newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Monika (31): Potají jsem otěhotněla a přítel se se mnou rozešel

 
Monika (31): Potají jsem otěhotněla a přítel se se mnou rozešel

S přítelem jsme spolu chodili skoro šest let a přes čtyři roky bydleli ve společné domácnosti. Už od začátku jsem věděla, že je to chlap, se kterým chci mít děti. Jenže on o tom nechtěl ani slyšet. Prý nejdřív dostudujeme, pak se musíme rozkoukat v nové práci, cestovat, budovat kariéru, prostě pořád byl nějaký důvod dítě nemít. Mě už ale tikaly biologické hodiny a záviděla jsem každé kamarádce i cizím ženám jejich voňavá miminka. Rozhodla jsem se proto potají vysadit antikoncepci a příteli nic neříct. Když jsem po několika měsících otěhotněla, svedla jsem to na nehodu. Ale přítel tomu nevěřil a já mu jednou v hádce přiznala pravdu. Po této scéně si sbalil kufry, odstěhoval se zpátky k rodičům a od té doby se mnou nemluví. Už jsou to víc než tři měsíce, kdy si nechce nechat nic vysvětlit. A už vůbec nechce slyšet o miminku, které se nám za pár týdnů narodí. Myslíte, že mám šanci jej přesvědčit k návratu?

 

 

Milá Moniko,

je jisté, že to, co jste udělala, Váš přítel bere jako velký podraz. Na druhou stranu, moc možností jste opravdu neměla, pokud Vy jste po dítěti toužila a on o miminku odmítal jakoukoli rozumnou diskuzi. A Vy jste chtěla mít dítě právě s ním... Ačkoli je to skutečně vůči partnerovi velmi, opravdu velmi nefér a nečestné, připusťte si, že celý Váš vztah se točil podle jeho scénáře. Na to, co a jak chcete Vy, se neohlížel. A tak by to v kvalitním partnerském vztahu fungovat nemělo.

Těžko Vám mohu poradit, pokud s Vámi partner vůbec nekomunikuje. Na Vašem místě bych tomu dala ještě čas. Podle toho, co píšete, předpokládám, že Vy si miminko necháte i v případě, že by Vás partner opustil. Je bohužel potřeba počítat i s touto variantou a připravit se na ni. Máte rodiče nebo kamarádky, které Vám případně s mimčem pomohou? Co finanční situace? Je to drsné, ale pro jistotu všechny praktické věci do detailů naplánujte.

Šance k návratu tu určitě je. Záleží hlavně na velikosti ega Vašeho přítele. Byli jste spolu větší část svého „dospělého“ života, myslím, že muži v jeho okolí už nějakou zkušenost s otcovstvím mají a tatínkovské pudy je potřeba brát do úvahy také.

I když ho Váš podvod velmi ranil, přirovnala bych to k situaci, kdy dojde k nevěře. Emocionální stav je podobný, následky a řešení také. Vždy záleží na konkrétních dvou lidech.

Možná se přestaňte snažit něco vysvětlovat a obhajovat se. Uzavřete to. Co bylo, bylo, a teď je otázka, co bude. Pokud se Vám podaří s přítelem promluvit, zeptejte se na technické věci. Kdo bude uveden v rodném listě? Bude finančně na dítě přispívat? Klidně se zeptejte, zda Vás plánuje někdy navštěvovat, zda se za svým dítětem někdy zastaví nebo zda jej nechce nikdy vidět?

Nechci Vám v žádném případě dávat falešnou naději, protože Váš partner opravdu zuří. O to víc času potřebuje, a pokud se k Vám vrátí, může to být klidně až tehdy, kdy děťátku bude třeba už půl roku i víc.

Teď je tu ještě pár důležitých týdnů do porodu a Vaše otázky by měly přimět partnera jednat. Bude se muset k situaci postavit čelem, ne že se jen bude schovávat u rodičů a na truc se s Vámi nebude bavit.

Jen těžko si představím „normálního“ muže, kterým Váš partner podle všeho je, že by nikdy nechtěl vidět své dítě. Zraněná ješitnost je mocná, ale dítě a láska jsou také velmi silné. Pokud jste ve vztahu neměli žádná jiná velká nedorozumění, měly by otcovské pudy zvítězit.

Problém je, že někteří muži odmítají rodičovství až do pozdního věku nebo na rodičovskou roli vůbec nemají ty „správné buňky“.

Naděje na společnou rodinu se ale v žádném případě nevzdávejte, na to je ještě příliš brzy!

Přeji Vám hodně sil, je toho teď na Vás opravdu hodně. Myslete v první řadě na miminko a soustřeďte se na to, abyste přese vše, co se děja, byla co nejvíce v klidu a pohodě. To je teď nejdůležitější nejen pro Vás, ale hlavně pro Vaše děťátko.

Věřím, že se miminko narodí zdravé, a nakonec bude mít i oba spokojené rodiče!

JB

 

Máte nějaký dotaz nebo problém, se kterým si nevíte rady? Napište na e-mailovou adresu jana.b@portalprozeny.cz naší psycholožce Janě Brandtlové.

2021.01.19 | Jana Brandtlová | přečteno: 30192x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: těhotenství partnerský vztah rodičovství rozchod odmítnutí podvod

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Na co si dát pozor při výběru fotoobrazu

Chtěli byste si ozdobit svůj pokoj originálně, a ještě do něj uložit vzpomínky? Už vás nebaví tuctové dekorace do bytu? ...
 
celý článek | Admin | 2019.03.12 | přečteno: 30029x

Usnadněte si úklid – tyto dvě věci vám pomohou ušetřit čas i peníze

Nebaví vás úklid? Možná zbytečná otázka – koho by taky bavil. Určitě tedy oceníte jakékoliv rady, jak si tuto nepříjemno...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.08.28 | přečteno: 30166x

Moje ranní rutina

  Každé ráno je to stejné,  chtěla byste spát o chvíli déle, ale víte, že vás ta vaše zlatíčka budou po...
 
celý článek | Meridene | 2014.05.03 | přečteno: 30114x

Šalvěj hispánská čili Chia v kuchyni

Šalvěj hispánská, dnes hojně označována často jen jako Chia najde své místo v kuchyni nejen u aktivních sportovkyň, a...
 
celý článek | Adela Rychtáriková | 2016.04.01 | přečteno: 30106x
 

Portál pro ženy