newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Pravčická brána – symbol Českého Švýcarska

 
Pravčická brána – symbol Českého Švýcarska

Léto přímo vybízí k výletům do přírody, a pokud se zrovna nechystáte k moři, můžete si tak dopřát svěžího vzduchu v zátiší stromů či skal, které se nacházejí i u nás v Česku. Uděláte tak jednak něco pro své tělo, ale také pro svou mysl. Jedním ze skvělých typů kam se vydat je symbol Českého Švýcarska – Pravčická brána, největší svého druhu v Evropě.

 

 

Pravčická brána je monumentální pískovcový útvar, který je dokonalým příkladem toho, co všechno příroda dovede. Při pohledu na tuto přírodní národní památku a při každoroční návštěvnosti, lze jen těžko uvěřit, že je turisty oblíbená už od 18. století a stále se nesesypala. Původně bylo možné se projít přímo po samotném vrcholku, v současnosti z důvodů co nejdelšího zachování stavu, je možné si bránu prohlédnout z přilehlých vyhlídkových míst, nicméně i ty nabízejí stejně úžasné pohledy na okolní krajinu, která vás učaruje.

Pravčická brána je pravděpodobně jedním z nejpopulárnějších míst celého národního parku Českého Švýcarska. Přesto, že je tedy turisty hojně navštěvována, cestou se vám naskytnou i poklidnější zákoutí, kde si můžete vychutnávat výhledy na mnohdy dech beroucí okolní přírodu. Vzhledem ke své poloze v severozápadních Čechách, je místo známé také u našich německých sousedů. Pokud by vás již omrzela česká strana, můžete zavítat právě k nim, kde se nachází druhá část pohoří - Saské Švýcarsko.

 Krajina Českého Švýcarska, kterou si jednoduše zamilujete

Pokud cestujete autem, nejvhodnější je dopravit se přímo do Hřenska, kde se vám nabízí více variant. Jednou z nich je možnost se nejdříve vydat po svých přímo na Pravčickou bránu, kam vás zavedou přehledně značené cesty. Poté se můžete svést lodičkami přes soutěsky zpět do výchozího bodu. Jste-li odkázáni na veřejnou dopravu, pravidelné přímé autobusové linky jezdí například z Děčína přímo k turistickým cestám. Pro ubytování České Švýcarsko nabízí hodně možností, podívejte se ale po něčem raději dopředu.

Behem plavby na lodičce si příjemně odpočinete v zátiší stromů

Přestože celá trasa je spíše náročnější procházkou, než vysokohorskou turistikou, nezapomeňte si s sebou pevnou obuv, neboť pískovcové podloží je občas pěkně kluzké. A taky hotovost na lodičky a samotný vstup na bránu. V cíli je také možné si zakoupit osvěžující nápoj v místní restauraci s výhledem na úžasnou skalní scenerii. Pokud zvažujete výlet i se staršími členy rodiny, či právě s těmi nejmenšími, vzhledem k možnostem využití převozu na soutěskách a samotému, spíše pozvolnějšímu terénu, neváhejte, určitě jej zvládnou také! 


 


Image courtesy of graur razvan ionut at FreeDigitalPhotos.net

2015.08.09 | Adela Rychtáriková | přečteno: 30089x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Pravčická brána České Švýcarsko skály výlet Hřensko Děčín

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Relax jménem šnorchlování

  Bojíte se potápět? Nejste si jistí v hlubokých vodách? Přesto milujete moře, neradi se opékáte na pláži a ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.07.23 | přečteno: 30274x

V čem tkví kouzlo italské kuchyně?

Co se vám vybaví pod pojmem italská kuchyně? Špagety a pizza? Nebo spíš proscuitto a extra panenský olivový olej? Ať ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.10.30 | přečteno: 30018x

Kratom. Jaké druhy existují a jak působí?

Asi jste zaregistrovali, že se v poslední době mluví o kratomu. Informace o něm jsou však rozdílné, proto si tuto látku ...
 
celý článek | Lea Kubová | 2022.12.07 | přečteno: 30361x

Jak správně pečovat o suchou a mastnou pleť?

Mít tak ideální pleť, která by vypadala mladistvě a svěže, a přitom nevyžadovala příliš péče... Právě po tom asi touž...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.12.02 | přečteno: 30046x
 

Portál pro ženy