newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Pokleslá kultura aneb kdo ten škvár čte?

 
Pokleslá kultura aneb kdo ten škvár čte?

 

Zdálo by se, že jsme populace kulturně vzdělaných jedinců, kteří touží výhradně po vysoce uměleckých dílech, a to v oblasti literatury, malířství i kinematografie. Nebo ne?

 

 

Podíváme-li se na knižní tituly, zjistíme, že rekordy v prodeji netrhají nehynoucí díla klasiků. Nálepku bestsellerů hrdě nesou knihy, které dle rozličných diskusí vlastně nikdo nečte, protože se jedná o jednoduchou literaturu pro slabomyslné jedince a je naprosto nepochopitelné, že takový škvár mohou ONI číst. Kdo jsou ovšem ti záhadní ONI? Jakoby se mezi námi smrtelníky vůbec nevyskytovali.

ONI čtou ve velkém erotické romány a kupují barevné časopisy pro ženy plné reklam a sexy obrázků. Jedině ONI chodí do kina na filmy, které kritici odsuzují téměř na minutu přesně s časem premiéry a hodnotí je bídnými procenty. Přesto jsou to právě ONI, kteří podporují produkci pokleslých děl, neboť díky NIM se tyto filmy stávají kasovními trháky, často s nutností rezervace míst v kinosálech, které v době promítání takového filmového odpadu praskají ve švech.

Abychom si ujasnili terminologii, obecně se traduje, že ONI jsou ve skutečnosti ONY, neboť mužská populace je samozřejmě vůči pokleslé kultuře odolná a dostatečně drsná (a necucá sladké koktejlíky). Je však skutečně hříchem, že se ONY snaží uniknout z místy neradostné reality do světa kýčovité fantazie, kde se především v oblasti mezilidských vztahů odehrávají utopická dramata?

Nevěřili byste, kolik z NICH zaplnilo kinosály letos na Valetýna, ONY dokonce způsobily, že se na film z brakové literatury dostavili i ONI a trpělivě vystáli zdánlivě nekonečnou frontu na lístky. A kdyby jen to. I když zpočátku promítání se snažili držet svého vybraného vkusu, brzy i ONI upadli do spárů nízké kultury a některé záběry sledovali téměř bez dechu. Jejich původní status znalců nepomohl napravit ani závěrečný zoufalý chechot, provázející titulky. Ano, i tak může být nakažlivá zákeřná a všudypřítomná pokleslá kultura.

Prchejme na akademickou půdu! Zde se braková literatura tvrdě odsuzuje a za její vlastnictví, jež bylo náhodně odhaleno, následuje trest v podobě všeobecného opovržení. Jedinou JEJICH obranou může být tvrzení, že jde o součást výzkumu o strašlivém stavu dnešní společnosti a intelektuálnímu úpadku všech vrstev obyvatelstva s výjimkou té, v níž se nachází dotyčný autor. Ostatní se uchýlí k potupnému čtení podobných děl pod peřinou. 

Otázkou, která zůstane patrně navždy nezodpovězená a neodkryje tak největší záhadu lidstva zní: Pokud nikdo nečte pokleslou literaturu, proč je vydávána v tak velkých nákladech? Finanční ztráta by byla markantní. Jak to, že se stávají světovými bestsellery tituly, o něž by si literární kritik ani boty neotřel? Obstojí argument, že většina populace je mentálně méně v kondici? Bijeme se v prsa, jak je dnešní společnost otevřená všem tématům, nebojí se mluvit otevřeně o sexu a fyziologických pochodech organismu. Nepřipomíná však v některých ohledech puritánskou Anglii 19. století, o níž a její pokryteckém přístupu se dodnes vtipkuje?  

 

foto: www.freedigitalphotos.net

2015.03.03 | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30474x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: kultura společnost dojem

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak vyrazit levně do Evropy

Cestování nemusí nutně způsobit vítr ve vaší peněžence. Pokud víte, jak na to a jste ochotni obětovat trochu pohodlí, ot...
 
celý článek | Lea Kubová | 2020.10.28 | přečteno: 30055x

Buďte jako Sergio Todzi. Atraktivní, elegantní a trendy

Zima s čerstvě napadaným sněhem mají své kouzlo. Stejně tak, jako nová kolekce zimních bot od značky Sergio Todzi. Že...
 
celý článek | Nikola Liduchová | 2015.12.20 | přečteno: 30149x

Nemáte kostým pro děti na karneval? Dětské kostýmy můžete koupit přes internet!

Dozvěděli jste se o dětském karnevalu na poslední chvíli a nemáte pro děti připravený žádný kostým? Rozhodně není nic zt...
 
celý článek | Lea Kubová | 2020.03.10 | přečteno: 30074x

Současné trendy v bydlení

Zvažujete, že si pořídíte nový rodinný dům či byt? Chystáte se koupit vlastní nemovitost? Jak by vlastně moderní byt či ...
 
celý článek | Admin | 2018.08.26 | přečteno: 30094x
 

Portál pro ženy