newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Třešňový sad

 
Třešňový sad

 

Byl pozdní večer - první máj - večerní máj - byl lásky čas…


 

Pracovní volno, den státního svátku, První máj, Svátek práce…a nebo také variace na téma hledání… Není to tak dlouho, co děti pobíhaly po zahradách a polích a po vzoru zahraniční tradice se snažily najít velikonočního zajíčka, slepičku nebo vajíčko… A my? My, kteří máme líbací náladu, jsme vlastenci tělem a duší, patřičně hrdí na nás ryze český svátek lásky?… Ruku na srdce – rozkvetlou třešeň budeme hledat marně.

 

 

Po tak brzkém příchodu jara se tahle skutečnost dala vytušit. Já, jak miluju líbání pod rozkvetlou třešní, přemýšlím nad tím už pár týdnů… Zvažovala jsem, že vezmu za vděk čímkoliv, co kvete. Upletu si věneček ze sedmikrásek nebo pampelišek – vzhledem k tomu, že vychovávám dvě krásné dcerky, mám v tom celkem slušnou praxi… Mé myšlenky se ještě minulý týden uchylovaly ke kvetoucí sakuře – divoké třešni před místní mateřskou školkou, která se pyšnila opravdu překrásnými květy. Včera mě utěšil už jen pohled na velké, širé, rodné lány kolem a dokola našeho domu a naší vsi – samá zeleň a samá žluť v podobě kvetoucí řepky olejky. A alergie napochodu.

 

Snad i proto, že jsem věčný optimista a věřím, že naděje umírá poslední, dostalo se mi nečekané odměny. Jedeme si takhle s mužem z jeho dlouhých pracovních cest směrem k domovu, dokola obec za obcí, pole za polem… a najednou na jakési samotě nedaleko prašné cesty, rozprostírá se nádhera, kterou bych přála vidět každému. Žádná zeleň, žádná žluť – jen statné kmeny a růž, kam jen oko dohlédne. Třešňový sad. Vystoupím z auta, omámena tou nádherou, ale to už můj pohotový manžel stojí pod první rozkvetlou korunou a ukazováčkem mě láká k sobě. Pevně mě k sobě přitiskne a políbí. Je to krása. Naše láska kvete jako milion těchto kvítků i po tolika letech, pomyslím si. Ale to už mě můj muž za ruku táhne k dalšímu kmeni, opět mě odmění láskyplným polibkem a potom mě v náručí poponáší ke třetímu, čtvrtému, pátému…až dvanáctému kusu stromořadí. Ano, jsme spolu dvanáct let. Ale to nám přece nestačí. Pobíháme ruku v ruce alejí a neskromně se líbáme dál. Do zásoby… Pořád nemáme dost. Jsme tu jen my a němé čerešně. Zasypáváme se polibky na rty, na tvář, do vlasů… Ohlédnu se přes rameno a v dálce už nevidím ani hlavní cestu, ani naše zaparkované auto. Brána lásky tvořená z růžových květů se zavřela. Je mi úžasně, jako v jiném světě. Nechci, aby to skončilo. Manžel mě pohladí po vlasech a dostávám čtyři krásné polibky, přesně po vzoru jeho rodičů, když se loučívali před odchodem do práce. Na pusu „za mě“, na každou tvář a na čelo „za každé z našich dětí“. Otvírám oči, z okna do ložnice prosvítá sluníčko a na hodinách je šest hodin a deset minut. „Krásné ráno, maminko, budu muset jet. Nechtěl jsem tě budit, vypadala´s tak spokojeně. A kdy se ti to stane pospat si do šesti…“ A mně okamžitě naskakují do hlavy Starci na chmelu a jejich „Den je krááásnýýý…s teeebou…“. Miluju ho!

 

Dnes smířeně upletu mně i dcerkám již zmíněné věnečky ze sedmikrásek a pampelišek, které jsem tento týden záměrně neposekala, a budeme očekávat sladkého hubánka od našeho tatínka.

 

Já jsem si své prvomájové líbání už prožila. A jak budete první květnový den slavit vy? Hledáte kvetoucí poklad? Podělte se se mnou! Přeji den plný lásky jako ze snu. A to nejen ten prvomájový.

 

foto: http://www.freedigitalphotos.net

2014.05.01 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30152x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: líbání pod rozkvetlou třešní; první máj; láska; svátek práce

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Muffinky

Nečekaná návštěva? Co ke kafíčku? Rychlovka dětem na zahradní slavnost nebo manželovi pro radost? Přináším vám recepi...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.04.28 | přečteno: 30274x

Jarní tipy pro vlasy z kadeřnictví Klier a NOVINKA Kérastase Premiére

Po dlouhé zimě bývají vlasy mdlé, suché a dehydratované. Věnujte jim proto právě v jarním období náležitou péči, kterou ...
 
celý článek | Lea Kubová | 2024.03.25 | přečteno: 179x

Zimní energie

S přicházející zimou a vidinou Vánoc a vánočního cukroví, smažených řízků, chlebíčků a dalších lákadel, se spous...
 
celý článek | Jana Kodlová | 2013.01.03 | přečteno: 30226x

Sbírám, sbíráš, sbíráme...

  Chybí nám 150, 128 a 73. Na výměnu máme 2 x 93, 126, 84 a 5… Nemáte někdo orangutááána?... Mám obro...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.04.08 | přečteno: 30107x
 

Portál pro ženy