newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

S přesným glukometrem udržíte cukrovku na uzdě

 
S přesným glukometrem udržíte cukrovku na uzdě

Dozvědět se od lékaře zprávu, že trpíte cukrovkou, může být nejdříve nepříjemný šok. Obzvlášť, pokud jste se dosud cítili zdraví. Není ale třeba věšet hlavu. Cukrovka je sice vážná nemoc, ale i s ní se dá žít plnohodnotný život. Musíte si jen zvyknout na nový režim a vybavit se nezbytnými pomocníky, mezi které patří glukometr.

 

Nepodceňujte nebezpeční diabetu

Cukrovka, odborně diabetes mellitus, je nemocí, při které dochází k narušení metabolismu cukru. A není to nijak ojedinělé onemocnění, jen v Česku jím trpí více než tři čtvrtě milionu lidí. Většina z nich má diabetes 2. typu, kdy tělo vyrábí inzulin, ale neumí jej zpracovávat. Tomuto typu se říká také získaný, protože k jeho rozvoji velmi přispívá nezdravý a hektický životní styl. Oproti tomu diabetes 1. typu je autoimunitním onemocněním, při kterém tělo inzulin ani nevytváří. Pacienti s tímto typem jsou proto závislí na jeho příjmu zvenčí.

Cukrovka sama o sobě nebolí, možná se tedy pořád cítíte dobře a jen těžko si připouštíte, že by právě s vámi bylo něco v nepořádku. Není ale dobré závažnost toto onemocnění podceňovat. Neléčená cukrovka může vést k závažným komplikacím. Základním předpokladem úspěšné léčby diabetu je úprava životosprávy. Bude třeba změnit svůj jídelníček, zařadit do denního režimu pohyb, případně zhubnout přebytečná kila.

 

Hlídejte si hladinu krevního cukru

Pro léčbu diabetu a oddálení komplikací s ním spojených je nezbytné stabilizovat hladinu cukru v krvi na přijatelných hodnotách. Hladina glukózy se upravuje pomocí léků, buď prášků nebo inzulinu v injekcích. K tomu je ale potřeba vědět, jak na tom zrovna jste s glykémií, tedy hladinou cukru v krvi. Toto vám jednoduše kdekoliv a kdykoliv pomůže zjistit glukometr. Ke glukometru patří ještě testovací proužky. Ty jsou napuštěné chemickou látkou a při kontaktu s krevním cukrem dojde k chemické reakci, kterou pak umí glykometr pomocí elektrod přečíst. Tento malý přístroj vám tedy jednoduše z kapky krve řekne, jakou hodnotu krevního cukru právě máte a podle toho si upravíte aktuální dávku inzulinu.

Při výběru glukometru dbejte na to, aby šlo opravdu o certifikovanou zdravotní pomůcku. Přístroj by také měl být co nejpřesnější, maximální povolená odchylka je 0,8 mmol/l. K nákupu raději volte přístroje z důvěryhodných zdrojů. Široký výběr glukometrů najdete například v internetovém obchodě DIALEKARNA.CZ, kde se na potřeby a pomůcky pro diabetiky přímo specializují.

 

 

2021.12.02 | Martina Limbergová | přečteno: 30095x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: cukrovka diabetes glukometr glykémie zdraví nemoci

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Obývací pokoj – místo pro aktivitu i odpočinek podle Feng Shui

Obývací pokoj patří v mnoha rodinách k velmi aktivním místnostem. Setkává se zde rodina, posedíme zde s přáteli, dívá...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30023x

Vybíráme pracovní stůl do kanceláře. Co by mu rozhodně chybět nemělo?

V současné době není žádnou výjimkou, že zaměstnaní lidé pracují z domu na tzv. home office. Je to výhodné pro zaměstnav...
 
celý článek | Lea Kubová | 2022.11.03 | přečteno: 30167x

Proč je dobré býti ženou

         Kolikrát jsem si říkala, že bych raději byla mužem. Mají to v životě...
 
celý článek | Zuzana Ditzelová | 2014.07.14 | přečteno: 30083x

BOTY, KTERÉ MILUJEME! JAKÉ JSOU IN PRO LETOŠNÍ SEZÓNU?

Druh obuvi, která vyniká svou univerzálností a maximálním komfortem. Silnou stránkou je mnohostranné využití. Tenisky za...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2019.02.27 | přečteno: 30084x
 

Portál pro ženy