newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

LNĚNÉ SEMÍNKO: KONZUMUJETE HO SPRÁVNĚ?

 
LNĚNÉ SEMÍNKO: KONZUMUJETE HO SPRÁVNĚ?

Semena lnu setého jsou známá pro své příznivé účinky na lidské zdraví. Můžete je zakoupit samostatně, nebo jsou mnohdy součástí pečiva či jiných potravin. Pokud ho ale konzumujete špatně, prospěšné látky se do vašeho těla nedostanou a lněné semínko projde trávicím traktem bez účinků. Jaká konzumace je tedy ta správná?

 

Výživová hodnota

Lněná semínka mohou mít žlutou nebo hnědou barvu a patří mezi tzv. superpotraviny. Blahodárně působí při potížích se zažíváním: například při zácpě, zánětech žaludku a střev. Mají vysoký obsah vlákniny, proteinů a tuků. Ceněná jsou zejména pro vysoký obsah omega-3 mastných kyselin. Dále obsahují mnoho vitamínů, minerálních látek a stopových prvků. Obsahují tzv. lignany, sloučeniny působící příznivě na hormony a bojující proti bakteriím, virům a plísním.

Lněné semínko má široké využití i při gynekologických potížích. Obsahuje fytoestrogeny, které napodobují ženské hormony estrogeny. Pravidelná konzumace může pomoci při potížích s menstruačním cyklem i ženám v přechodu. Konzumace lnu před porodem pak prý uvolňuje porodní cesty a podporuje správnou tvorbu mléka.

Jak je konzumovat?

Pokud se rozhodnete přidávat semínka do müsli, jogurtu nebo do salátu, pak je třeba je důkladně rozkousat, protože celá semínka jsou pro člověka téměř nestravitelná.

Nejlepší variantou je semínka rozemlít nebo rozdrtit. Ta se ale rychle kazí, proto je nutné je co nejdříve spotřebovat. Lze je už takto upravená zakoupit, což vám jistě usnadní práci a výrobek vám vydrží déle.

Jinou možností, jak semena konzumovat, je lněný olej. Ten se získává ze sušených zralých semen lnu setého lisováním za studena. Obsahuje vysoké množství kyseliny α-linolenové, která slouží k prevenci kardiovaskulárních onemocnění, snižuje hladinu cholesterolu a má protizánětlivé účinky. Je třeba ho uchovávat v chladu a temnu, ale rychle žlukne a pak získává nepříjemný zápach. Takový olej může být nebezpečný a je třeba ho vyhodit.

Z mletého lněného semínka můžete také připravit kaši, která se používá jako obklad na různé kožní problémy, například vyrážky, spáleniny či vysušenou pokožku. Lze ji také využít na bolavé svaly a klouby.

Tip při hubnutí: připravte si nápoj z lněného semínka! Zalijte tři lžíce drcených semínek litrem horké vody a nechte přes noc louhovat. Druhý den slijte a pijte zhruba 150 ml nápoje 3krát denně, ideálně hodinu před jídlem.

 

2019.02.05 | Tereza Nechvílová | přečteno: 30107x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: len lněné semínko zdraví antioxidanty zažívání

 
archiv

Nejzajímavější články

 

„Nejlepší zážitek v životě, hned po narození dcerky“ vzpomíná na let balónem pan Petr

Nikdy jsem nebyl typ člověka, který by přehnaně řešil vánoční svátky. Mí rodiče Vánoce moc neprožívali, a tak jsem ani n...
 
celý článek | Admin | 2019.12.18 | přečteno: 30017x

Letní láska, aneb škubánky s mákem

Jedním z našich nejoblíbenějších sladkých jídel jsou klasické škubánky, a nejraději s mákem. Mám je spojené...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.06.16 | přečteno: 30144x

Můj čtenářský deník I.

  Aneb 512stran poněkud lechtivého čtení. ...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.03.11 | přečteno: 30088x

Konečně jaro

  Miluju přírodu a to, jak se v každém ročním období mění. Na jaro se ale vždycky těším nejvíce. Myslím, že ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.03.18 | přečteno: 30289x
 

Portál pro ženy