newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

První dojem

 
První dojem

Říká se, že již během několika desítek sekund si vytvoříme jakýsi prvotní dojem o daném člověku. Někdy je opravdu klíčové udělat dobrý dojem, ať už to je při pracovním pohovoru nebo na prvním rande. Jaké jsou vlastně klíčové faktory, podle kterých si vytváříme první dojmy?

 

1) Image

Kdo by neznal přísloví „Šaty dělají člověka“? Jako první věc, kterou si na vás ostatní lidé všimnou, je fyzický vzhled. Proto je důležité správně zvolit styl oblékání na určenou událost. Vyberte si outfit, který nejvíce sedí typu vaší postavy a ve kterém se budete cítit dostatečně pohodlně.

2) Gesta

Gesta tvoří podstatnou část neverbální komunikace. Psychologové říkají, že nejde ani tak o obsah řeči, ale spíše o způsob interpretace. To, jestli nám připadá člověk sympatický či nesympatický má silnou souvislost s projevovanými gesty. Důležitou roli při projevu mají naše ruce a to, jak rychle a prudce s nimi gestikulujeme. Samozřejmě zcela klíčové je správné podání ruky a pevný stisk. 

3) Mimika

Mimika opět spadá pod neverbální komunikaci. Lidé mimo gestikulace vnímají i to, jaký máte výraz v obličeji. Například úsměv je velmi důležitým faktorem pro pozitivní první dojem. Úsměv odbourává bariéry a navozuje uvolněnější atmosféru. Naopak strnulý výraz ve tváři navozuje dojem nepřístupnosti. Velkou roli hraje také oční kontakt. Zpravidla je dobré často navazovat oční kontakt, protože tím dáváme najevo, že člověku věnujeme pozornost a nasloucháme mu.

4) Postoj

Mezi dalšími faktory jistě nemůže chybět ani postoj. Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké držení těla vlastně zaujímáte? Ukázalo se, že i samotná pozice těla při konverzaci má velký vliv na utváření si prvního dojmu. Pozitivně působí vzpřímený postoj se zvednutou hlavou. Tento postoj dává najevo sebevědomí a suverenitu. Naopak shrbená záda a skloněná hlava ukazují strach a nervozitu. Založené ruce nebo ruce v kapsách také nepůsobí dobře, signalizuje to nervozitu nebo nesouhlas. 

5) Zóna komunikace

Blíže k tělu si pouštíme lidi, které důvěrně známe, a naopak neznámé lidi si udržujeme dál od naší osobní zóny. Při komunikaci je dobré odhadnout vzdálenost, ve které budeme s daným člověkem mluvit tak, aby to bylo příjemné pro obě strany. Přílišná blízkost a narušování osobní zóny vede k nepříjemné atmosféře a pocitu tlaku z druhé strany.

 

První dojem je skutečně důležitý. V případě, že se udělá špatný první dojem, je velmi těžké ho změnit. Předsudky fungují v mezilidské komunikaci velmi často. Jak jsem již zmínila, soudíme nejčastěji podle fyzického vzhledu, a podle toho připisujeme člověku buď pozitivní, nebo negativní vlastnosti. Mimo to, i aspekty neverbální komunikace jsou velmi klíčové. Je mnoho knih, které se specializují právě na to, jak pozitivně působit na lidi a mít příjemné vystupování. Zvládnutí těchto kritérií vám přinese zaručený úspěch nejen v práci, ale i při seznamování.

 

2017.11.09 | Petra Zápotočná | přečteno: 30184x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: první dojem komunikace úspěch

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Domácí sametové likéry pro slavnostní chvíle

  K Vánocům patří kromě cukroví a dobrého jídla i skvělé pití. Také neodoláte sametově jemným sladkým likérů...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.12.16 | přečteno: 30493x

Hledáte luxusní ubytování v Praze za dostupnou cenu?

Chystáte se na výlet do Prahy a přemýšlíte nad příhodným ubytováním, které snoubí přijatelnou cenu, stylové zázemí a ...
 
celý článek | Admin | 2015.11.02 | přečteno: 30070x

Seriál o grilování: 7. díl – Grilujeme ryby a mořské plody

Ryby by měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku. Obsahují prospěšné omega-3 mastné kyseliny, kvalitní bílkoviny ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.05.18 | přečteno: 30114x

Jste ostražití?

Známe to všichni, zazvoní zvonek, za dveřmi stojí méně nebo více příjemně vypadající hoch nebo slečna, naučeným úsměv...
 
celý článek | Meridene | 2014.09.21 | přečteno: 30090x
 

Portál pro ženy