newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Radka (52): Snacha mi nechce půjčovat vnoučata

 
Radka (52): Snacha mi nechce půjčovat vnoučata

Můj syn má dvě krásné a šikovné děti. Vnučce budou čtyři roky a vnuk měl nedávno šest let. Mám je moc ráda a chtěla bych s nimi trávit víc času, třeba celé víkendy. Snacha je ale proti. Syn s nimi sice přijede jednou nebo dvakrát za měsíc na návštěvu, ale to mi přijde málo. Těšila jsem se, že budu ta pravá hlídací babička, když mám díky invalidnímu důchodu spoustu času. Snacha ale zřejmě nevěří tomu, že bych se o děti dokázala postarat. Zdravotně jsem přitom schopná s dětmi normálně fungovat a zcela se jim věnovat. Svým rodičům je běžně svěřuje, když potřebuje hlídání. Na mě se ale s hlídáním neobrátí nikdy. Nevím, jak ji mám přesvědčit o tom, že se mnou budou děti také v pořádku. Poradíte mi?

 

 

Milá Radko,

myslím, že problém není ve Vás, respektive v tom, že byste se o vnoučata nedokázala postarat. Nevím, jaký máte se snachou vztah, ale tak jako tak by se v tomto případě měl angažovat Váš syn.

Je normální, že maminky dětí mají blíž ke svým vlastním rodičům než k rodičům partnera. Snacha zná svoji maminku lépe než Vás a lépe ví, co od ní může očekávat. Také v případě, že ji mamka poprosí, aby děti byly u ní, upřednostní její prosbu. Na tom není nic špatného a snacha si vůbec nemusí uvědomovat, jak moc je Vám to líto.

Pokud se snachou vycházíte v dobrém a můžete si o tom promluvit, mluvte. Řekněte jí, jak moc je Vám to líto a že byste chtěla děti častěji. A zeptejte se, zda a jaký je v tom problém. Jestli je nějaký rozumný důvod, proč by neměly vnoučata jezdit také k Vám?

Také nevím, jestli u druhé babičky mají děti něco, co u Vás ne, třeba kamarády, psa, přírodu, kde mohou dovádět a podobně. To by bylo dobré zjistit. Neptejte se ale dětí, ke které babičce chtějí jet ony, protože jsou zvyklé jezdit k mamince snachy, jejich odpověď nebude racionální, budou chtít jet tam, kde jsou zvyklé.

Jestliže je problém v komunikaci mezi Vámi a snachou, poproste syna, ať promluví s manželkou on. V ideálním případě zkuste nastavit nějaký rozvrh, pokud možno spravedlivý, kdy a kde děti budou.

Protože nevím nic o vzájemných vztazích u Vás v rodině, myslím si, že pro snachu je zkrátka jednodušší a „jistější“ obrátit se na svou maminku, jak jsem psala výše, a že za tím není nic jiného.

Doufám, že se vše vyjasní a Vy si budete moct vnoučátek užívat dle libosti!

JB

 

Máte nějaký dotaz nebo problém, se kterým si nevíte rady? Napište na e-mailovou adresu jana.b@portalprozeny.cz naší psycholožce Janě Brandtlové.

 

2021.01.30 | Jana Brandtlová | přečteno: 30650x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: vnoučata babička snacha vztahy v rodině rodina

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Zabouchli jste si dveře? Nezoufejte, pomoc je blízko

Stačí malá chvilka nepozornosti nebo hloupá souhra náhod a najednou můžete marně stát před vlastními dveřmi. Bez klíčů a...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.05.07 | přečteno: 30105x

Fígle pro správný výběr sportovní podprsenky

Správně si zvolit sportovní podprsenku není zrovna jednoduchá věc, proto jsme pro vás, čtenářky internetového magazín...
 
celý článek | Admin | 2013.04.19 | přečteno: 30375x

Cestujte mezi jednotlivými ostrovy na Kanárech. Každý vás něčím překvapí.

Jediná destinace v Evropě, která nabízí turistům možnost celoroční pobytové dovolené s příjemnými teplotami...
 
celý článek | Admin | 2016.09.22 | přečteno: 30080x

Darujte pod stromeček krásu a zdraví

Jestli patříte mezi ty, kteří letos nevědí, jaké dárky k Vánocům pořídit, zkuste místo tradičních zájezdů, šperk...
 
celý článek | Admin | 2016.12.09 | přečteno: 30202x
 

Portál pro ženy