newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Nové? Ne, jen správně prané...

 
Nové? Ne, jen správně prané...

 

Máte ve vašem šatníku pár opravdu letitých kousků, se kterými vás spojují pěkné vzpomínky? Po zahradě běháte ráda ve staré manželově košili a nehodláte se s ní rozloučit? Proč také? Jestliže se o oblečení dobře staráte, může i dlouhá léta vypadat pořád „jako nové“. Jak na to?

 

 

Existuje jistě mnoho faktorů, které ovlivňují stav prádla. Jedná se samozřejmě o kvalitu materiálu jako takového, také to, jak prádlo třídíte, do jaké míry pračku plníte, zda oděvy otáčíte naruby a řídíte se podle dalších pokynů. Volba vhodného pracího prostředku a jeho množství, kvalita vody, typ a stav pračky, v neposlední řadě však zvolený program praní  - to jsou další důležitá kritéria. Zřejmě nejdiskutovanějším tématem je ale správná teplota vody.

 

Babička dodnes vypráví, jak se prádlo dříve přepíralo v řece. Ve studené, za to průzračně čisté vodě. Sušilo se na políčku, na plném slunci…A jaké prý bylo. Ano, neexistovaly jiné možnosti, ale ani syntetické materiály, moderní prací prášky, jako je tomu teď.

Za mých dětských let zase panovalo pravidlo, že co není vyvařené, není čisté. Doba, kdy se ve velkém hrnci vyvářely pleny, už je ale dávno pryč. Teď vám všechny požadavky od předpírky až po vyvářku splní „automatka“, a to pohodlně stiskem jednoho tlačítka.

Prací prášky dnes obsahují celou řadu aktivních enzymů a chytrých (a to nikoliv jen těch neekologických) technologií, díky nimž je možné vrátit se desítky let nazpět – prát v takřka  a nebo úplně studené vodě. Nejen, že je to šetrnější pro tkaniny i životní prostředí, ale ušetří vám to i nemalé množství elektrické energie, potažmo peněz. Pračka jí totiž nejvíce spotřebuje právě při ohřevu vody. Tzv. ECO praní se stává doslova hitem. V minulém roce byla dokonce ve světě spuštěna úspěšná ekologická kampaň "I prefer 30°" (www.iprefer30.eu), která je dílem Evropského sdružení výrobců detergentů A.I.S.E.

 

S moderní dobou přišla celá škála nových materiálů, oblečení je různorodě barevné, přičemž každý typ oděvu vyžaduje speciální přistup k praní. Obecně platí, že pokud dodržujete pokyny pro zacházení, které najdete na cedulce, případně je dostanete na přiloženém letáčku k nákupu (např. spodního nebo funkčního prádla, bot apod.), nemůžete šlápnout vedle. Pokud nestálobarevné kalhoty s cedulkou „šetrné ruční praní 30° + prát a žehlit zrubu“ vyperete svému synovi nalíc, a přidáte na 50°, ještě lépe na 60°, zmizí sice všechny flíčky, ale zároveň i barvy. Gatě budou seprané, barvy zapustí, srazí se, potomek vám nepoděkuje. Korunu tomu nasadíte, pokud je ještě vyblýskáte vyžehlením…Reklamovat je pak ani nezkoušejte. Chyba je na vaší straně a na kvalitu materiálu to můžete svádět jedině ve snu. Mýtus, že prádlo prané pod 60° není čisté, je ten tam. Praním na vysokou teplotu nezískáte žádnou přidanou hodnotu - tedy pokud to neberete tak, že musíte praný kousek oblečení vyhodit, a jdete si koupit nový... Pokud perete běžně špinavé prádlo šetrně na 30° dle pokynů, neznamená to v žádném případě, že jste špindíra. Právě naopak. Oblečení dlouho udrží původní barvu i tvar, ačkoliv ho perete neustále dokola. A to platí i pro tak namáhané barevné dětské oblečení.     

 

Jste maminkou a rozhodla jste se tzv. „látkovat“? Potom pochopitelně plenky předepíráte a na pračce volíte teplotu 95°. Pokud je sušíte na přímém sluníčku a poté vyžehlíte za vysokých teplot, nemusíte se opakovaného používání obávat. Ručníky rovněž vyžadují vyšší teplotu - při běžném praní 60°, ale snesou i vyvářku - právě kvůli zlikvidování případných bakterií.   

 

I pračku je potřeba čas od času „vyprat“, a to zejména pokud perete v tvrdší vodě a nebo šetrně na již zmíněné ECO. Nejmodernější pračky už dokonce mají program pro své vlastní vyprání. Pokud takovou novinku nevlastníte, není od věci jednou za měsíc nasypat do pračky sáček kyseliny citrónové nebo ocet a nechat pračku vyvařit. Někdo dokonce malé množství kyseliny citrónové nebo octové přidává do praní běžně. Další důležitá rada – pračku nechávejte vždy po praní otevřenou, aby měla možnost větrat, popř. vyschnout. Zabráníte tak růstu nežádoucích plísní. Vaničku na prací prášek a aviváž je dobré také udržovat v čistotě. Stejně tak je potřeba kontrolovat a čistit odpadový filtr.

 

S kvalitou pracích prášků asi mnoho nenaděláme. Ať už mluvíme o sypkých prostředcích, gelech, kapslích nebo třeba avivážích. Zkušenosti jsou bohužel i takové, že konkrétní údaje na obalech se liší. A to i v celkem zásadní věci jako je právě informace o teplotě, při které je prací prostředek vhodné používat. Nejsou tu snad všechny výrobky jen špatné, ale obecně je znám propastný rozdíl v kvalitě mezi stejným výrobkem pro český versus pro německý trh. V poslední době je to snad ještě markantnější než kdy jindy. Od složení pracího prášku, přes vůni, až po účinnost praní jsme úplně někde jinde. Opravdu se vyplatí dojet si nebo nechat si dovézt výrobek od našich německých sousedů. Mnohokrát platí i to, že za méně peněz máte mnohonásobně více muziky.

 

Jaké jsou vaše zkušenosti? Na kolik stupňů perete nejčastěji a jaký volíte program? Kupujete prací prášky za hranicemi?

 

Image courtesy of Salvatore Vuono / FreeDigitalPhotos.net

 

2014.07.14 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30214x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Praní; správná teplota praní; prací prášky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jízdomat nabízí super cestování!

  Víckrát se mi stalo, že jsem s klukama jela jako jediná zástupkyně něžného pohlaví. I když se považuji za ...
 
celý článek | Admin | 2012.12.07 | přečteno: 30058x

Všechno zlé je pro něco dobré

  Říká se to tak a zatím se mi to pokaždé potvrdilo. Přestože si někdy připadám v takovém průšvihu, že ...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.03.23 | přečteno: 30145x

Vyhrajte přírodní pečující kosmetiku pro miminka s měsíčkem lékařským

Soutěž už skončila. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům Olze S., Monice Z. a Libuši S! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.08.23 | přečteno: 30265x

Jarní ráno v lese

Už se Vám letos povedlo strávit brzké ráno v lese? Když slunce jen tak nesměle vykukuje, nemusí být ani příl...
 
celý článek | Ing. Šárka Spáčilová | 2014.04.30 | přečteno: 30109x
 

Portál pro ženy