reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Zasněžený koláč s rybízem

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 30351x 2016.03.18

Tipy na vánoční dárky 1

 
celý článek | Markéta Zuziaková | přečteno: 30140x 2020.11.19

Je libo dort do skleničky?

 
celý článek | Andrea Tomanová | přečteno: 30120x 2014.02.01

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Pozvánka do vznešené Anglie, Pes Jejího Veličenstva

 
Pozvánka do vznešené Anglie, Pes Jejího Veličenstva

Corgi, malý veselý a mimořádně inteligentní pes. Také se mu říká „liščí“. Víte, že právě tihle krasavci tvoří královskou smečku britské monarchie? A velí jí Albžběta II.? David Michie proslul díky svým Dalajlamovým kočkám a vzít si do rukou tyhle malé psíky a posadit se s nimi přímo do Buckinghamského paláce – to chce hodně odvahy. Podaří se mu do příběhu přinést to buddhistické moudro a podhoubí celého příběhu, jako tomu bývá u všech jeho knih?

 

 

Pochyby jsou na místě, protože britská královská rodina má spíše médii masírovanou pověst zkostnatělého cosi, co už snad v moderní společnosti nemá co pohledávat. Ale ach ano! Vždyť je to královská a princeznovská pohádka pro dospělé! A navíc ta atmosféra anglických deštivých dnů, hořících krbů a pochoutek na stole. A starý palác, který je protkán předlouhou historií hraničící až s mystikou, protože v chodbách se po nocích můžete setkat se samotnými přízraky starých králů a královen!

David Michie všechny pochyby zbořil!

Když vezmu úplně mimo fakt, že jde o příběh velmi čtivý, jemný, zároveň však veselý díky tomu, že ho vypráví člen královské smečky corgiů, malý Nelson, musím říci, že to je jedna z těch vydařenějších Michieho knih.

Z jednoho důvodu – opravdu se mu povedlo vetknout do příběhu tajemného přítele královny Alžběty II., který sem tam rozčísne atmosféru zajímavou odpovědí, nutkavou otázkou a hlubokou odpovědí, čas od času to udělá starší člen psí smečky a čas od času i samotná královna. Najednou si připádáte, jak píše Nelson „že jste u jejích kotníků strávili život“. A je to pěkný úhel pohledu, protože jste jako „muška jenom zlatá“ součástí královské rodiny, Alžběty, Philipa, Charlese, Williama, Kate… a navíc je pravděpodobné, či to tak zní, že tak nějak to v královské rodině opravdu chodí, že tak nějak opravdu samotná královna své dny tráví.

Líbezné čtení potěší čtenáře, kteří se chtějí ponořit hlouběji do příběhu… potěší ale i čtenáře, kteří se spokojí s prostým měkkým příběhem o tom, jak malé štěně ze strašných podmínek zapomíná na své smutné dětství. Takhle nějak si představuji relaxační čtení.

A taky pozor na atmosféru, kterou autor rád popisuje s takovou chutí, že kdo miluje ty anglické mrholivé dny, bude v sedmém nebi:

„Později toho večera jsme se my tři corgiové s královnou a Philipem uchýlili do soukromého obývacího pokoje. Královský pár se začetl do knih, které nedávno získali z westminsterské pojízdné knihovny. Břicha jsme měli úplně plná – ve Winstonově případě díky velkému množství lahůdkových párků s medovou hořčicí. Z krbu sálalo teplo a v celé místnosti vládla poklidná atmosféra. V každodenním rytmu se tyto chvíle brzy staly mým oblíbeným časem. Byla to doba, kdy denní povinnosti už byly za námi a kdy jsme měli královnu sami pro sebe.

Na stranu ke krbu přinesli tři košíky. Dva byly vystlané už notně obnošenými tartanovými dekami a ve třetím se skvěla nová deka připravená pro mě. Po vzoru ostatních dvou corgiů jsem i já vkročil do „svého“ pelíšku, lehl si a snažil se zaujmout nějakou pohodlnou polohu. Bylo to příjemné chráněné místo a měkké právě tak akorát. Měl jsem výhled jak na své psí, tak lidské společníky. Pokoj byl krásně útulný. Jenže něco tomu chybělo.“

Něco tomu chybělo?

Ano… to všechno ostatní! Každý další den chybí, každý další den budete s Nelsonem prožívat a hltat s takovou živostí, s jakou to umí jenom psí duše.

O autorovi:

David Michie již řadu let seznamuje čtenáře uspěchaného západního světa s buddhismem, a to formou esejistickou i beletristickou. Jeho série příběhů Dalajlamova kočka sklidila celosvětový úspěch a i v České republice se ihned zařadila mezi bestsellery. V nakladatelství Synergie vyšly i další Michieho tituly Pospěš si a medituj, Buddhismus pro zaneprázdněné a Proč je bdělá pozornost lepší než čokoláda, ve kterých se věnuje přínosům meditace, bdělé pozornosti a buddhistické filozofii v každodenním životě.

Na webové stránce www.davidmichie.com najdete jeho blog, ve kterém se pravidelně zaobírá problematikou bdělé pozornosti a příbuznými tématy. David Michie se narodil v Zimbabwe, studoval v Jižní Africe, žil v Londýně a nyní bydlí s rodinou v australském Perthu. Dětství prožil s corgim, který měl svěšené ucho.

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2017, www.synergiepublishing.com

 
2017.05.16 | Renata Petříčková | přečteno: 30012x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Pes Jejího Veličenstva

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Trendy ve světě zásnubních prstenů

Marilyn Monroe by se asi pěkně podivila. Už totiž dávno neplatí, že diamanty jsou nejlepším přítelem všech žen, a vše...
 
celý článek | Admin | 2016.01.15 | přečteno: 30114x

Co mi zvedlo náladu

Některé dny se zdají už při prvním otevření očí předem zkažené, pak se ale stane něco, co Vám ho vylepší. Může to být...
 
celý článek | Meridene | 2014.03.27 | přečteno: 30070x

Bylinky v kuchyni

Máme tu červen, dobrý měsíc po "zmrzlých mužích" - naše zahrádky už se pyšní množstvím barevných květů a by...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.05.31 | přečteno: 30173x

Pergoly jako oázy klidu a pohody na vlastní zahradě

Máte vlastní dům se zahradou? Pak možná zrovna přemýšlíte, jak si na ní nejlépe vytvořit příjemné místo pro posezení ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.02.12 | přečteno: 30106x
 

Portál pro ženy