newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Ořechy nejen o vánocích

 
Ořechy nejen o vánocích
 

Ořechy vlašské a lískové, tak bez nich si většina z nás neumí představit vánoční cukroví. Spolu s máslem a s cukrem krásně provoní naše domácnosti. Neměli bychom však na ně zapomínat ani v průběhu roku a používat je při přípravě např. snídaní, kdy jsou zdrojem enrgie a dalších důlžitých látek pro náš organismus.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy lidé jedli už před více než osmi tisíci lety. V evropské tradici je vlašský ořech považován nejen za lahůdku, ale i za léčebnou potravinu.

Omega 3 mastné kyseliny a další látky v ořechách snižují strážlivost krve, zlepšují prokrvení v cévách, rugulují krevní tlak, zabraňují kornatění tepen a přispívají k udržení jejich pružnosti. Dále dokážou snižovat cholesterol, posilují kvalitu kůže, nehtů a vlasů. Považují se za ideální výživu pro mozek - nejen kvůli svému tvaru, který jednoznačně připomíná mozek, ale právě svým obsahem omega 3 mastných kyselin, které výborně vyživují nervové buňky a celou nervovou soustavu. Odpovídá to i tradici lidového léčitelství, podle kterého vlašské ořechy posilují mentální činnosti, zlepšují soustředění a paměť. Večer před spaním hrst ořechů pomůže navodit dobrý spánek.

Pohledem čínské dietetiky

Vlašské ořechy mají sladkou chuť, teplou povahu a působí na dráhy ledvin, plic a tlustého střeva. Vyživují ledviny, prohřívají oblast kolem pasu a kolenou. Dále zahřívají plíce, zlepšují astma, posilují střeva a podporují peristaltiku.

Lískové ořechy

Keltové považovali lísku za strom moudrosti, inspirace, poezie a věštění. Spánek pod tímto keřem prý přináší prorocké sny a odpočinek v jeho blízkosti rozjasňuje mysl a odhání chmury.

Obsahují kvalitní oleje, vitamíny řady B a stejně jako i ostatní ořechy jsou bohatým zdrojem vitamínu E (100g lískových ořechů přesně pokrývá doporučenou denní dávku vitamínu E). Nachází se v nich také hodně vlákniny, karotenu, kyseliny listové a pantotenové, z minerálních látek jsou dobrým zdrojem draslíku, hořčíku, vápníku, zinku, obsahují i železo, měď a další stopové prvky. Lískové ořechy pomáhají při prevenci srdečních a oběhových chorob. Dále uklidňují a ulevují při neurózách, jsou vydatným zdrojem energie při fyzickém vyčerpání, posilují zuby a dásně a zlepšují paměť.

Pohledem čínské dietetiky

Lískové ořechy podporují orgány slinivky a sleziny. Jejich konzumace se doporučuje při nedostatku chuti k jídlu a únavě.

Pozor - lískové ořechy patří k nejhůře stravitelným ořechům. Je proto nutné je vždy hodně dobře rozmělnit nebo rozkousat. Ideální je, když je na několik hodin namočíte do vody, tím usnadníte jejich trávení, pak je můžete nastrouhat na mlýnku na ořechy či na strouhanku a přidávat di pokrmů. To je důležité zejména pro menší děti a lidi se slabším trávením.

Recepty na zdravé cukroví s ořechy

Vanilkové rohlíčky

- 280 g hladce namleté pohankové mouky
- 200 g másla
- 1 bio vanilkový cukr
- 100 g moučkového třtinového cukru
- 120 g nastrouhaných vlašských ořechů

1. Do mouky přidáme změklé máslo, vanilkový a moučkový třtinový cukr (toho si necháme trochu bokem na obalení). Nakonec přisypeme vlašské ořechy, zpracujeme těsto a necháme jej odležet do druhého dne v chladu.
2. Z těsta vytvoříme váleček o průměru dva centimetry a nakrájíme jej kolmo na pravidelné díly. Z nich vytvarujeme rohlíčky a naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem.
3. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 150 °C do růžova - přibližně 10-15 minut. Ještě teplé rohlíčky obalíme v moučkovém třtinovém cukru.
4. Poté je necháme uležet v suchu a chladu asi čtrnáct dní.

Ořechové koule s rozinkami

- 100 g třtinového cukru
- 30 g másla
- 100 g mletých lískových ořechů
- 150 g rozinek (den předem namočených v 1 dl rumu)
- 20 g kakaa

1. Vypracujeme těsto ze všech surovin (nejprve máslo s cukrem, postupně přidáváme oříšky, rozinky a kakao).
2. Z kousků vytvarujeme kuličky, které pak obalujeme v kokosu, strouhané čokoládě nebo kakau a poté vložíme do košíčků.
3. Koule necháme uležet v chladu.

 

Dobrou chuť přeje www.realityprozeny.cz

 

Autor receptu: Jana Vašáková
Text je úryvkem z knihy:

Foto: Pixmac

 

| přečteno: 30041x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky:

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Neschopnost dosáhnout erekce může být zabijákem vztahu

Láska se většinou neobejde bez sexu, ale k tomu je bezpodmínečně potřeba obou partnerů. K plnému prožití pohlavního styk...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.04.13 | přečteno: 30145x

Moje večerní chvilky

Večer bývá jedním z mála chvil, kdy si můžeme sednout, věnovat se odpočinku, hodnotit uplynulý den a plánovat ten nás...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.03.31 | přečteno: 30111x

Hledáte luxusní ubytování v Praze za dostupnou cenu?

Chystáte se na výlet do Prahy a přemýšlíte nad příhodným ubytováním, které snoubí přijatelnou cenu, stylové zázemí a ...
 
celý článek | Admin | 2015.11.02 | přečteno: 30075x

Sportujte i v zimě s funkčním oblečením pro dámy!

  Zima už sice klepe na dveře, ale to není důvod k tomu, abychom se my ženy vzdávaly našich sportovních...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.12.16 | přečteno: 30627x
 

Portál pro ženy