newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Posilovna v přírodě

 
Posilovna v přírodě

Máte rádi pohyb, ale nechcete se mořit ve vydýchaných prostorách posiloven? Zvláště teď, na přelomu léta a podzimu, jsou ještě dny s příjemnými teplotami, které se dají využít k venkovním aktivitám. A nemusí to být jen turistika, běh, plavání nebo jízda na kole či kolobrndě. Co takhle využít terén nejbližšího okolí pro posílení ducha i těla? Stačí se jen porozhlédnout po vhodném náčiní…

 

Touláte se rádi po lese, ale samotná procházka na čerstvém vzduchu je vám málo? Zkuste si obyčejnou procházku trochu zpestřit a zapojit svaly celého těla. Uvidíte, že to chytne nejen vás, ale hlavně vaše děti. A zapomenou, že: je bolí nožičky, chce se jim čůrat, mají žízeň a hlad a lézt na támhleten kopec – to je prostě vopruz!

Plosky nohou posílí dnes znovu tak moderní chůze naboso. V takovém jehličnatém lese s množstvím šišek je o vhodný terén postaráno. Na trase můžete zkusit zapojit i další svaly na nohou – například snožmo přeskakovat klády a větve, kličkovat mezi pařezy. Takovouto chůzi, podobající se spíš indiánskému běhu, můžete pravidelně prokládat sadou dřepů, kliků nebo „angličáků“. Zvláště poslední zmiňované jsou velmi efektivní.

Dále v lese najdete hrazdu. Taková dobře rostlá větev borovice nebo smrku umístěná nevysoko nad zemí je vhodná k přitahování se obouruč. Ale pozor – nerozesmívat! I výmyk se dá zvládnout. Ti odvážnější mohou zkusit šplh – lézt po stromech dřív uměl každý kluk a téměř každá holka. A krásně procvičíte rovnou celé tělo.

Komu nejde skok přes kozu, uvítá možná lepší variantu – skok přes (bludný) balvan! A takový skok přes potok taky nemá chybu! Na posílení paží můžete zkusit za chůze zvedat nad hlavu, do předpažení a upažení asi tak kilové kameny. Pokud vydržíte alespoň čtvrt hodiny, úspěch je zaručen. Jistě vás napadnou i jiné varianty cviků, naleznete jiný typ „cvičebního náčiní“, co je však hlavní: zabavíte děti i sebe.

Komu se nechce na výlet, nebo z nějakého důvodu nemůže opustit ulice velkoměsta, tomu se nabízí dnes už rozšířené a stále populární lanové centrum. Garance protažení celého těla je zaručena a jak pravil můj šestnáctiletý syn – ještě po třech dnech nebudete věřit, kolik, kde a jakých svalů a šlach máte v těle!

V některých větších městech už se začínají rozšiřovat i venkovní posilovny, kde jsou v parku umístěny nejrůznější posilovací stroje. Před lety jsme na dovolené s rodinou navštívili takový park na severu Polska a bylo tam stále plno. Cvičili všichni – děti, rodiče, babičky i dědečkové.  A také se začínají budovat stezky pro chůzi naboso, zatím je jich jen několik a většinou nejsou delší, než pár stovek metrů, ale jejich počet pomalu narůstá spolu se zájmem „bosochodců“.

Tak tedy neváhejte, zujte či obujte boty a vyražte! Teplé letní a podzimní dny přímo vybízejí k toulkám v přírodě.

2015.09.02 | Mgr. Martina Fabšičová | přečteno: 30090x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: cviky v přírodě posilovna v parku lanové centrum chůze naboso

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Lék na unavený podzim

Září je obvykle měsícem , v němž překypujeme energií nabytou během letních měsíců. Často jsme přesvědčeni, že máme sí...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.10.19 | přečteno: 30058x

Proč semenařit ve 21. století?

Žijeme ve světě nadbytku a hojnosti. Přeplněné supermarkety nás o tom přesvědčují dnes a denně přetékajícími regály j...
 
celý článek | Klára Hrdá | 2016.06.29 | přečteno: 30054x

Darujte pod stromeček krásu a zdraví

Jestli patříte mezi ty, kteří letos nevědí, jaké dárky k Vánocům pořídit, zkuste místo tradičních zájezdů, šperk...
 
celý článek | Admin | 2016.12.09 | přečteno: 30204x

TRX-zavěste se, prosím

TRX neboli Total-Body Resistance Exercise vám procvičí pomocí silových cviků celé tělo. V této době frčí prakticky ve...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.04.22 | přečteno: 30066x
 

Portál pro ženy