newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Materiály se vzory mají v interiéru obrovský potenciál. Využijte jej

 
Materiály se vzory mají v interiéru obrovský potenciál. Využijte jej

Vzory na materiálech, jako jsou například tapety, závěsy, koberce, přehozy či dekorační polštářky, jsou často podceňovanou součástí interiéru, ale jejich role zůstává jedinečná a nezastupitelná.

 

Dobře použitý vzor přitahuje pozornost, a hlavně dokáže proměnit celý styl místnosti. Dodává osobitost, jedinečnost, charakter a celkově doladí a dokreslí interiér. Navíc, stejně jako například barva, dokáže pocitově korigovat rozměry prostoru, potlačit jeho nedostatky a zvýraznit přednosti.

Designéři práci se vzory milují a vzory milují prostor. Jak mohou vylepšit právě vaše bydlení?

Zjemňují měřítko

Vzory přirozeně zjemňují měřítko plochy, na kterou je použijete, a to ať už jsou ve formě tapety, kusového koberce, žaluzií, sedáku na židli nebo jakýchkoli dekorativních doplňků.

Vnáší detail, oživení i vtip

Vzor vnáší do interiéru detail, jehož vliv roste spolu s velikostí vzoru. Interiéry, které jsou pojaty jako uskupení jednobarevných ploch (byť v mnoha barevných škálách), ve finále působí nezajímavě a fádně. Oproti tomu promyšlená koncepce různých vzorů, jejich opakování či prolínání, prostor jednoznačně oživí a dodá mu charakter.

Motiv vzoru se obvykle odvíjí od vybraného prvku, který už v interiéru je, a dále ho rozvíjí. Ať už jde o křeslo po babičce nebo nohu stolní lampy, půvab vybraného detailu se násobí jeho opakováním, ideálně s drobnými rozdíly v měřítku nebo použitých barvách.

                                                                                                                                                    

Tip:

Vzory nabízejí jedinečnou příležitost k velkému setkání barev. Nic interiér nepozvedne víc než prvek, který v sobě obsahuje barvy použité jinde v místnosti. Ideální jsou k tomu právě dekorační polštářky, obrazy či přehozy.

Jak, kde a jaký vzor?

V interiéru můžete vzor uplatnit skromně a opatrně, nebo také odvážně a velkoryse. Záleží na vašem osobním vkusu a stylu, který u vás doma převládá. Minimalistický interiér moc vzory neunese, ale jiné typy interiérového stylu si ve vzorech přímo libují.

V tradičním pojetí vzor přirozeně doplňuje interiér. Není potlačovaný, jako například právě u minimalistického designu, ale ani přehnaný, jak jej můžeme vidět u vintage stylu. Do celku by se vzor měl zapojit přirozeně, nikoli jako nezajímavý prvek, ale ani jako hlavní hrdina, který na sebe přitáhne všechnu pozornost.

Obvykle by tedy vzor měl respektovat a rozvíjet základní koncepci interiéru pomocí napojení na ostatní prvky, jak jsme si řekli výše.

                                                                                    

 

Pokud však toužíte po větším efektu, můžete pomocí barevnosti vzorů vnést do místnosti přímý kontrast. Místo opakování jednoho základního motivu můžete naopak použít kombinaci více vzorů, která vždy působí živějším a uvolněnějším dojmem. Skupina vzorů by však přesto měla mít nějakou společnou logiku, například propojení barvou, podobností vzorů či jiným harmonizujícím prvkem.

Vintage a jiné mnohovrstevné vzorování

Krajní polohu při využívání vzorů v místnostech představují interiéry, které jsou na kombinaci vzorů přímo postaveny. Vzorů je zde tolik, že se to může zdát až příliš moc. Pokud se celek povede, vytvoříte vlastní umělecké dílo, ale rizika jsou velká. Výsledek se bohužel velmi často zvrtne do bezduchého chaosu, kde se barvy a vzory vzájemně „překřikují“. Na první pohled musí vždy oko pozorovatele zachytit nějakou dominantu nebo klidný bod.

                                                                                    

 

Proto je potřeba se vzory vždy pracovat opatrně, ale nebojte se jich! Rada je snadná. Podle své představy vytvořte základ interiéru, a postupně zkoušejte přidávat ostatní vybrané vzorované prvky. A hrajte si! Intuitivně vnášené prvky obvykle dokážou vytvořit pestrobarevnou koláž připomínající patchwork a ve výsledku přinášejí harmonii.

Ať už vzorům fandíte nebo ne, pestrý interiér snadno vytvoříte i ve starém bytě a váš domov bude vždy působit zabydleně a útulně.

 

 

2020.09.11 | Jana Brandtlová | přečteno: 30083x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: vzor interiér materiál

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak strávit víkend v Praze? Tipy na výlet s kamarádkami

Vezměte s kamarádkami Prahu útokem! Poradíme, co si nesmíte nechat ujít a kde zažít, ochutnat a vidět ty nejlepší věci. ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.12.21 | přečteno: 30533x

Víkendový wellness – a budete jako znovuzrození

Zima a přelom roku je pro nás všechny náročným obdobím. Od hlavní letní dovolené už uběhl nějaký čas a ta letošní je ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.01.12 | přečteno: 30126x

Máte problémy se svou krásou? Vyřešte je!

  Každá žena chce vypadat dokonale. S tím jistě souhlasíte i vy sama. Pokud je tomu skutečně tak, podív...
 
celý článek | Admin | 2016.05.16 | přečteno: 30028x

Hledáte ten pravý originální dárek? Zkuste mapu hvězdné oblohy!

Vymýšlet dárky pro blízké osoby je častokrát velmi složité. Někdy si nejsme jistí, co by se dané osobě mohlo líbit, jind...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.07.16 | přečteno: 30279x
 

Portál pro ženy