newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Máte doma kuchaře? Víme, co mu udělá radost!

 
Máte doma kuchaře? Víme, co mu udělá radost!

Vaření je pro někoho nutným zlem, které musí pravidelně podstupovat, pro jiného zase rituálem, odpočinkem a zábavou. Bez toho, aby každý den připravil nějakou tu dobrotu, se neobejde. Je jedno, zda jde o muže či ženu, v každém případě ho vždy potěšíte nějakou tou vychytávkou do kuchyně.

 

I vaření si můžete užívat

Kdo kouzlu vůní, které se linou z připravovaných pokrmů, ještě nepodlehl, ten si teď možná říká, že tyhle řádky se ho netýkají. Omyl! Za to, že jste ještě nepropadli vaření, možná může jen špatné vybavení kuchyně. I vaření totiž může být zábava, stačí se uvolnit, popustit uzdu fantazie a mít po ruce vše, díky čemu bude příprava každého pokrmu hračka. A tím rozhodně nemyslíme jen vhodné suroviny. Kuchyně je také o uspořádání a správném vybavení. A právě na to vybavení se zaměříme, je i vděčným dárkem pro každého kuchaře.

Bez čeho se žádný kuchař neobejde?

V každé kuchyni by měla být kuchyňská linka, sporák a trouba. To je naprostý základ, jen s ním ale žádný pokrm nepřipravíte. Co dalšího vám nesmí chybět?

Nože jsou vizitkou každého kuchaře

Nůž patří mezi nejzákladnější vybavení každé kuchyně, ne vždy ale vsadíme na ty opravdu kvalitní. I to je jeden z důvodů, proč jsou nože naprosto skvělým dárkem, který neurazí žádného kuchaře. Většina z nich využije celý arzenál, chybět nesmí:

  • Univerzální kuchařský nůž, díky kterému nakrájíte maso i větší ovoce a zeleninu. Víte, že se mu říká také nůž šéfkuchaře?

  • Malý nůž na krájení zeleniny, ovoce a dalších drobnějších surovin. Hodí se i na čištění, loupání nebo vykrajování ovoce, zeleniny nebo hub.

  • Dlouhý nůž na chleba a pečivo s vroubkovanou čepelí, která si poradí i s tvrdou kůrkou a měkkým vnitřkem bez toho, aby se chleba nebo jiné pečivo rozdrobilo.

  • Japonský santoku nůž, který je lehký, má tenkou čepel a širokou špičku. Díky tomu krájí malé a úzké tvary, poradí si s rajčaty, cibulí, bylinkami, naporcuje maso, odstraní rybí šupiny.

  • Vykosťovací nůž s úzkou a pružnou čepelí, která snadno oddělí maso od kosti.

  • Filetovací nůž na ryby, který se také může pochlubit tenkou a pružnou čepelí, ta se bez potíží přizpůsobí křivkám rybí páteře.

  • Špikovací nůž se také neztratí, stejně jako plátkovací nůž.

  • Milovníci steaků ocení steakové nože.

  • Využití najde i nůž na sýr.

  • Kdo porcuje i větší kusy masa, ten potřebuje sekáček.

  • K nožům je třeba pořídit i ocílku a brousek nebo brusný kámen.

Neobejdete se ani bez prkének

Prkénka tak nějak podceňujeme, přece na nich krájíme, takže je jasné, že se na nich objeví nějaký ten zářez. Proč do nich tedy investovat víc, než je nutné? I výběr kuchyňského prkénka si ale zaslouží naši pozornost, jeho nesprávné použití se navíc může stát zdrojem bakterií v kuchyni.

Prkénko musí být šetrné k noži, čepel nesmí časem ztupit. Mělo by se snadno udržovat a taky něco vydržet. Dřevěná prkénka jsou stabilní a hrany nožů netupí, nesmí ale nikdy přijít do myčky nádobí. Bambusové prkénko je odolné vůči vlhkosti, je i pevné a odolné proti deformaci. Jeho údržba se podobá tomu dřevěnému. Alternativou jsou plastová prkénka, která mohou do myčky, jsou různobarevná a většina z nich i bez BPA. Jsou antimikrobiální a neporézní.

Chuť a vůni pokrmům propůjčí koření

Připravit jakýkoli pokrm bez toho, abychom jej osladili, osolili nebo ozvláštnili kořením, to je prostě nemožné. Koření tak je dalším tipem na to, co každému kuchaři vyčaruje jiskru v oku. Vsadit můžete na kořenící směsi i jednodruhové koření, omáčky, marinády, čatní apod.

Víte, že koření slouží jak k vylepšení chutě a vůně pokrmů, ale někdy i k jejich konzervaci?

A co nějaký kuchyňský pomocník?

Proč se vším trávit spoustu času, když si můžete na pomoc přizvat šikovného pomocníka? Kuchyňský robot nebo mixér má doma většina z nás, ale co dál?

Kdo často drtí led nebo rád připravuje smoothie nápoje, ten ocení kvalitní a výkonný smoothie mixér. Na smažené pokrmy je fajn fritéza, čím dál oblíbenější jsou i multifunkční hrnce, které si poradí nejen s vařením pod tlakem, ale i pomalým vařením, dušením, přípravou rýže, polévek nebo jogurtů. Stejné oblibě se těší i sous-vide vařič nebo klasika v podobě remosky.

 

Zdroj obrázku: S_Photo / Shutterstock.com

2022.08.25 | Nina Albertová | přečteno: 30209x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: gastronomie kuchyně vaření vybavení nože dárky kuchař

 
archiv

Nejzajímavější články

 

9 tipů, jak si nechat vyfotit vkusné a zároveň dráždivé akty

Chcete se nechat zvěčnit na fotografiích, které mají být zároveň odvážné, ale stále vkusné? Stále hledáte nějakou inspir...
 
celý článek | Lea Kubová | 2024.03.06 | přečteno: 182x

Rozšířené mýty v péči o pleť

Nejen o vlasech, ale také o naší pleti a péči o ni koluje spousta mýtů a polopravd. Někdy kvůli nim používáme kosmeti...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.07.14 | přečteno: 30025x

Soutěž o knihu Nezlomný – pravdivý příběh plný bolesti, vzdoru a odhodlání

Soutěž už skončila. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům Marii Š. a Karlovi Z.! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.12.16 | přečteno: 30193x

OLEJE NA VLASY

Každá žena touží po lesklých a hebkých vlasech, kterými okouzlí své okolí. Mezi oblíbené prostředky nejen v kadeřnictvíc...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2018.12.01 | přečteno: 30266x
 

Portál pro ženy