newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Přírodní sedativa jsou mnohem zdravější. Vsaďte na bylinky a zklidněte svou rozjitřenou duši

 
Přírodní sedativa jsou mnohem zdravější. Vsaďte na bylinky a zklidněte svou rozjitřenou duši

Pokud jste se ocitly ve složité životní situaci a vaše duše trpí, potom mohou pomoci přírodní sedativa, která organismus nezatíží tolik, jako pomoc z lékárny.

 

A jestliže jste navíc milovnicí rostlin, bylinek a bio produktů, jistě si mezi následujícím výčtem vyberete. Dejte vale průmyslově zpracovaným lékům a fungujte v souladu s přírodou.

Proč upřednostnit přírodní sedativa?

Hned první se naskýtá otázka: „Proč vlastně dát přednost přírodním sedativům?“ Odpověď je jednoduchá. Jsou šetrná k lidskému organismu a nezatěžují jej jako klasické léky na předpis typu anxiolytika a antidepresiva. Vůči nim si můžete snadno kromě jiného vypěstovat i závislost, což není žádoucí. Vyzkoušejte tedy osvědčené bylinky a přírodní produkty, které pomohou k relaxaci a zklidnění rozjitřené psychiky.

                                                                                                                                

Proslulá třezalka na deprese

Z bylinek lze použít jako přírodní sedativum a antidepresivum například proslulou třezalku tečkovanou. Pokud bylinu budete louhovat v olivovém oleji, získáte léčivý třezalkový olejíček, jež pomůže při úzkostech i depresích. Efektivní je též třezalkový čaj. Ovšem při požívání tohoto přírodního produktu musíte být v mnoha ohledech obezřetní. Ne vždy se slučuje s určitými léky. Třezalku by neměli tedy užívat lidé, kteří již berou průmyslově vyráběná antidepresiva. Vyhnout byste se jí měli rovněž v případě, že se léčíte s hypotenzí, alergiemi a diabetem. Pakliže máte v  trvalé medikaci léky na ředění krve, perorální hormonální antikoncepci anebo imunosupresiva, prokonzultujte raději možnost konzumace třezalky s lékařem.

                                                                                                                             

Uklidňující mučenka pro nespavce

Dalším přírodním sedativem je rostlina zvaná mučenka. Ta je doporučována například při úzkostných stavech anebo také při nespavosti. Některé zdroje taktéž hovoří o tom, že má mučenka i analgetické vlastnosti. Jisté výzkumy ovšem přišly s tím, že tento přírodní produkt je vhodné užívat skutečně jen večer, jelikož může způsobit závratě, zmatenost, sníženou koncentraci a ospalost. Uvařit si z mučenky můžete například relaxační čaj. K dostání je však i v podobě bylinných kapiček.

                                                                                                                             

Voňavá levandule pro lepší náladu

Velmi oblíbeným přírodním sedativem je i levandule lékařská. Lidé ji vyhledávají především pro její příjemné aroma, které dokáže dokonale zklidnit duši. Rostlinu lze použít jak k aromaterapiím, koupelím, tak k přípravě chutných čajů. V některých případech se užívá při poruchách spánku a při úzkostech. Pozor při perorálním užívání na správné dávkování, abyste předešli případnému výskytu zácpy a bolestem hlavy. A jaké mohou být další nežádoucí účinky této aromatické rostlinky? Například se vám zvýší chuť k jídlu anebo můžete mít i hypotenzi.

                                                                                                                               

Kozlík lékařský nejen proti strachu a úzkostem

A nyní zde máme přírodní zázrak v podobě kozlíku lékařského. Z něj si můžete připravit čaj. K dostání je však na trhu i ve formě bylinného extraktu v kapslích. Pomůže primárně se strachy, úzkostmi anebo s poruchami spánku. Taktéž dokáže eliminovat stres. Jisté zdroje tvrdí, že kozlík umí i zmírnit bolesti a snížit vysoký krevní tlak. Mezi možné nežádoucí účinky jeho užívání patří: závratě, ospalost a bolest hlavy.

                                                                                                                     

Všemi známá meduňka lékařská pro věčné „stresaře“

Na závěr se vám představí všemi známá meduňka lékařská. Velmi aromatická a také chutná bylinka, z které si lidé vaří primárně uklidňující čaje. Kromě toho, že dokáže skvěle redukovat stres, pomůže i při trávicích problémech, nespavosti a dokonce mírní křečovité bolesti. Užít meduňku ovšem můžete nejen do výluhů k pití, ale také do osvěžujících ovocných salátů a smoothie nápojů.

                                                                

                                                                

2022.02.14 | Jana Brandtlová | přečteno: 30129x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: bylinky léčba bylinkami úzkost nespavost stres meduňka kozlík mučenka třezalka

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Fenomén: ponožky

Neznám domácnost, ve které by to nebylo minimálně podobné…. ...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.03.07 | přečteno: 30165x

Co s poškozenými vlasy?!

  Jednotlivý vlas roste většinou 3 až 8 let, ovšem podle genetiky to mohou být pouze 3 roky. Denně vám může ...
 
celý článek | Kateřina Locku | 2013.03.17 | přečteno: 30137x

Přemýšlíte nad dárkem na Valentýna? Vyhrajte sladké čokolády Carla pro sebe nebo partnera

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Admin | 2016.02.05 | přečteno: 30205x

Když se řekne úplněk

Co se vám vybaví při vyřčení slova úplněk? Představíte si bezesnou noc, noční můry, vyjící vlkodlaky, přírodní úkaz, ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.10.06 | přečteno: 30259x
 

Portál pro ženy