reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Zimní energie

 
celý článek | Jana Kodlová | přečteno: 30225x 2013.01.03

Jak vybrat vhodné karty

 
celý článek | Jitka Rázková | přečteno: 30050x 2014.02.22

Jak se hledá jaro

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 30244x 2016.04.05

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Ludmila (61): Bojím se odchodu do důchodu

 
Ludmila (61): Bojím se odchodu do důchodu

Letos jsem dovršila důchodového věku, mám tedy nárok odejít z práce a zůstat doma. Zdraví mi už poslední měsíce taky dává najevo, že práce bylo dost. Já se toho ale bojím. Byla jsem zvyklá celý život pracovat a taky být mezi lidmi. A najednou bych měla spoustu volného času, se kterým si nevím rady. Manžel zatím není v důchodu, byla bych teda i dost sama. Jak se mám na odchod připravit a vyrovnat se s takovou změnou?

 

 

Milá Ludmilo,

máte pravdu, odchod do důchodu může být pro někoho opravdový šok. Může dokonce rozhodit Vaše zdraví, o psychice ani nemluvě. Styl života se změní ze dne na den a na tuto situaci musíte být připravená. Možná žádné větší potíže mít nebudete, každý se jinak adaptujeme na nové situace, a někdo je natolik adaptabilní, že se ho ani takováto velká změna nedotkne.

V případě, že máte strach předem, bohužel asi patříte mezi lidi, kteří se adaptují hůř. Zásadní věc, kterou můžete (a musíte) udělat, je připravit si naplněný denní rozvrh. Řád, který budete zpočátku plně dodržovat, a to ať už se jedná o jakékoli drobnosti. Naplánujte si, kdy vstanete, kdy budete snídat, jestli pak půjdete na procházku nebo nakoupit, kdy bude oběd a tak dále.

Manžel, i když chodí do práce, Vás může hodně podpořit. Už jen to, že si do programu zařadíte nachystání nějaké dobré večeře pro oba, je skvělé. Zkuste ho občas vytáhnout na společnou procházku a co nejvíc si povídejte. Musíte mu ale říct, že to od něj potřebujete a co potřebujete. On sám nemá tušení, jak Vy se cítíte.

V každém případě do svého rozvrhu začleňte nějaké nové aktivity, při kterých je možnost stýkat se s lidmi. Poohlédněte se v okolí, zda se někde nepořádají kurzy pro seniory, například rozvoj dovedností práce na PC nebo jazykové kurzy. Vhodné je také cvičení, třeba Taj-chi, to s oblibou vyhledávají právě starší lidé, protože není příliš náročné fyzicky, a hlavně harmonizuje tělo i mysl. A existuje mnoho dalších kroužků a klubů.

Ideální by samozřejmě bylo, kdyby Vás zaměstnavatel nechal chodit do práce ještě na pár dní v měsíci, aby přechod do důchodového režimu nebyl tak náhlý a Vy se mohla pomalu připravovat. Pokud takovou možnost nemáte, další skvělou volbou je pořízení si pejska. Nejen, že se nebudete cítit osamělá, ale především jeho potřeby Vám pomohou udržet naplánovaný řád, pejsek Vás vytáhne na procházku, i když je špatné počasí a potkáte další pejskaře! Je až neuvěřitelné, kolik a jak hlubokých přátelství vzniká mezi lidmi, kteří se seznámí díky společnému venčení svých mazlíčků.

Jestliže jsou pro Vás tyto možnosti z nejrůznějších důvodů nedostupné, musíte naplnit čas jinak. Tím se vracíme k tomu, abyste si zjistila, jaké máte možnosti potkávat se s lidmi na společných akcích v okolí. Pokud Vám to dovolí zdraví, velmi dobrou příležitostí k navazování vztahů jsou Kluby turistů a organizovaná pěší turistika.

A pak tu máme ještě univerzity 3. věku. Nemusíte se bát, studium sice probíhá obdobně jako studium na VŠ, ale je samozřejmě přizpůsobeno lidem v důchodu a rozhodně Vás od zkoušky nevyhodí! Jde jen o to, zda máte nějaký obor, který by Vás zajímal.

Tím se dostáváme k poslední věci, a tou jsou Vaše stávající koníčky a povinnosti. Na své koníčky budete mít více času, ale doporučila bych častější styk s rodinou, až budete v důchodu. Pokud máte vnoučata v dětském věku, chtějte se víc zapojit do péče o ně. Hlídání či procházky s malými dětmi jsou sice poměrně náročné, ale zároveň bývají veselé a zaručeně Vás nabijí optimismem.

Zkrátka, jak sama píšete, je potřeba se připravit. A mít naplánovaný rozvrh dne je to první a nejdůležitější.

Přeji Vám, ať je pro Vás důchod zaslouženým odpočinkem a radostí, nikoli stresem.

JB

 

Máte nějaký dotaz nebo problém, se kterým si nevíte rady? Napište na e-mailovou adresu jana.b@portalprozeny.cz naší psycholožce Janě Brandtlové.

 

2021.01.10 | Jana Brandtlová | přečteno: 30137x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: důchod vztahy psychické zdraví obavy aktivní stáří

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Abeceda bylinkového zdraví na „U“

Abeceda bylinkového zdraví na „U“ se týká bylinek začínajících tímto písmenkem. Budeme si povídat o netradičních bylinká...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.03.25 | přečteno: 30251x

Jana (36): Měla by dcera doma pomáhat?

S manželem se nemůžeme shodnout na výchově naší dcery. Od malička byla jeho princeznou, která si ho uměla omotat kolem p...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.09.16 | přečteno: 518x

Jaké oblečení zásadně nenosit, máte-li široká či příliš úzká ramena

Buďte sama sobě tou nejlepší módní stylistkou! Dokážete to hravě, jen nesmíte dělat chyby v tom, co si berete na sebe. P...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.09.06 | přečteno: 30896x

Stylová móda pro muže II.: Pánské pletené svetry se s úspěchem vrací na módní výsluní

Také se s chutí zachumláte do hřejivého pleteného svetru, jakmile venkovní teploty klesnou opovážlivě nízko a vy...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.11.04 | přečteno: 30710x
 

Portál pro ženy