newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Na posilovací hrazdě můžete efektivně formovat svou postavu i v malém bytě

 
Na posilovací hrazdě můžete efektivně formovat svou postavu i v malém bytě

Hrazda není jen výplní školní tělocvičny. Je to především nářadí, na kterém se mimořádně účinně posiluje horní polovina těla za pomoci využití vlastní váhy. V různých podobách si ji navíc můžete pořídit také domů, a to i v případě, že je váš byt malý jako klícka.

 

Druhy hrazd vhodné na domácí posilování

Na to, že se na první pohled jedná o nenápadnou tyč, nabízejí obchody se sportovními potřebami až překvapivý výběr hrazd. Ty nejlevnější modely můžeme najít již za několik set korun. Rozdíl v cenách pak závisí především na typu a způsobu upevnění hrazdy v bytě.

Součástí balení některých hrazd jsou také bezpečnostní rukavice na posilování. Díky nim se nemusíte obávat nejen mozolů, ale ani toho, že by vám dlaně klouzaly. To totiž může být při posilování nebezpečné.

Obvykle v obchodech narazíte na rozpěrné hrazdy do dveří s jednoduchou instalací, modely upevňující se do stropu, hrazdy, které se zavěšují na žebřiny, a také hrazdy na zeď či dokonce do rohu místnosti. Záleží tak opravdu pouze na vašich preferencích a možnostech. Ať už si ale vyberete jakýkoliv typ hrazdy, rozhodně si domácího posilování užijete do syta.

Jakou posilovací hrazdu zvolit do malého bytu?

Podle toho, jaké máte doma prostorové možnosti, si vybírejte nejvhodnější typ hrazdy. Do bytů, kde není příliš prostoru, si lidé nejčastěji vybírají tu nejlevnější a zároveň nejskladnější variantu. Tou je jednoznačně posilovací hrazda do dveří, případně ode zdi ke zdi. Díky bezpečnostnímu tlakovému systému, který má hned několik bodů, jde o zcela bezpečné připevnění. Samozřejmě je ale potřeba dodržovat výrobcem uváděnou maximální hmotnost hrazdy.

Mezi výhody tohoto modelu patří kromě nízké ceny a jednoduché instalace také možnost hrazdu přesouvat. Klidně ji tak můžete umístit na futra nad podlahu a využít ji jako pomocníka na držení nohou při sed-lezích. Nebo na rozpěru můžete dětem pověsit houpačku.

Dobrou volbou v malých prostorách je také hrazda zabudovaná do stropu. Je ale potřeba nalézt v bytě místo, kde nebude opticky překážet, ale zároveň budete mít dostatek prostoru pro pohyb při posilování.

Benefity, které posilování na hrazdě přináší

Úžasné je, že už jen tím, že se na hrazdu zavěsíte, zapojíte hned několik svalů naráz. Zejména je namáhán a zatěžován velký zádový sval a bicepsy paží. V momentě, kdy se rozhodnete naordinovat si na hrazdě i komplikovanější cviky, ale procvičíte ještě širší svalové spektrum. Pokud toužíte po širokých nasvalených zádech, doporučuje se provádět přítahy s dostatečným rozestupem paží. Pro silná ramena a vyrýsované svaly paží naopak zvolte úchop úzký.

Byť jsou bez debat největšími fanoušky posilování na hrazdě muži, přínosný může být tento typ cvičení i pro ženy. Jde totiž o ideální nástroj na zpevnění a vyformování horní poloviny těla. Tréninky, které obsahují i sety přítahů na hrazdě, si proto pochvalují například ženy po velkém úbytku váhy. Nicméně dámy, jejichž záměrem není zmohutnět, by se ale hrazdě měly věnovat pouze v omezených dávkách.

 

 

Zdroj obrázku: Sendo Serra / Shutterstock.com

2022.10.30 | Nina Albertová | přečteno: 30552x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: sport cvičení posilování hrazda domácí posilovna

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vyhrajte knihu Jak zhubnout břicho a vydejte se na cestu za hezčím a zdravějším tělem

Méně sacharidů a více pohybu – to je receptura, která je nejen jednoduchá, ale i účinná, zároveň velice efektivní proti ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2024.03.26 | přečteno: 638x

Pronajímáte nemovitost? Tipy na dobrou nájemní smlouvu.

Některé ženy vlastnící byt, když se přistěhují k příteli nebo k manželovi, svůj původní domov pronajímají. Příjem z p...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 29996x

Nezapomeňte si do kuchyně pořídit kvalitní a elegantní náčiní

Kuchyně je nejvyužívanější místností každé domácnosti, kde trávíme desítky minut denně. Jestli chcete, aby se vám v&n...
 
celý článek | Admin | 2016.04.01 | přečteno: 30039x

Zabouchli jste si dveře? Nezoufejte, pomoc je blízko

Stačí malá chvilka nepozornosti nebo hloupá souhra náhod a najednou můžete marně stát před vlastními dveřmi. Bez klíčů a...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.05.07 | přečteno: 30097x
 

Portál pro ženy