newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Simona (29 let): Chtěla bych se rozejít s přítelem, ale vydírá mě

 
Simona (29 let): Chtěla bych se rozejít s přítelem, ale vydírá mě

Ve vztahu s přítelem jsem už dlouho nespokojená. Myslím, že nemá budoucnost, často se hádáme kvůli odlišnému přístupu k chodu domácnosti, ale hlavně kvůli výchově syna, kterého má z předchozího manželství. Je neuvěřitelně rozmazlený. Dokonce už jsem mu řekla, že s ním žít nechci. Jenže ztropil hysterickou scénu a začal vyhrožovat sebevraždou, že prý to beze mne nezvládne. Já s ním ale opravdu nemohu zůstat, nejsem šťastná. Můžete mi, prosím, poradit, co mám udělat?

 

Milá Simono,

zdá se, že Vás partner chytil do pořádných osidel manipulace. Nejsnáze to jde vyjádřit tak, že nechce nebo není schopen převzít zodpovědnost za své chování, o výchově syna ani nemluvě.

Vyhrožovat někomu sebevraždou je znakem nezralé osobnosti a velké lability. Naštěstí právě tyto osobnosti se téměř ve 100 % případů k tak razantnímu činu, jakou je vzít si život, vůbec neodhodlají. Vlastně jde o tu největší životní zodpovědnost, kterou, jak jsem popsala výše, osobnosti typu Vašeho přítele vůbec nemají. Zodpovědnosti se bojí a svým způsobem zůstávají v roli dítěte.

Mnohé napovídá i styl výchovy syna. Nedospělá a nezralá osobnost nedokáže nastavit výchovné hranice, neumí dítě vést a většinou jde především o to, „aby se syn na tatínka náhodou nenaštval, nezlobil se na něj“, to pro Vašeho partnera znamená odmítnutí, kterého se v životě vlastně nejvíc bojí. Ať už jde o odmítnutí synem nebo odmítnutím z Vaší strany.

Přítel ve Vás vyvolává strach a pocit viny, aby dosáhl toho, že s ním zůstanete. Na jednu stranu mu nechcete ublížit, proto s ním pravděpodobně ještě stále zůstáváte. Ale jak můžete mít radost ze života, když se nemůžete k ničemu svobodně rozhodovat a jste neustále k něčemu nucena?

Dostat se ze spárů Vašeho manipulativního partnera bude vyžadovat Vaši tvrdou práci na sobě sama. Potřebujete znovu objevit a posílit svou sebedůvěru a vnitřní stabilitu. Zřejmě bude nutná další konfrontace tváří v tvář, kdy mu jasně vysvětlíte, že zodpovědnost za svůj život nese jen on sám. A především nese zodpovědnost za svého syna. Dokázal by si snad vzít život, kdyby měl jeho syn zůstat sám?

Dále bude nutné předložit všechny argumenty, proč podle Vás vztah už nemá smysl ani budoucnost. Třeba se podaří, že i on pochopí, že nechce žít s partnerkou, která ho nemiluje.

Přeji hodně štěstí a hlavně hodně sil.

JB

 

Máte nějaký dotaz nebo problém, se kterým si nevíte rady? Napište na e-mailovou adresu jana.b@portalprozeny.cz naší psycholožce Janě Brandtlové.

 

2022.04.12 | Jana Brandtlová | přečteno: 30297x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: vztahy partnerství rozchod vydírání partnerka partner přítel syn zodpovědnost emoce

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Au-pair, slečna na hlídání

Práce slečny na hlídání není jen o tom zapnout dětem televizi, ale je to také pěkná zkouška nervů. ...
 
celý článek | Darina Adámková | 2013.07.09 | přečteno: 30031x

HIIT

HIIT se stal v poslední době skutečně hitem mezi cvičebními technikami. Je nenáročný na čas, prostor i vybavení a při...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.08.06 | přečteno: 30156x

Řecko nabízí rodinnou dovolenou, romantické zájezdy i bujarý single život

Rozmanité řecké ostrovy lákají k dovolené nejčastěji v červenci a srpnu. Díky teplému klimatu si dovolenou ...
 
celý článek | Admin | 2016.08.31 | přečteno: 30033x

Co jsou to bonusy a na co si dát pozor?

I když se neřadíte mezi ty, kteří hrají hazardní hry, určitě vám neunikly reklamy a bannery na různé bonusy. Možná si po...
 
celý článek | Admin | 2023.10.03 | přečteno: 590x
 

Portál pro ženy