newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Poznejte kouzlo aromatických olejů pro blaho těla i duše

 
Poznejte kouzlo aromatických olejů pro blaho těla i duše

Znáte to samy. Jakmile ucítíte například vůni skořice, připomene vám to zimu, svařené víno a Vánoce. Vůně rozkvetlých lip vás hravě přenese do dětství a na konec školního roku. A další a další vůně, které si spojujete především s tím lepším v životě.

 

Aroma některých voňavých bylinek a rostlin působí nejen na blaho našeho těla, ale i psychiky. Vůně zkrátka dokážou s naším organismem skutečné zázraky.

Éterické oleje

Forma éterických olejů vyrobených z účinných rostlin se používá hlavně proto, že náš organismus je v této podobě přijímá nejlépe. Přes dýchací cesty nebo kůži proniknou do těla, kde působí na látkovou výměnu a psychiku. Kromě toho dokážou podpořit samoozdravné procesy v organismu. Skvěle éterické oleje působí v koupelových pěnách, formou inhalace nebo při použití v aromalampách.

Co který olej umí?

Především byste měly vybírat čistě přírodní olej a dbát na jeho kvalitu. Oleje skladujte v chladu a temnu a načatý olej spotřebujte nejdéle do 1 roku.

Vybrali jsme 6 olejů, které by měly tvořit základ vaší aromaterapeutické lékárničky.

                                                                

Zklidňují a harmonizují duši

Mandarinky a levandule

Mandarinky dokážou uklidnit rozrušené děti. Jejich sladká vůně pomůže dětem například vyrovnat se se stresem ve škole, s úzkostnými stavy nebo nervozitou. Dají se použít vždy, když je dítě neklidné a neposedné. Pro tento účel se doporučuje dát několik kapek oleje do aromalampy.

Levandule vám pomůže při vyčerpání, které způsobí úporné nachlazení nebo chřipka. Její vůně ovšem působí blahodárně na psychiku i tehdy, když prožíváte období plné stresu, harmonizuje vaši náladu i spánek a jeho kvalitu. Skvělá je levandulová koupel večer před spaním.

Pomohou při všech příznacích nachlazení

Eukalyptus a tymián

Eukalyptus zaručeně pomůže ve chvíli, kdy vám teče z nosu a hlavu máte jak balón. Tento olej má totiž tišící účinek při nachlazení, chřipkových infekcích, virózách a kašli. Účinné látky skvěle rozpustí hlen a proniknou přímo do dýchacích cest, ideálně při inhalaci.

Stačí 3 až 5 kapek eukalyptového oleje, které přelijete litrem horké vody a budete inhalovat 2 x denně zhruba 5 až 10 minut.

Tymián je skvělou pomůckou při bolesti kloubů, které nás často trápí spolu s nachlazením. Tymián dokáže uvolnit křečovité sevření, které způsobuje bolest, ale zmírňuje i jiné bolesti pohybového aparátu. Nejlépe ho využijete tak, že smícháte 1 kapku tymiánového leje, 1 kapku manukového oleje a trochu čistého přírodního oleje z lékárny. Touto směsí si pak masírujte klouby, ruce i nohy, unaveným končetinám dopřejete úlevu a uvolnění.

                                                                

Péče o krevní oběh i o pleť

Rozmarýn a heřmánek

Rozmarýn je bylinka, která svou silně aromatickou vůní jedinečným způsobem povzbuzuje krevní oběh. Po použití rozmarýnu okamžitě pocítíte příval energie! Použít ho lze dvěma způsoby. Buď dáte 5 kapek oleje do aromalampy nebo budete přičichávat čas od času přímo k lahvičce s rozmarýnovou esencí po dobu 1 minuty.

Heřmánek je velmi všestranná rostlinka. Je to skvělé antiseptikum, které vám uleví od popálenin (běžných i od sluníčka) a dokáže divy v péči o pleť. Je vhodný pro pleť citlivou, suchou, ale i pro pleť s akné a zánětlivými stavy.

Nejlépe ho využijete, když přidáte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo do difuzéru. Můžete ho také inhalovat přímo. V této formě působí nejen na pleť, ale i celkovou harmonizaci psychiky.

Možnosti aromaterapie jsou téměř nekonečné, a jakmile je jednou vyzkoušíte, už nebudete chtít nic jiného!

 

2021.01.19 | Jana Brandtlová | přečteno: 30063x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: oleje aromaterapie vůně psychika esenciální oleje koupel

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak si správně zvolit místo obřadu

Blíží se Váš velký den? Váháte, kde mít obřad? Zda venku, na radnici či snad na zámku? Říká se, že svatba je jen jedn...
 
celý článek | Zuzana Ditzelová | 2014.07.01 | přečteno: 30034x

Velikonoce ve velkém stylu! Vyšlehejte si nejen koledu, ale i dokonalé pokrmy

Sladkosti, a to v jakékoli podobě, jsou součástí mnoha svátku a zejména těch velikonočních. Také se chystáte připravit k...
 
celý článek | Admin | 2018.03.22 | přečteno: 30034x

Tip pro pohodlnější nakupování

Také rádi nakupujete, ale jste limitováni financemi? Pak vězte, že existuje možnost výhodného nakupování, stačí jen v...
 
celý článek | Admin | 2015.03.22 | přečteno: 30083x

Co nejlépe pomůže od nachlazení?

S chladnějšími dny opět přichází i zvýšené riziko onemocnění dýchacích cest. Naše tělo začíná být oslabené někdy i výraz...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.09.27 | přečteno: 30272x
 

Portál pro ženy