Pravdou je, že mnoho párů dnes rodičovství odkládá a věk prvorodiček se stále zvyšuje. To ale nebude ten hlavní problém. Vliv našeho životního stylu nesporně dělá svou práci, nemyslíte? 

 

Pokud i vy máte problémy s početím potomka a navštěvujete pravidelně jednou ročně vašeho gynekologa, poraďte se s ním o vhodném řešení.

Určitě i k vám brzy přiletí čáp nebo vrána :-) Stejně jako tomu bylo u nás...

 

 

 

Image courtesy of patrisyu, hin255, jk1991, criminalatt at FreeDigitalPhotos.net

 

2015.11.12 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30090x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: neplodnost metody asistované reprodukce umělé oplodnění otěhotnění těhotenství porod

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Mlsání je hřích? Se zdravými přírodními sladidly nikoli!

Taky občas rádi mlsáte? A míváte potom výčitky? Není proč! Existují i zdraví prospěšná sladidla s nízkým glykemi...
 
celý článek | Alice Drápal Audyová | 2013.03.22 | přečteno: 30020x

Rozšířené mýty v péči o pleť

Nejen o vlasech, ale také o naší pleti a péči o ni koluje spousta mýtů a polopravd. Někdy kvůli nim používáme kosmeti...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.07.14 | přečteno: 30034x

Líčení, které vydrží i tropické dny

V současných letních dnech, kdy panují skutečná vedra, bývá jen velmi těžké uchovat make-up svěží a pěkný po celý den. Z...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.07.05 | přečteno: 30245x

Sezóna medvědího česneku vrcholí! Vypravte se na něj také!

Víte, že medvědů jsou teď plné lesy? Samozřejmě ale není řeč o šelmách, nýbrž o pikantních a tělu velmi prospěšných l...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.04.22 | přečteno: 30099x
 

Portál pro ženy