reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Běháme, makáme a tentokrát to dáme!

 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30061x 2015.10.02

Pavlína Brzáková: Tvarytmy (Jaroslava Duška)

 
celý článek | Admin | přečteno: 30058x 2015.04.18

Nakupujte chytře díky slevovým kuponům

 
celý článek | Admin | přečteno: 30139x 2017.10.22

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Svět olejů předčí jakoukoli kosmetiku

 
Svět olejů předčí jakoukoli kosmetiku

Oleje, konkrétně ty přírodní a bio, obsahují vzácnou kombinaci vitaminů, minerálů a antioxidantů, a rozhodně se vyplatí vyměnit je nejen za běžnou kosmetiku, ale i za tu luxusní. Kouzlo je v tom, že místo arzenálu krémů, sér a pleťových vod stačí jeden jediný olej, který hravě strčí do kapsy i pět kosmetických přípravků, které každodenně používáte.

 

Ať už pro sebe objevíte kouzlo kteréhokoli oleje, pohlídejte si jeho složení. Samozřejmě by neměl obsahovat žádnou chemii, ale vyhněte se i oleji sójovému. Ten je sice bezkonkurenčně nejlevnější, ale nadělá víc škody než užitku. Do kosmetických přípravků se totiž dodává chemicky upravený. Tím ztrácí lecitin a všechny důležité vitaminy. Někteří profesionálové tvrdí, že sójový olej by v kvalitním aromaterapeutickém produktu vůbec neměl co dělat.

Jak se v nich vyznat?

Oleje jde připravit snad ze všech bylinek a rostlin. Ale podívejme se, jaké nedocenitelné účinky mají ty nejznámější. Právě z nich se nejčástěji vyrábí nejrůznější séra, kapsle proti vráskám, krémy, přísady do koupele... zkrátka přípravky všech konzistencí pro všechny části vašeho těla.

                                                                                 

Mohou být i jedlé

Olivový olej

Olivový olej je asi nejznámější ze všech a v kuchyni ho máme asi každý. Při vaření ho určitě umíte použít, ale k čemu dalšímu se hodí?

Tento olej funguje jako perfektní odličovač, a to i na voděodolná líčidla. Jsou z něj skvělé pleťové masky i olejové lázně. Hotové zázraky dokáže s vašimi vlasy. Stačí je opláchnout, nanést přiměřené množství teplého oleje (v množství zhruba odpovídajícím tomu, které používáte u jiných vlasových regenerátorů), nechat půl hodiny působit, a nakonec pořádně vlasy umýt.                             

                                                                                              

Olej kokosový

Panenský kokosový olej lisovaný za studena se výborně hodí do bábovek a cukroví, ale stejně tak dobrý je i na pleť. Funguje jako přirozená ochrana před sluníčkem, protože má schopnost blokovat škodlivé UV záření. Kromě toho je výborný na vlasy. Posiluje vlasové kořínky a zlepšuje stav vlasů zevnitř. Také dokáže plně nahradit tělové mléko nebo noční pleťový krém. Pokožku krásně promaže, hydratuje a chrání před stárnutím.

                                                                

Konopný olej

V současné době se s konopnými přípravky roztrhl pytel. Konopný olej se získává ze semen konopí a neobsahuje žádné škodlivé látky. Zato má velké množství nenasycených mastných omega-3 a omega-6 kyselin, které z něj činí nejvzácnější rostlinný olej.

Velmi dobře se vstřebává, a tak vaše pokožka nebude už za pár minut po nanesení mastná, ale vláčná, hydratovaná a svěží. Konopný olej je navíc ideální pro alergiky, je vhodný na citlivou pokožku, a dokonce se s ním léčí atopický ekzém nebo například lupénka.

Arganový olej

Tomuto oleji se přezdívá „marocké zlato“. Pro své účinky je jedním z nejdražších olejů vůbec. Umí vyhlazovat vrásky, stimulovat tvorbu kolagenu, rozzářit unavenou pleť, zmenšit póry a podpořit tvorbu elastinu. Je ideální pro starší ženy, ale i muže, jejichž pleť ztrácí pružnost, a ženám navíc pomáhá v těhotenství při boji se striemi. Dají se z něj vytvořit séra, krémy, pleťové masky i gely pro rozjasnění pleti.

                                                                

Olej z avokáda

Avokádový olej se získává ze zralých plodů lisováním zastudena. Urychluje hojení i regeneraci pleti a změkčuje ztvrdlou kůži. Po zahřátí je výtečný jako obličejová maska na podrážděnou, přesušenou, a také aknózní pleť. Při jeho použití na masáž celého těla máte šanci výrazně zmírnit celulitidu.

Oleje nepoživatelné

Jojobový olej

Na rozdíl od zmíněných olejů se ten jojobový nedá jíst. Jde vlastně o přírodní vosk a užívá se pouze zevně. Jestliže ho vypijete, určitě se neotrávíte, ale projde vaším tělem, aniž by se využily jeho přednosti. S kůží a vlasy ale dokáže zázraky. Zmírňuje tvorbu vrásek, hojí poškozenou pokožku, regeneruje vlasy a chrání je před škodlivými vlivy počasí.

Vytěžte ze zázračných olejů co nejvíc   

                                                                

Koupel

Pokud si napustíte plnou vanu horké vody, nezapomeňte také přidat lžíci vybraného přírodního oleje. Ideální je, když přidáte i pár kapek aromatické silice, a to nejen pro provonění. Na pleť výborně funguje růžová, levandulová nebo meduňková silice.

                                                                

Olejová kůra

Právě teď, s nastupujícím podzimem, začíná být kůže mnoha z nás vysušená až šupinatá. S tím si poradí několikadenní kůra. Stačí, když se po každém sprchování nebo koupeli pořádně promažete olejem, chvíli počkáte, až se co nejvíc vsákne do pokožky, pak si obléknete bavlněné pyžamo a olej necháte působit přes noc.

Peeling

Jestliže smícháte kvalitní přírodní olej s třtinovým cukrem, získáte úžasný peeling za pár korun. Pokud místo cukru použijete hrubou mořskou sůl, vznikne vám super účinný peeling na nohy a chodidla.                                               

Nápoj

Zdravé látky, které oleje obsahují, se většinou dají využít i k tomu, aby působily na organismus zevnitř. Jeden z nejlepších elixírů mládí si vyrobíte překvapivě snadno. Po ránu vypijte sklenici teplé vody se lžící přírodního oleje a pár kapkami citronu a krásný, mladistvý vzhled své pleti či vlasů výrazně podpoříte.

Krása je alchymie, ale stačí znát těchto pár olejů a jejich účinky, a můžete začít kouzlit teď hned.

2021.10.11 | Jana Brandtlová | přečteno: 30155x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: éterické oleje esenciální oleje olivový olej arganový olej peeling smoothie jedlé oleje

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Trápí vás padání vlasů? Známe příčinu i řešení

Vlasy jsou korunou hlavy. Toto rčení zná asi každý z nás. Pokud je ale s vaším tělem něco v nepořádku, dá nám to velmi r...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.02.27 | přečteno: 30151x

S JARNÍ OČISTOU VÁM POMŮŽE OSTROPESTŘEC

Ostropestřec mariánský je bylina s fialovými květy pocházející původem ze Středomoří. Přirozeně roste také v Malé Asii, ...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.03.10 | přečteno: 30142x

K čemu je dobrý hořčíkový olej?

Znaly jej už naše babičky a připisovaly mu zázračné účinky. I když se zdá, že jde o novodobou podobu hořčíku v tekuté fo...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.09.17 | přečteno: 30155x

Depilovat, epilovat, odchlupovat??

Od rané puberty v pravidelných intervalech (od jednoho holení k druhému) přemýšlím nad chlupama… Celou dobu si...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.05.09 | přečteno: 30187x
 

Portál pro ženy