newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Ryzce: kuchařka i fotoatlas prvotřídní kvality

 
Ryzce: kuchařka i fotoatlas prvotřídní kvality

Je to báječný dárek pro houbaře, výborná kniha pro každého, kdo se zajímá o zdraví a pro ženy brilantní kuchařka. Kniha Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky je velmi pohlednou, barevnou a informacemi nabitou informací. Obrázky jsou natolik chutné, že i kdybyste ryzce nikdy nesbírali, ba vás to ani nikdy nenapadlo, tak tady, alespoň  na tu chvíli líbezného spočinutí na obrázcích, pocítíte lahodnou touhu je alespoň jednou ochutnat.

 

Dobré, masité houby, lze v receptech, které tu jsou uvedeny snadno nahradit třeba hlívou ústřičnou nebo jinými houbami (ať hřiby, nebo žampiony z obchodu nebo nyní václavkami), ovšem až najdete někdy pod stromem mléko ronící houbu, možná si vzpomenete na ryzce.

Mnoho druhů je jich jedlých a velmi chutných. Ba dokonce jsou to podle autorů výtečné houby. Ačkoliv byly známy spíše jako houby vhodné k nakládání, jsou neprávem opomíjeny v teplé kuchyni. Kuchařská část, kterou tvoří poslední třetinu knihy, je natolik fascinující, že snad autoři prominou, ale já si jejich skvostnou publikaci dávám do knihovny ke KUCHAŘKÁM.

Je to barevný a krásný receptář prvotřídní kvality. A poradí třeba i to, kam s množstvím hub, když nemáte k dispozici žádné pořádné zavařovací propriety a máte třeba jen sklenici a lahev kvasného octa.  Napadlo by vás, že nadúrodu hub můžete z chalupy domů dovézt zalitou v octě a doma pak jen opláchnout a zpracovat, jak jste zvyklí?

Už jen proto, že naložit podušené houby do láku jako utopence nebo je smíchat se zavináči a poté po uležení si pochutnávat, to jsou nápady hodné ŘÁDY ZLATÉ VAŘEČKY.

Atlasová část je velmi poučná, stručná a jasná

Kniha je doplněna o spoustu barevných a krásných fotografií, kdy si dovolím tvrdit, že i díky mistrnému popisu hub (včetně rizik záměn) se při sběru snad ani splést nemůžete. Navíc když zůstaneme jen u těch nejznámějších a nejběžnějších druhů ryzců, rozšíří se tak sběrná sezóna hub od května až do října.  Ryzce rostou do zámrazu.

Jsou nejen chutné, ale i léčivé

Autoři obohatili knihu o pojednání o léčivých účincích ryzců. Známé jsou léčivé účinky hlívy ústřičné nebo jidášova ucha, ale o ryzcích nikdo nikdy neslyšel. Je to chyba! Mají široké spektrum léčivých bioaktivních látek, od působení proti rakovině, pro podporu imunitního systému, až po jednoduché antivirové nebo antibiotické účinky.  I když se třeba nestanete jejich sběrači a nenajdou cestu na vaši pánvičku, zaslouží si obdiv. Co všechno do nich příroda uměla zakouzlit a jak komplexní léčivo se v nich ve skutečnosti skrývá?

Skvělé obrázky ukazují i barvu mléka, takže si při sběru nemůžete splést. Případné záměny jsou popsány, ale většinou jsou dobře rozeznatelné.

Kniha by si možná zasloužila větší formát, protože je zpracovaná jako výborná encyklopedie a dokážu si ji představit ve velkém provedení.  Přesto je na ní v každé případě opravdu radost pohledět a potěší nejen houbaře a příznivce přírody, ale právě i kuchařky a zapálené milovníky nových jídel.

Najdete tu nejen omáčky, zapékaná jídla, ale i skvostné metody nakládání a to nejen do skleniček. Uchvátily mě recepty na ryzce na způsob pečenáčů, zavináčů nebo utopenců. Množství rychlých chuťovek třeba k pivu nebo studených pomazánek. 

A není-li po ruce ryzec, pak hlívu na stůl a Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky, do ruky!

 

 

 

 

O autorech:

Jiří Kovač: (nar. 1950, Trutnov) Od roku 1978 je členem České společnosti pro mykologii a houby jsou jeho celoživotní vášní. Je vynikající znalec hub se širokým rozhledem, přičemž se dobře orientuje i v mnoha obtížných a málo prostudovaných rodech hub. Známý je především svou dlouholetou fotografickou činností.  Svými snímky přispěl do mnoha českých mykologických publikací.

JUDr. Aleš Vít: (nar. 1953, Velké Hamry) Od roku 1969 žije v Praze a je členem České mykologické společnosti, kde se dlouhodobě věnuje problematice jedlých hub a jejich využití v kuchyni. Přispívá do časopisů a na houbařské weby, autorsky i fotograficky se podílel na několika houbařských a kuchařských knihách.

RNDr. Radomír Socha, Dr.Sc.: (nar. 1946, Krnov) Vystudoval obor fyziologie živočichů na přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně.  Do konce roku 2013 pracoval jako vedoucí vědecký pracovník v Biologickém centru Akademie věd v Českých Budějovicích, publikoval ve svém oboru přes 150 prací, za které byl také oceněn presidiem AV ČR. Celý život se aktivně zajímá o houby, je členem České mykologické společnosti a autorem mnoha knih nejen o houbách, ale i o přírodě, publikoval také v řadě českých časopisů.

Jiří  Hák: (nar. 1945, Jaroměř) aktivní mykolog, který se specializuje především na rod pavučinců, později i holubinek a ryzců. Dost času věnoval kulinárnímu vyžití hub, především pak konzervaci. V soutěžích o nejlepší houby ve sladkokyselém nálevu získal třikrát republikový mistrovský titul. Je spoluautorem knihy Holubinky (Academica, 2011) a z jeho iniciativy díky spolupráci s RNDr. Sochou vznikla tato kniha.

Vydalo nakladatelství Eminent, 2015, www.eminent.cz

2015.11.02 | Renata Petříčková | přečteno: 30071x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: houby houbařství kniha ryzce receptář kuchařka

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Řekněte STOP roztřepeným konečkům!

Nevzhledným roztřepeným konečkům se chce mermomocí vyhnout každá žena. Všechny moc dobře víme, že vlasy jsou naší viz...
 
celý článek | Nikol Bláhová | 2015.11.05 | přečteno: 30090x

Vítězové ankety MAMAvolba 2023 – ty nejlepší věci v péči o děti

Ať už se bavíme o jídle, kosmetice a hygienických potřebách nebo třeba hračkách, pro své děti chceme přirozeně to nejlep...
 
celý článek | Lea Kubová | 2023.06.09 | přečteno: 30334x

Víte, jak vyvařit roušku?

Vzhledem k současné situaci je víc než pravděpodobné, že se roušek ještě na nějaký čas nezbavíme. Jestliže nejste fanouš...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.01.27 | přečteno: 30198x

Pokud trpíte depresí, pozor na jídlo

Pokud máte depresi, možná vás překvapí, že vám může pomoci změna jídelníčku. Na depresi určitě využijte všech dostupných...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.08.12 | přečteno: 559x
 

Portál pro ženy