newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Pavla (35 let): Ve snu se stále topím. Co to znamená?

 
Pavla (35 let): Ve snu se stále topím. Co to znamená?

Několik posledních měsíců se mi vrací ten stejný sen, ve kterém se topím a nemůžu se dostat nad hladinu a nadechnout se. Vždycky se probudím celá zpocená a opravdu lapu po dechu, jako by to byla skutečnost. Někdy mám třeba týden klid, z toho se mi ale tato noční můra vrací i každý den. Co to může znamenat? A jak se mám toho snu zbavit?

 

 

Milá Pavlo,

jednoduchý výklad snu najdete pouze ve snáři, i když já sama netuším, co se tam o „topení se“ píše. Psychologie vždy pracuje se sny v kontextu životní situace a toho, co se v životě člověka právě děje. Každý sen, který se opakuje, nám naléhavě chce něco sdělit, nebo tělo a mozek naopak potřebuje vyventilovat nějakou emoci. Když si vezmete například slovní obrat, že se někdo „topí v dluzích“, objasňuje to poměrně jasně, čím tento člověk v životě prochází. A obdobné je to se sny.

Pokud je pro Vás „topení se“ opravdovou noční můrou, ze které se probouzíte vyděšená, je to velice nepříjemný stav, který může vyústit až do toho, že se budete bát vůbec usnout.

První důležitá věc, co se týče všech nočních můr a úzkostných snů, je medikace. Neberete náhodou nějaká antidepresiva, antiepileptika, léky na zmírnění úzkosti nebo silné léky na bolest? Ty samy o sobě mohou jako vedlejší účinek způsobovat noční můry, které jsou nepříjemné, ale v zásadě nic neznamenají.

Pokud léky neužíváte, je potřeba zamyslet se důkladně nad životními událostmi během těch posledních měsíců, kdy se sny objevují. Prošla jste nějakou velkou změnou před tím, než Vaše tělo začalo reagovat opakujícími se sny? Napadá mne například rozvod nebo finanční ztráta, něco, z čeho máte strach, jak to budete dál zvládat. Zkrátka situace, ve kterých se topíte a nevíte, jak je vyřešit, jak se „dostat nad hladinu“.

Připojuji odkaz na článek o snech, abyste si udělala představu, proč se nám sny zdají a jaké mohou mít významy Když duše uklízí - Magazín Portál ženy (portalzeny.cz). Jak píšu v tomto článku, stejně tak, jako radím Vám, podívejte se pozorně na to, co se ve Vašem životě děje a co by pro Vás mohlo představovat takovou zátěž, že ji ve snu zpracováváte formou tonutí.

Pokud si nebudete vědět rady, noční můry se budou zhoršovat nebo se připojí nějaké psychické potíže, určitě se obraťte na psychologa nebo psychoterapeuta, který Vám pomůže zpracovat jak sny, tak také Váš současný životní příběh.

Přeji klidné noci plné odpočinku.

JB

 

Máte nějaký dotaz nebo problém, se kterým si nevíte rady? Napište na e-mailovou adresu jana.b@portalprozeny.cz naší psycholožce Janě Brandtlové.

 

2021.05.05 | Jana Brandtlová | přečteno: 31009x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: sen sny noční můra význam snu emoce životní situace problém změna topit se

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Zvládnu co si zamanu

Kdy jindy než teď… Jak by řekli v „Na samotě u Lesa“: Chčije a chčije L tak proč si nezavzpomínat ...
 
celý článek | Andrea Sýkorová | 2013.04.06 | přečteno: 30065x

S Kinectem cvičí celá rodina

Leden je měsíc, kdy zkrátka frčí téma novoročních předsevzetí… Z velké většiny jsou tato odhodlání spojena s t...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.01.18 | přečteno: 30110x

Univerzální buchta - upečte si, na co máte chuť

Protože sezóna meruněk, rybízu, třešní i trnek přímo vybízí k pečení nejrůznějších sladkých dobrůtek, přináším vám re...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.07.25 | přečteno: 30566x

Odhlučnění místností pro maximální pohodu. Co funguje?

Znáte to, hluční sousedé nejsou něco, co by nám přidalo na klidu. Někdy jsme naopak hlučnější i my sami, ale musíme se k...
 
celý článek | Admin | 2019.06.20 | přečteno: 30125x
 

Portál pro ženy