newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

MDŽ - tradice nebo přežitek?

 
MDŽ - tradice nebo přežitek?

Milé dámy, je tu 8. březen a ten se nese, jak známo, ve znamení „našeho“ MEZINÁRODNÍHO DNE. Má podle vás smysl slavit tento svátek nebo je to už jen přežitek? 

Ruku na srdce, které z nás by neudělala radost pěkná květina? A pánové – proč neobdarovat něžné pohlaví květinou právě dnes?

 

 

Původ a historie MDŽ

Mezinárodní den žen vlastně vznikl uprostřed houževnaté snahy o naši rovnoprávnost. Přestože nám připadá, že ani v dnešní době není situace v tomto ohledu ideální a genderové problémy visí ve vzduchu neustále, ve 20. století ženy po celém světě bojovaly například za pro nás již tak samozřejmou záležitost, jakou je volební právo.

Mezinárodní den žen jako takový uznala Organizace spojených národů až v roce 1975. Poprvé se ale Národní den žen slavil už 28. února 1909 a jeho průkopníkem byla Americká socialistická strana. Datum 8. března bylo stanoveno až po 1. světové válce, a to u příležitosti výročí newyorského „pochodu švadlenek“ z roku 1908.

U nás byl Mezinárodní den žen po roce 1989 jako "komunistický svátek" vymazán z kalendáře a vrátil se tam znovu až v roce 2004. Právem. S komunismem nemá MDŽ defacto nic společného a kdo to tvrdí, plete si buď pojmy, nebo jen hledá důvody, proč v tento den nepotěšit ženskou část populace. A je vlastně jedno, zda ho označí za původem americký den (podobně jako například svátek sv. Valentýna) nebo za přežitek minulého režimu. Důvod, proč ne, se přece najde vždycky.

Starší generace ale chová k tomuto dni stále úctu, vzpomíná na rozdávání květin soudružkám učitelkám nebo podnikové děkovačky pracujícím ženám. Ti mladší mají většinou MDŽ spojený s dobou minulou, nebo si ho pletou se svátkem, který se slaví až druhou květnovou neděli – totiž DNEM MATEK.

 

Je libo karafiát?

Červený karafiát a snítka asparágusu přijde ve spojení s MDŽ na mysl asi každému a kdekdo by ho dnes považoval za recesi. Přitom řečí květomluvy vyjadřuje právě červený karafiát neskonalý obdiv muže k opačnému pohlaví. Karafiát je navíc nejen velmi krásná, ale i velice praktická květina. Řezaná vydrží dělat radost skutečně dlouhou dobu a navíc jedinečně voní. Ve vazbě nebo malém pugétku vypadají karafiáty opravdu skvostně! Jejich pověst bohužel dostala na frak hlavně díky spojení s minulým režimem a právě oslavami MDŽ. Představa, že bychom dnes byly touto retro podobou květiny obdarovány, některým z nás doslova nahání hrůzu. Ale proč? Karafiáty, tulipány, růže nebo luční kvítí? Každá kytička určitě potěší. Oblíbenou variantou květiny k MDŽ je i zelená pokojovka, která může dělat parádu celé roky. Velmi populární je i kvetoucí orchidej nebo amarylis.

 

Dámy, očekáváte dnes od svých partnerů, synů, vnuků nebo například kolegů květinu? Která vám osobně udělá největší radost? A vůbec – co vy samy soudíte o MDŽ? Myslíte si, že si tento svátek zaslouží pozornost a má pořád své místo v kalendáři? Pánové, je pro vás MDŽ skutečnou oslavou ženskosti nebo jen povinností a socialistickým přežitkem?

 

Image courtesy of marin at FreeDigitalPhotos.net

2015.03.07 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30134x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: MDŽ Mezinárodní den žen květina karafiát

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Medvědí česnek

  Milovníci česneku, zpozorněte! Jaro je obdobím, kdy se probouzí příroda a raší nejedna zelená dobrota. Vyd...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.04.05 | přečteno: 30152x

Objevte kouzlo macerátů v nové řadě voňavých Bio olejů

  Nechte se hýčkat tou nejlepší péčí, kterou stvořila sama příroda. ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.06.18 | přečteno: 30106x

Domácí úklid a opravy bez starostí? Profesionální služby vám usnadní život

V práci jsou na nás kladeny čím dál vyšší nároky, rodina samozřejmě potřebuje naši péči a domácnost se bez úklidu a různ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2024.01.12 | přečteno: 414x

Jak stvořit formální oblečení?

Formální stylizace se vyznačuje především elegancí, ale je také stvořená se zachováním určitých, předem stanovených...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.02.23 | přečteno: 30318x
 

Portál pro ženy