newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Mateřství aneb patent na rozum

 
Mateřství aneb patent na rozum

Vždycky jsem nesnášela povýšené řeči kamarádek maminek typu: „To pochopíš, až budeš mít děti“, nebo „Tomu nemůžeš rozumět, když nemáš dítě.“ Nejhorší to bylo, když jsem se dostala do skupiny, kde převládaly samé zasloužilé matky.

 

 

Proč bych jako něčemu nemohla rozumět? Copak ženě bez dítěte chybí nějaké zvláštní mozkové buňky, které se vyvinou až s jeho narozením? Nebo se snad v porodnici s rodným listem rozdává i nějaký patent na rozum?

Chápala jsem, že láska k dítěti je jiná než k partnerovi nebo třeba rodičům. Ale přece v tom nemůže být zase tak zásadní rozdíl. A i člověk bez dětí ví, co je to únava a vyčerpání. Přece - když mi někdo řekl, že skoro celou noc nespal, věděla jsem, jaké to je. Strávila jsem nejednu noc na večírku nebo diskotéce. Strach o dítě je určitě obrovský, tomu jsem věřila, ale stejně se přece můžeme bát i o někoho jiného nebo snad ne?

Také jsem neměla ráda, když jediným tématem hovoru po pár úvodních větách byly jen a jen děti. Ráda jsem si vyslechla, co je u koho nového a co ty jejich zlatíčka už umí, ale všeho s mírou. I já měla svá témata, o kterých jsem chtěla mluvit. A samozřejmě mi přišlo, že jsou moje témata mnohem zajímavější, protože co je, proboha, tak fascinujícího na prvních pár lžičkách vařené mrkve? No tak je dítko snědlo, a dál?

Jedna moje kamarádka byla zářným příkladem toho, že i po narození dítka se člověk může bavit o jiných než miminkovských věcech. Samozřejmě mi taky vylíčila pokroky své malé dcerky a zážitky s ní, ale zároveň ji vždy zajímalo, co se děje u mě v práci, kde jsem se dobře pobavila a vůbec, jak se žije nám bezdětným. Tak se samozřejmě budu jednou chovat i já, říkala jsem si.

A pak se mi narodil syn. Nejkrásnější dítě pod sluncem, to bylo jasné na první pohled. Brzy bylo jasné také to, že takto nekriticky jako jeho nebudu milovat nikdy nikoho jiného. Byla jsem vyčerpaná a sil ubývalo, ale stejně jsem noc co noc každou chvíli vstávala a krmila to svoje zlatíčko, trpělivě ho uspávala a sama pak nemohla usnout. Časem jsem musela uznat, že takový druh únavy jsem nikdy nezažila. Po víkendu stráveném ve víru tance a alkoholu jsem si vzala den nebo dva volna a ty celé prospala. Jenže to s dítětem nejde. Ono vám nedá dovolenou, na ni nemáte nárok. Je potřeba jet na doraz. Ale zase máte skvělý pohon, který vás vždycky přiměje zvednout se a najít v sobě netušené rezervy. Nakonec musím uznat, že i ten strach je tak nějak jiný. Už několikrát mě naprosto ochromila situace, kdy hrozilo mému děťátku nějaké nebezpečí. A to se ve skutečnosti nakonec nic nestalo.

Přidala jsem se tedy postupně a vlastně nevědomky do toho klubu zasloužilých matek. Myslím, že jsem za nějaký čas musela všem známým lézt na nervy, jak jsem neustále stáčela hovor k tomu svému neskutečnému pokladu. Ale když já bych o něm vydržela mluvit hodiny a hodiny. Jasně, zajímaly mě i jiné věci, ale ty jen v rychlosti a během chvíle jsem už zase popisovala další zážitek s tím mým broučkem, protože každý den se stane něco nového a zásadního. Naštěstí mám všechny kamarády a kamarádky velmi tolerantní a nikdo si zatím nestěžoval.

Ale docela mě vyděsilo, když jsem nedávno v rozhovoru se zatím bezdětnou kamarádkou použila jednu z těch zaklínacích formulek: „Však to poznáš, až budeš mít taky dítě.“ Asi bych si měla občas vzpomenout na to, co jsem sama nesnášela a zamyslet se nad tím. Nebo mi utečou ti mí ochotní posluchači a komu pak budu líčit fascinující historky o tom, jak malému chutná banán, ale nechce jablíčko. Nebo že nespí, jak by měl, a zlobí, když se to nejméně hodí. Matky jistě ví, o čem mluvím a jak důležitá a nekonečná tato témata jsou.....

 

Foto: http://www.freedigitalphotos.net/

2013.06.24 | Martina Limbergová | přečteno: 30027x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: ze života mateřství

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Příprava na dítě: jak připravit sebe, svého partnera a svou domácnost na nového člena rodiny?

Začali vám tikat biologické hodiny a myslíte si, že je ten správný čas na miminko? Cesta k miminku může být však různě d...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.11.16 | přečteno: 30173x

Já se prostě mám rád!

Mám kamarádku, která je šťastně vdaná, má dceru a taky práci. Je pohledná a vtipná, chytrá a oblíbená.  ...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.06.16 | přečteno: 30097x

Manželství a láska

Manželství je svazek dvou lidí, kteří si slibují věrnost a lásku po celý život. Má dnes sice trochu jiný význam, než tom...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.10.10 | přečteno: 30120x

CHYBÍ VÁM S PŘÍCHODEM JARA ENERGIE? RADY A TIPY JAK TO ZVLÁDNOUT!

Jaro začalo a mnoho lidí vítá jeho příchod s nadšením. Svítí sluníčko, v přírodě vše kvete, dny se prodlužují a konečně ...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.03.24 | přečteno: 30205x
 

Portál pro ženy