newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Side - jedna z perel Turecké riviéry

 
Side - jedna z perel Turecké riviéry

Teprve přemýšlíte o letošní dovolené a láká vás Turecko? Z vlastní zkušenosti mohu říct, že je to skvělá volba. Krásné počasí, čisté a teplé moře, písčité pláže, historické památky a přívětivé lidi, to vše tu bezpochyby najdete. Celá Turecká riviéra, kterou omývají vody Středozemního moře, je velmi oblíbenou turistickou oblastí. My si vybrali místo poblíž historického městečka Side, právě proto, abychom kromě válení se u moře mohli i poznávat krásy tohoto starobylého místa, kde se na každém kroku snoubí dávná historie se současností. A procházky v něm byly opravdu příjemné.

 

Město Side leží zhruba uprostřed Turecké riviéry, asi 70 km od mezinárodního letiště v Antalyi. Dějiny této původně pirátské osady se začaly psát dávno před naším letopočtem. Do 3. století před n.l. mělo toto místo dokonce svou vlastní řeč, kterou se mluvilo jen tady. Pak nastala římská nadvláda a s ní přišly mnohé změny. Ovšem především k lepšímu, o čemž svědčí i dnes pozůstatky římských staveb ze 2. a 3. století, které jsou tak lákavé pro turisty. Tyto ruiny staveb byly od 40. let minulého století postupně odkrývány zpod nánosů písku a dnes tvoří onu romantickou atmosféru tohoto místa. Kromě těchto památek pochází dnešní podoba Side převážně z počátku 20. století a poté ze 70. let, kdy se z malé vesničky stalo turistickým letoviskem, což sebou přineslo jeho rozvoj.

 

Staré město se nachází na malém poloostrově, jeho šíře činí sotva pár set metrů. Jeho dominantou u samého vstupu do starého města je římský amfiteátr ze 2. století, největší v celé Anatolii. Za vstupné si ho můžete prohlédnout a projít, určitě vás jeho velikost ohromí. Ještě před ním, vedle cesty spojující staré a nové Side, se nachází spousta vykopávek, které také stojí za prohlédnutí. Tyto pozůstatky zdí, sloupů a jiných částí staveb jsou krásnou ukázkou římské architektury. Vše je vlně přístupné a u některých památek najdete i popisné cedulky. Atmosféru městečka s jeho uličkami plnými krámků s nepřeberným množstvím zboží, obchodníky lákajícími (někdy až vlezle) k nákupu právě u nich a všudypřítomným mumrajem si vychutnáte prakticky hned za amfiteátrem. Spletitá síť uliček má přibližně čtvercový tvar a i když se může zdát nepřehledná, nezabloudíte tu. Hlavní ulice vás dovede od městské brány přímo k jachtovému přístavu. Cesta kolem něj je lemována restauracemi se zahrádkami a tak se tu můžete posadit a u místního piva si užít příjemné nicnedělání. Podél pobřeží celého poloostrova vede cesta, která vás dovede ke druhé nejnavštěvovanější a nejfocenější památce tady, ruinám Apollónova chrámu, které se hrdě tyčí na výběžku u moře.

Pokud chcete zažít atmosféru klidu a pohody, doporučuji vyrazit na procházku ráno, kdy ještě většina turistů spí. Side jsme navštívili v různých denních hodinách, ale nejhezčí byla procházka kolem deváté hodiny ranní, kdy se město teprve probouzelo, všude bylo liduprázdno, obchodníci teprve pomalu otevírali své krámky a s laskavým úsměvem nás zdravili. Nebyli ještě tak snaživí něco prodat jako v průběhu dne a vůbec vše bylo takové klidnější.

Nakoupit tu můžete leccos, od „značkového“ zboží, přes kožené výrobky, suvenýry až po tradiční oděvy, když budete trochu hledat. Vůbec se vyplatí zajít spíše do odlehlejších a méně frekventovaných uliček, kde nakoupíte za lepší ceny. I to pivo stálo dále od hlavní ulice sotva třetinu ceny a navíc stylová hospůdka v tureckém stylu vypadala lépe než turistická zahrádka hotelu. A narazili jsme tu i na Lidl a Penny market:)

 

 

Image courtesy of mapichai/ FreeDigitalPhotos.net

2014.08.15 | Martina Limbergová | přečteno: 30207x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Dovolená; cestování; Turecko; Side

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Princezny neříkají vole

  Když jsem ještě byla malá holka, chtěla jsem být princeznou. Vlastně, když sem byla malá, chtěla být princ...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.11.28 | přečteno: 30119x

Proč se pro vpich injekce používají různé části těla a jak zvládnout domácí aplikaci

Nejlepší umístění pro intramuskulární injekci (injekci do svalu) jsou vaše paže, stehna, boky a hýždě. Tato místa mají v...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.08.18 | přečteno: 31933x

Jak prorazit ve světě fotomodelingu? Důležité je někde začít

Koketujete s modelingem, ale nevíte, kde a jak najít fotografy pro vytvoření svého portfolia? Nebo naopak rády fotíte...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.07.26 | přečteno: 30171x

Svatební hostina v historickém srdci Prahy, jak by se Vám líbila?

Svatební den je nezapomenutelný, měli bychom si tedy dát záležet na tom, aby vzpomínky na něj byly krásné. Velmi důle...
 
celý článek | Admin | 2014.06.27 | přečteno: 30016x
 

Portál pro ženy